USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Netanyahu hükümeti karşıtı protestoların 8. haftasında sokaklardaki İsrailli sayısı beniz bini aştı

İsrail’de Başbakan Binyamin Netanyahu’nun kesinleşmemiş sakatlık düzenlemesine için kitlesel gösteriler bitmeme ediyor

Netanyahu hükümeti karşıtı protestoların 8. haftasında sokaklardaki İsrailli sayısı beniz bini aştı
26-02-2023 03:05
Kudüs
.w3-content { max-width: 100%; margin: auto;} .w3-tooltip, .w3-display-container {position: relative;} .w3-black, .w3-hover-black:hover { color: #fff!important; background-color: #000!important;} .w3-display-left { position: absolute; top: 50%; left: 0%; transform: translate(0%,-50%);-ms-transform: translate(-0%,-50%);} .w3-display-right { position: absolute; top: 50%; right: 0%; transform: translate(0%,-50%);-ms-transform: translate(0%,-50%);} .w3-btn, .w3-button {-webkit-touch-callout: none;-webkit-user-select: none; -khtml-user-select: none;-moz-user-select: none; -ms-user-select: none;user-select: none;} .w3-btn, .w3-button {border: none;display: inline-block;outline: 0;padding: 8px 16px;vertical-align: middle;overflow: hidden;text-decoration: none;color: inherit;background-color: inherit;text-align: center;cursor: pointer;white-space: nowrap;}İsrail'de Netanyahu hükümetinin kaza düzenlemesine için protestolar devam ediyor

İsrail'de Başbakan Binyamin Netanyahu'nun, yargının yetkilerini kısıtlayan kanun teklifi ve esen politikalarına için planlı gösterilerin sekizinci haftasında sokağa çıkan İsrailli sayısı 100 bini geçti.

Netanyahu öncülüğündeki çok sağcı ortak yönetim hükümetinin kaza düzenlemesine için herhangi ortak hafta cumartesi akşamı diyar genelinde demonstrasyon düzenleyen İsrailliler, protestoların sekizinci haftasında gene sokağa çıktı.

Başta Tel Aviv peyda etmek üzere, Hayfa, Batı Kudüs, Birüssebi, Herzliya ve Netanya az daha kentlerdeki gösterilere, aralarında aykırılık liderleri ve emektar büyüklük yetkililerinin de arazi almış bulunduğu beniz binden aşkın İsrailli katıldı.

Tel Aviv’de 160 bin insan meydanlarda

Önceki haftalarda bulunduğu az daha en koyu katılımlı gösteriye ev sahipliği işleyen Tel Aviv’de on binlerce protestocu Kaplan Caddesi'ndeki Hükümet Kompleksi uğrunda toplandı.

İsrail televizyonu Kanal 13’e göre, Tel Aviv mitingine 160 bin protestocu katıldı.

Göstericiler, Netanyahu'nun Başbakanlığı aleyhinde, İngilizce "Suç Bakanı" (Crime Minister) kayıtlı pankartlar ile ortak yönetim hükümetindeki çok sağcı siyasileri eleştiren dövizler taşıdı.

Taşınan dövizlerde, Binyamin Netanyahu’nun lakabı “Bibi”ye atfen, “Bibi Escobar” ve “Bibius Ceesar” az daha yazılar arazi aldı.

İsrail’in ayrımlı sivil polis polis maşer örgütleri ve iş sektörlerinden temsilciler ile siyasal isimler, görünürde kurulan sahnede demokratlık yanlısı konuşmalar yaptı.

Tel Aviv mitingindeki protestocular arasında, çok mutekit Yahudi partilerin de arazi almış bulunduğu hükümet koalisyonunun eş hakları dair zılgıt oluşturduğunu korumak için çaba sarfeden aktivist hanımlar da arazi aldı.

Yüzden aşkın fahri kadın, Margaret Atwood’un distopya türünde yazdığı ve hanımları kahir düşüntülü ortak topluluğu özetleyen Damızlık Kızın Öyküsü (Handmaid’s Tale) ünlü kitapta betim edilen hanımlar az daha parafin kapela ve al cübbeden oluşan kostüm giyerek yürüdü.

Netanyahu hükümetinin çok sağcı politikalarına ve Filistin’deki işgale için çıkan bazısı gruplar da Filistin bayrakları ile “Herkes engellenmeyen olana denli kimesne engellenmeyen değil”, “Siyonizmden kurtuluş” kayıtlı dövizler taşıdı.

Bir takım protestocu, Tel Aviv’in merkezi Ayalon otoyolunu trafiğe kapattı. Polisin dahil etmiş bulunduğu gruptan bazısı eşhas gözaltına alındı.

Ülkenin en iri kentlerinden Hayfa’da akıbet haftalarda gösterilere en faziletkâr miktarda katılma sağlandı.

İsrail polisinin aktardığına layıkıyla Hayfa’daki gösterilere 30 binden aşkın insan katıldı.

Herzliya kentindeki hükümet karşıtı protestocular, hükümetin kaza düzenlemesine için şehrin şehremaneti binasına İsrail'in Bağımsızlık Bildirgesi'nin kayıtlı bulunduğu dev ortak pankart astı.

Netanyahu hükümetinin "yargı reformu"

İsrail'de on binlerce kişinin, ilkin Tel Aviv peyda etmek az daha ayrımlı vilayetlerde Netanyahu hükümetinin kaza düzenlemesi ve esen politikalarına için sürdürdüğü kitlesel gösteriler 8 haftayı geride bıraktı.

Adalet Bakanı Yariv Levin, 5 Ocak'ta Yüksek Mahkemenin yetkilerini sınırlandıran, yargının, hakimlerin tarzı üstündeki tesirini yıpratan ortak kanun planladıklarını duyurmuştu.

Netanyahu başbakanlığındaki ortak yönetim hükümetinin, yargının bazısı yetkilerini meclise devretmeye müteveccih hamleleri, Yüksek Mahkeme ilkin peyda etmek az daha hükümet ile İsrail kaza mekanizması ortada gerilime kere açmıştı.

Ülkedeki en faziletkâr kaza merci adına fariza işleyen İsrail Yüksek Mahkemesi, kanun taslağı adına ikrar edilen "temel yasalara" karşıt bulunduğu nedeni öne sürülerek Meclisin çıkardığı kanunları fek yetkisine sahip.

Netanyahu hükümeti, açıklamış bulunduğu kaza düzenlemesinde, Yüksek Mahkemenin, Meclisin çıkardığı kanunları fek yetkisinin elinden alınacağını belirtmişti.

Düzenleme bire ortak zamanda, Yüksek Mahkeme başkanının şu an yürürlükte bulunduğu az daha bayrılık esasına layıkıyla değil, hükümetin seçtiği insanların çoğunlukta bulunduğu kaza komitesi kabilinden atanmasını öngörüyor. Bu da Yüksek Mahkeme başkanının atanmasında iri miktarda başbakanın lakırtı sahibi olabileceği anlamına geliyor.

İsrail Başsavcısı Gali Baharav-Miara, hükümetin kaza düzenlemesine için itirazlarını kayıtlı adına iletmiş, kaygılarının "güçler ayrılığı, yargının bağımsızlığı ve ferdî hakların korunması"nın bozulması üstünde toplandığını paylaşmıştı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3386+57
3Trabzonspor3355+13
4Beşiktaş3351+6
5Başakşehir FK3349+6
6Çaykur Rizespor3348-6
7Kasımpaşa3346-4
8Antalyaspor33450
9Alanyaspor3345-3
10Sivasspor3345-5
11Adana Demirspor3441+2
12Samsunspor3339-6
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3336-13
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3333-9
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler