USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

Nükleer Düzenleme Kanunu Teklifi yasalaştı

Nükleer Düzenleme Kanunu Teklifi, TBMM Genel Kurulunda onama edildi.

Nükleer Düzenleme Kanunu Teklifi yasalaştı
05-03-2022 23:54
TBMM

Kanunla, çekirdeksel erke ve iyonlaştırıcı radyasyona bağlı ameliyat üstünde düzenleme, değerlendirme, yetkilendirme, bakı faaliyetleri ve yaptırımları uygulayabilme yetkisini haiz Nükleer Düzenleme Kurumunun yetki, sorumlulukları ile çekirdeksel zararlar karşı türel mesuliyeti belirleniyor.

Nükleer erke ve iyonlaştırıcı radyasyona bağlı ameliyat ve bu faaliyetlerle alakadar kişi, tesis, maşa ve maddeler de organizasyon kapsamında toprak alacak.

Nükleer zararlara bağlı türel günah hükümlerinin uygulanmasında toprak verilmemiş tanımlar dair Paris Sözleşmesi'nde toprak meydan tanımlar asal alınacak.

Genel ilkeler

Düzenlemeyle çekirdeksel erke ve iyonlaştırıcı radyasyona bağlı yürütülecek ameliyat dair umumi ilkeler de belirleniyor.

Nükleer erke ve çekirdeksel maddelerle alakadar rastgele ortak faaliyeti yürütecek adalet yahut hukuksal kişiler, Türkiye'nin yan bulunduğu çekirdeksel garanti ile alakadar arsıulusal geçim ve sözleşmelere uymakla işyar olacak.

Çalışanların, halkın, çevrenin ve doğacak nesillerin radyasyona sunulan kalma riskini içeren rastgele çeşitli faaliyette; faaliyetin ferdî yahut sosyal anlamda kâr sağlaması, çalışkanlık dolayısıyla sunulan kalınabilecek ışınım dozlarının cins ve akıllıca bulunan en bağan kurda tutulması, bu ışınım dozlarının Nükleer Düzenleme Kurumunca belirlenen düze sınırlarını aşmaması prensipleri asal alınacak.

Nükleer erke ve radyasyona bağlı ameliyat ile bu faaliyetlerle alakadar kişi, tesis, maşa ve maddeler güvenlik, güven ve çekirdeksel garanti açısından aranjör kontrole yayıncı olacak. Düzenleyici kontrole bağlı verilecek muafiyetler ile bu muafiyetlerin hudut ve koşulları, asayiş ve emniyetle alakadar gerekleri karşılayacak şekilde, aşamalı yaklaşım asal alınarak Nükleer Düzenleme Kurumunca yönetmelikle belirlenecek.

Düzenleme kapsamındaki faaliyetlerde asayiş ve emniyet, rüçhan kendisine sağlanacak.

Çalışanların, halkın, çevrenin ve doğacak nesillerin radyasyona sunulan kalması riskini doğuracak rastgele çeşitli faaliyete bağlı bu riskten etkilenebilecek insanların bilgilendirilmesi asal olacak.

Yetkilendirme ve denetim

Nükleer erke ve iyonlaştırıcı radyasyona bağlı faaliyetler, Nükleer Düzenleme Kurumuna bildirimde bulunulmaksızın yahut kurumdan salahiyet alınmaksızın yürütülemeyecek. Bu faaliyetleri çalmak talip adalet yahut hukuksal eşhas Nükleer Düzenleme Kurumuna başvuracak. Kurum asayiş yahut emniyetle alakadar prensipleri asal alarak tebligat yahut yetkilendirme mucip faaliyetleri belirleyecek.

Nükleer Düzenleme Kurumundan çekirdeksel tesis, ışınım tesisi, ışın etkin atılan tesisi çalıştırmak ve ışınım uygulamalarını çalmak düşüncesince lisans alınacak. Kurumdan sadece Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları yahut Türkiye Cumhuriyeti mevzuatına mucibince müesses hukuksal eşhas lisans alabilecek.

Nükleer Düzenleme Kurumundan çekirdeksel tesis, ışınım tesisi, ışın etkin atılan tesislerinin nesir edilmesi, işletmeye alınması, işletmeden çıkarılması, baştan işletmeye geçilmesi ile tesiste asayiş ve emniyeti raci başkalık yapılması düşüncesince müsaade alınacak.

Ayrıca ışın etkin maddelerin ihracatı, ithalatı, taşınması, transit geçirilmesi, çekirdeksel garanti kapsamında, çekirdeksel bölgede kullanılmak düşüncesince hususi tasarımlanmış yahut mücehhez madde, malzeme, ekipman, sistem, bileşen ve alakadar uygulayım bilimi ile çekirdeksel eş kullanımlı madde, malzeme, ekipman, sistem, bileşen ve alakadar değişen teknolojinin ihracatı; çekirdeksel garanti kapsamında gurur çeşidinden belirlenen madde, malzeme, ekipman, sistem, bileşen yahut alakadar değişen teknolojinin ithalatı ile güvenlik, güven ve çekirdeksel garanti dikkate alınarak gurur çeşidinden belirlenen öbür ameliyat düşüncesince müsaade katılması mecburi olacak.

Düzenleme kapsamındaki faaliyetlere bağlı Nükleer Düzenleme Kurumunca belirlenen faaliyetlerde fariza borç personele radyasyondan korunmaya müteveccih pedagoji bilimi verici hukuksal kişiler, radyasyondan korunmaya müteveccih iş verecek kişiler, faaliyetlerde fariza borç personel, takım imalatı özne eşhas ile üçüncü yan nezarete özne firmalar düşüncesince kurumdan salahiyet vesikası alınacak.

Nükleer Düzenleme Kurumu, yetkilendirilen bireylere öbür eşhas çeşidinden verilecek hizmetler yahut güvenlik, güven ve çekirdeksel güvenceye hasiyet edebilecek öbür ameliyat düşüncesince salahiyet vesikası kabul etme yükümlülüğü getirebilecek.

Kurum yetkilendirdiği ortak çalışkanlık düşüncesince güvenlik, güven ve çekirdeksel güvenceye bağlı uyulması müstelzim şerait da engelleme edinmek neredeyse mukteza salahiyet koşullarını belirleyecek.

Kurum çeşidinden maruz lisans, müsaade ve salahiyet vesikası devredilemeyecek.

Bildirimlere ve yetkilendirmelere bağlı süreçler, yetkilendirme koşulları, başvuru, yetkilerin kapsamı ve geçerlik süreleri ile yetkinin yenilenmesi, kısıtlanması, askıya alınması, iptali yahut hâlâ geçmiş mezun ortak çalışkanlık düşüncesince apayrı ortak ferdin yetkilendirilmesine bağlı konular, Nükleer Düzenleme Kurumunca alakadar bakanlıkların görüşü alınarak yönetmelikle belirlenecek.

Sorumluluk yetkilendirilen insana raci olacak

Yetkilendirilen hukuksal kişiler, maruz yetkinin şartları kapsamında rastgele çeşitli günah kendilerinde edinmek neredeyse çalışkanlık esnasında radyasyondan korunma, asayiş ve emniyeti sağlayacak.

Bir faaliyetin yürütülmesinde güvenlik, güven ve çekirdeksel güvencenin sağlanmasında temel günah yetkilendirilen insana raci olacak. Verilen yetkinin koşullarına ve mevzuata uymak, aranjör arama altında edinmek yahut yükümlülüklerini hesabına bildirmek neredeyse görevlendirme yapmak, iş kabul kılmak yetkilendirilen ferdin sorumluluğunu azaltmayacak yahut ortadan kaldırmayacak.

Yetkilendirilen kişiler, faaliyete bağlı yükümlülükleri sona ermeden, faaliyetin yürütülmüş bulunduğu noktayı yahut tesisi, çekirdeksel maddeyi, ışın etkin deposu yahut ışın etkin atığı iyesiz duracak halde bırakma edemeyecek.

Yetkilendirilen ferdin sorumlulukları, aranjör kontrolden çıkarılma ile sona erecek. Yetkilendirilen ferdin işi bırakması, yetkisinin kısıtlanması, askıya katılması yada silme edilmesi ve benzer bağlam sorumluluğunu ortadan kaldırmayacak.

Onay

Nükleer tesisler, ışınım tesisleri yahut ışın etkin atılan tesislerinin kurulacağı meydan Nükleer Düzenleme Kurumu onayına yayıncı olacak. Kurum, faaliyetlere bağlı radyasyondan korunma, güvenlik, güven ve çekirdeksel güvenceyi dikkate alarak onaya yayıncı apayrı hususlar belirleyebilecek.

Nükleer Düzenleme Kurumu; çalışanların, halkın, çevrenin ve doğacak nesillerin radyasyondan korunmasına hasiyet edebilecek ameliyat düşüncesince karışabilme ölçütleri belirleyebilecek ve onaya yayıncı tutabilecek.

Denetim ve durumunda inceleme

Düzenleme kapsamındaki ameliyat ve yetkilendirilen eşhas Nükleer Düzenleme Kurumunun denetimine yayıncı olacak. Kurum, yetkilendirme kapsamında yetkilendirilen insanların yüklenici, ast yüklenici, tedarikçi ve ast tedarikçilerinin faaliyetlerini de denetleyebilecek.

Kurum teftiş ve durumunda tetkik kapsamında, neticeleri bakımından gurur açısından bağlayıcı mümteni halde inceleme, araştırma, belirleme ve raporlama gerçekleştirmek neredeyse kalp sahibi amme gurur ve kuruluşları, hususi ahbaplık hukuksal bireyleri ve adalet kişilerden uran dayanak noktası hizmeti alabilecek.

Lisans maruz çekirdeksel tesislerin ve ışın etkin atılan tesislerinin alanlarında yapılacak binalar karşı Yapı Denetimi Hakkında Kanun hükümleri ile bayındırlık Kanunu'nun fenni mesuliyete bağlı hükümleri uygulanmayacak. Bu yapılara bağlı rastgele çeşitli günah yetkilendirilen insana raci olacak. Bu yapıların denetimi Nükleer Düzenleme Kurumunca yapılacak. Bu gidişat yetkilendirilen ferdin sorumluluğunu azda olsa yahut ağız ağıza ortadan kaldırmayacak. Denetimler bu mevzuda kalp sahibi bulunan amme gurur ve kuruluşları ile baş başa de yapılabilecek. Kurumun bu kapsamdaki talepleri kalp sahibi amme gurur ve kuruluşları çeşidinden gecikmeksizin karşılanacak.

Nükleer Düzenleme Kurumunun denetimine arttırma kendisine yetkilendirilen hukuksal kişiler, çekirdeksel organizasyon yahut ışın etkin atılan tesisine bağlı yapıların denetimi de engelleme edinmek neredeyse gurur çeşidinden belirlenen faaliyetlerin üçüncü yan nezarete düşüncesince mezun şirketlerden iş alacak.

Denetime yayıncı olanlar, gurur denetçilerinin ve gurur çeşidinden görevlendirilen insanların görevlerini serbestçe ve eskiden hesabına getirebilmeleri düşüncesince mukteza şartları sağlayacak ve koruyan asayiş tedbirlerini alacak.

Nükleer garanti denetimine yayıncı olanlar, Uluslararası Atom Enerjisi Ajansının Türkiye çeşidinden konfirme denetçileri çeşidinden meydana getirilen denetimlerde, alakadar mevzuatta tamlanan yükümlülüklerini hesabına getirecek. Bu denetimlere Nükleer Düzenleme Kurumu mümessili refakat edecek.

Kurum denetçileri

Kurum denetçileri, Nükleer Düzenleme Kurumunca belirlenen vasıfları haiz gurur mensubu arasından Nükleer Düzenleme Kurulu çeşidinden yetkilendirilecek.

Kurum denetçileri ve denetime refakat kılmak neredeyse görevlendirilen öbür gurur personeli, teftiş amacıyla alakadar bölgelere yahut tesislere girmek; faaliyetleri onaylamak ve durumunda incelemek; mukteza gördükleri kişilerle müzakere kılmak ve mukteza gördükleri hususlarda inceleme, araştırı ve anket yapmak; rastgele çeşitli bilgi, doküman ve kayıtları istemek, incelemek, inceletmek, hapsetmek yahut suretini almak; rastgele ortak gereç yahut numuneyi almak, aldırmak, alıkoymak, usulüne birebir kendisine kaldırılmış kılmak yahut ettirmek; rastgele ortak aleti kullanarak ölçüm, analiz, yoklama ve sınav gerçekleştirmek yahut yaptırmak; görsel, işitsel yahut kayıtlı eşya avlamak yetkisine erbap olacak.

Güvenlik yahut emniyetin tehlikeye düşmüş bulunduğu yahut düşebileceği ve müdahalenin gecikmesinde engel mevcut durumlarda Nükleer Düzenleme Kurumu denetçisi, vaziyeti kuruluşa ve yetkilendirilen insana hemen bildirecek. Bu durumda, gurur salahiyet maruz faaliyetin tamamının yahut ortak kısmının durdurulması yahut sınırlanması da engelleme edinmek neredeyse mukteza tedbirleri aldırabilecek.

Kurum denetçisi, teftiş esnasında mukteza durumlarda mülki yönetim amirlerinden manşet kuvveti talebinde bulunabilecek. Bu halde mülki yönetim amirleri ve manşet kuvvetleri gurur denetçilerine müstelzim desteği gecikmeksizin sağlayacak.

Radyoaktif atıklar ve çıkma yakıtlar

Türkiye'nin emir piyasası haricinde düzenlenen ortak çalışkanlık esnasında ortaya çıkmak bulunan ışın etkin atıklar, Türkiye sınırları içerisine sokulamayacak.

Türkiye sınırları zarfında imal edilmiş ve yararlanma süresi dolduğunda başlangıç ülkeye reddetme şartı ile ihraç edilmiş ışınım kaynaklarına, ışın etkin atıkların transit geçmiş olmasına ve katıksız ışın etkin maddelerin mülemma bulunduğu malzemenin ithalatına bahis konusu hâkimiyet uygulanmayacak.

Radyoaktif atıklar çevreye salınamayacak yahut bırakılamayacak.

Yürütülen faaliyetlere bağlı ortaya çıkan çıkma yakıtların yahut kaldırılmış aut ışın etkin atıkların yönetiminde topu topu günah çalışkanlık düşüncesince yetkilendirilen insana raci olacak.

Tesislerde düzenlenen rastgele ortak çalışkanlık kararı imal edilen ışın etkin atıklar apayrı ortak yetkilendirilen insana devredilene derece tesiste depolanacak.

Nükleer santrallerde ortaya çıkan çıkma yakıtlar, pres ömrü süresince çekirdeksel santralci sahasında depolanacak.

Faaliyetleri kararı çıkma yakıtı yahut ışın etkin atığı üreten yetkilendirilen kişi, bunların organizasyon zarfında yahut organizasyon dışarısında rastgele çeşitli taşınmasından mesul tutulacak. İşletmeden emisyon faaliyetleri esnasında ortaya çıkma ışın etkin atıkların rastgele çeşitli mesuliyeti yetkilendirilen insana raci olacak.

Türkiye'nin emir dalında meydana getirilen ameliyat sonucunda ortaya çıkan ışın etkin atıklar Türkiye Enerji, Nükleer ve Maden Araştırma Kurumu (TENMAK) çeşidinden kaldırılmış edilecek.

Sahipsiz ışın etkin özellik belirleme edilmiş bulunduğu takdirde TENMAK, alakadar gurur ve kuruluşlarla teşrikimesai yaparak mukteza tedbirleri borç yahut aldıracak, kaldırılmış engelleme mukteza iş ve işlemleri yürütecek.

TENMAK, yetkilendirilen insanların görüşlerini de alarak ışın etkin atıkların ve çıkma yakıtların yönetimine bağlı millî ışın etkin atılan politikası ve stratejisinin belirlenmesine asal Ulusal Radyoaktif Atık Yönetim Planı Taslağı'nı, sonu 0 ve 5 ile sonlanmış bulunan yılların sonuna derece hazırlayacak, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığına sunacak. Bakanlık, Nükleer Düzenleme Kurumunun görüşünü alarak Ulusal Radyoaktif Atık Yönetim Planı'nı belirleyecek.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler