USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Nefes kesen gösterilerin mimarı SOLOTÜRK, uçuşlarına böyle hazırlanıyor

Türk Hava Kuvvetleri'nin F-16 gösteri kadrosu SOLOTÜRK 10 senedir dem kesen gösterileriyle ay açık bayrağı göklerde dalgalandırıyor.

Nefes kesen gösterilerin mimarı SOLOTÜRK, uçuşlarına böyle hazırlanıyor
25-12-2021 10:02
Ayyıldızlı bayrağı soluk kesen gösterileri ile göklerde dalgalandıran SOLOTÜRK kapılarını İhlas Haber Ajansı'na (İHA) açtı. F-16 ile iklim akrobasisi önleyen SOLOTÜRK kadrosu önceki gösterisini Türk Hava Kuvvetleri'nin 100'üncü sene etkinlikleri kapsamında 2011 senesinde gerçekleştirdi. Gösterilerini F-16 harp uçağı kullanarak yürütme fail SOLOTÜRK kadrosu 10 salname süreçte dört dörtlük 217 gösteri uçuşu gerçekleştirdi. Hava Kuvvetleri'nde işyar bulunan harp pilotları aldıkları yetişek sonra fahri şekilde SOLOTÜRK pilotu olabiliyor. SOLOTÜRK ekibinde işyar bulunan pilotlar, gösterilerin yanı esna harekatlarda da enerjik borda bordaya gösteriş oynayarak, buyruk geldiği anda gözcü atışlar ile hedefleri dört dörtlük zedelenmek ile vuruyor. SOLOTÜRK ekibi, pilotlar Binbaşı Emre Mert, Binbaşı Murat Bakıcı ve SOLOTÜRK'ün sesi olan, Yüzbaşı Bircan Biçer ile gösterilerini yurtiçi ve yurtdışında muvaffakiyet ile sergiliyor.

“Türk Hava Kuvvetlerinin senelerdir mevcud bilim birikimi ve tecrübesinin borda bordaya sentezi şekilde SOLOTÜRK ortaya çıkmak diyebiliriz”

SOLOTÜRK'ün önceki gösterisini Türk Hava Kuvvetleri'nin kuruluşunun 100'üncü yıldönümü bulunan 2011 senesinde gerçekleştirdiğini kaydeden Binbaşı Emre Mert, “SOLOTÜRK kadrosu 2011 senesinde Türk Hava Kuvvetlerinin 100'üncü senesinde milletimize bağış şekilde müesses borda bordaya ekip. SOLOTÜRK'ün farklılığından şu biçimde bahsedebilirim. Öncelikle ekibin yapılış etabında borda bordaya F-16 uçağı kullandık güçlükle bu F-16 uçağının üstündeki kâffesi boya ve dizaynlar bizlere ait. Onun haricinde borda bordaya paket oluşturduk. Bu gösteri paketi ile ilişik bulunan kâffesi manevraları kendimiz bulduk. Bunların içinde de evren literatürüne geçmiş, SOLOTÜRK tonosu, terse kalkış, reverans, aheste uçuş kabilinden hareketlerimiz de mevcut. Bütün bunların toplamında da Türk Hava Kuvvetlerinin senelerdir mevcud bilim birikimi ve tecrübesinin borda bordaya sentezi şekilde SOLOTÜRK ortaya çıkmak diyebiliriz” ifadelerini kullandı.

“Halkımızın izlediği 20 dakikalık borda bordaya süreç, yalnız onun hazırlığı bunca borda bordaya etraflıca sürüyor”

Binbaşı Emre Mert, SOLOTÜRK pilotu olabilmek düşüncesince kısaca 3 maaş borda bordaya eğitimin bulunan bulunduğunu ve bu eğitimler içinde uçulması müstelzim çıkış sayılarının anlaşılan bulunduğunu belirtti. Binbaşı Mert, sonsuz ısıdam durmak düşüncesince gelişigüzel hafta birkaç çıkış uçuşlarına bitmeme ettiklerinin altını çizerek, “Gösteri uçuşları öncesinde de yayıncı ki provalarımız gerçekleşiyor. ‘Hangi hareketleri ne dönenceli yapacağız, ne musiki altyapısında etkiyi ne elan borda bordaya tomar alabiliriz' biçiminde akıl jimnastiği yaparak en elleme kararı ortaya çıkarmaya çalışıyoruz. Onun haricinde gösteri dalında da en önce borda bordaya yöre taraması yapıyoruz. Bizi etkileyecek rastgele borda bordaya kazalı düzlük var mı, onları arama ediyor ve sonra gösteri uçuşumuzu yapıyoruz. Uzun borda bordaya süreç, halkımızın izlediği 20 dakikalık borda bordaya süreç, yalnız onun hazırlığı bunca borda bordaya etraflıca sürüyor” açıklamasında bulundu.

“Bu yurt ve ulus düşüncesince uçulabilecek etraflı görevlerde ayrımsız keyfi alıyorum”

Her uçuşun kendileri düşüncesince aşırı ehemmiyetli olduğunu, uçaklarının altında arazi düzlük ay açık bayrağı dalgalandırmanın gururunu gelişigüzel uçuşta yaşadıklarını vurgulayan Binbaşı Emre Mert, “Türk Hava Kuvvetleri'ndeki etraflı pilotlar ayrımsız şekilde. Bizler uçmaya âşık ve aşırılmış insanlarız. Dolayısıyla borda bordaya ayrımlılık yok. Ama yayıncı ki gösteri şekilde düşünecek olursak yurtdışında Türkiye Cumhuriyeti'ni asimilasyon ediyoruz. Uçağımızın altında bulunan o ay açık bayrağımızı göklerde dalgalandırıyoruz ve şahısların tepkisini ve beğenisini çekmeye çalışıyoruz. Dolayısıyla oradaki uçuşların yayıncı ki ayrı borda bordaya manası var. Onun haricinde ulusal bayramlarımızda, ulusal günlerimizde halkımızla birleştiğimiz günlerimizdeki gösterilerimizden aşırı esenlik alıyorum. Tabi ki SOLOTÜRK'ün indinde bizim operasyonal harekatçı yönümüzde var. Bu kapsamda da bu yurt ve ulus düşüncesince uçulabilecek etraflı görevlerde ayrımsız keyfi alıyorum açıkçası” biçiminde konuştu.

“Yavaş uçuş hareketini ego aşırı seviyorum”

SOLOTÜRK şekilde evren uçuş literatürüne nice toy hareketler kazandırdıklarını anımsatan Binbaşı Emre Mert, kendisinin en aşırı hoşuna revan akıntı hakkında, “Ben aheste uçuş hareketini seviyorum. Bir de o hareketi yaparken, F-16'nın dayanıklı de yapamayacağı borda bordaya akıntı bulunan ‘kobra' hareketini de geliştirdik. Yani o önceki antre acilen düşüt borda bordaya momentum ile F-16'yı şahlanırken görüyorsunuz. Dolayısıyla kısaca 100 knot, 95 knotlara derece düşürüyoruz. Diğer devletlerin F-16 gösteri ekipleri bu aheste uçuşu 120 knotlara derece düşürebiliyor. Fakat tığ Türk pilotları şekilde bunların eğitimleri ile bu arada 100 knot, 95 knotlara derece düşürebiliyoruz. Bu pozisyonda yayıncı cereyan elan aheste yer aldığı için, halkımızın o gücünü ve gözlerindeki pırıltıyı ego elan kemiksiz görebiliyorum. Diğer hareketlerde faziletli çabucak 1000 km çabucak geçtiğimiz devir görüngü çabuk akıyor. Çok borda bordaya tomar göremiyoruz. O sebepten aheste uçuş hareketini ego aşırı seviyorum” sanarak konuştu.

“SOLOTÜRK pilotu olabilmek düşüncesince en önce yayıncı ki F-16 pilotu olunması ve anlaşılan borda bordaya tecrübeye erbap olunması lazım”

Bu sene Yüzbaşı Serdar Doğan'ın namına SOLOTÜRK kadrosuna engelleme bulunan Binbaşı Murat Bakıcı borda bordaya SOLOTÜRK pilotu olabilmek düşüncesince mukteza bulunan özellikleri, “SOLOTÜRK pilotu olabilmek düşüncesince en önce yayıncı ki F-16 pilotu olunması ve anlaşılan borda bordaya tecrübeye erbap olunması lazım. Bizim kitaplarımız ve yönergelerimiz bin vakit uçuş şekilde bu tecrübeyi belirtiyor. Ancak Emre Mert Binbaşımın da benim de kısaca 3 bin 500 vakit üstünde F-16 tecrübemiz bulunuyor. Bunun haricinde fahri olmanız lazım. Çünkü yüklendiğiniz fariza filhakika aşırı sıkıntılı borda bordaya görev. Bununla baş başa rastgele borda bordaya uçuş emniyetsizliği yaşadığınız yahut ilçe kırıma uğradığınız borda bordaya uçuş vakanızın olmaması gerekiyor” laflarıyla sıraladı.

“Özellikle harekat görevlerinin tinsel keyfi ve tinsel tatmini elan borda bordaya tomar oluyor”

Her uçuşlarının kendileri düşüncesince ayrı borda bordaya ehemmiyet ve hazza erbap bulunduğunun altını çizen Binbaşı Bakıcı, “Tayyareci edinmek felek ve uçak ile nikah esirgememek anlamına geliyor. İlk nikahımızı tığ tayyaremiz ile kıydık ve gökyüzünde kıydık. Dolayısıyla etraflı uçuşlarımız bizim düşüncesince aşırı keyifli. Ancak başta harekat görevlerinin tinsel keyfi ve tinsel tatmini elan borda bordaya tomar oluyor. Dolayısıyla harekat görevlerine uçarken aldığım keyfi anlatamam” açıklamasında bulundu.

“Benim SOLOTÜRK hareketleri içinde en sevdiğim hareket, SOLOTÜRK'ün imzasını haiz ‘ters kalkış' hareketi”

SOLOTÜRK'ün kendine başmaklık hareketleri olduğunu, kendisinin en sevilmiş yer aldığı hareketin de gene SOLOTÜRK'e hususi bulunan ‘ters kalkış' hareketi bulunduğunu kaydeden Binbaşı Bakıcı, “Benim SOLOTÜRK hareketleri içinde en sevdiğim hareket, SOLOTÜRK'ün imzasını haiz ‘ters kalkış' hareketi. Çünkü adrenalin ferde yapıyor. En faziletli seviyeye çıkıyor. O esnada uçmanın hazzını en faziletli derecede yaşıyorsunuz. Ters kalkışı şu biçimde anlatayım, kalkış sırasında yere aşırı DOĞRU irtifalarda, 10 feet kabilinden yüksekliklerde, tayyareyi terse geçirip terste tırmanacak biçimde kalkışa bitmeme ediyoruz. Yere DOĞRU ve irtifanın düşüt yer aldığı yerlerde, düşüt süratlerde tayyarenin tutunması elan zor. Bu da bu işin riskini elan da yükseltiyor. Ama bunu aldığımız eğitimler yardımıyla emin borda bordaya biçimde yürütme ediyoruz” ifadelerini kullandı.

“Gittiğimiz gelişigüzel ülkede hayranlık uyandıran borda bordaya tasarımımız bulunuyor”

SOLOTÜRK'ün sesi bulunan ve gösteri alanlarındaki seyircilere hareketleri coşkuyla özetleyen Yüzbaşı Bircan Biçer, SOLOTÜRK'ün 10 salname süreçteki başarıları hakkında, “Dünya çapında övgüyle bahsedilen gösteri uçuşumuz ile kuruluşumuzun önceki yılı bulunan 2011'de İngiltere Fairford'da 29 kadro arasından ‘en elleme uçuş gösterisi' ödülünü, Slovakya'da planlı SIAF 2017'de ‘en elleme gösteri uçuşu' ödülünü, dünyanın en prestijli iklim gösterileri ortada önceki sıralarda arazi düzlük RIAT 2018 İngiltere'de 32 kadro arasından ‘en elleme solo tepkili uçak gösterisi' ödülünü türkiye namına almaya adalet kazandık. Gittiğimiz gelişigüzel ülkede hayranlık uyandıran borda bordaya tasarımımız bulunuyor. Sadece uçuş şekilde değil, uçağımızın bulunmuş yer aldığı bölgeye da nice ziyaretçi ve fotoğrafhane cereyan ediyor” biçiminde konuştu.

“10 salname geçmişimizde 17 değişik ülkede gösteri uçuşu yaptık”

SOLOTÜRK'ün 10 salname geçmişinde yurtiçinde nice il ve ilçede bulunmanın yanı esna evren üstünde de borda bordaya aşırı noktada bulunduğunu ve gösteriler gerçekleştirdiğini vurgulayan Yüzbaşı Biçer, “SOLOTÜRK bu sene 10'uncu yılını kutluyor. 10 salname geçmişimizde 17 değişik ülkede gösteri uçuşu yaptık. Bunların ortada Avrupa devletleri yer aldığı derece Asya, Afrika ve gayrı kıtalarda da bulunmuşluğumuz oldu” dedi.

“SOLOTÜRK bugüne derece 10 salname evveliyatına kısaca şekilde 217 uçuş sığdırdı”

SOLOTÜRK'ün 10'uncu yılı zımnında borda bordaya aşırı projeleri olduğunu, güçlükle pandemi zımnında gerçekleştiremediklerini kail Yüzbaşı Biçer, “Pandemi zamanına bedel geldi SOLOTÜRK'ün 10'ucu yılı. Birçok projemiz vardı. Pandemi olması sebebi ile gerçekleştiremedik. Ama inşallah ilerleyici zamanlarda bunu elan elleme yapacağız ve elan elleme gösterilerle halkımızın karşısına çıkacağız. Onun haricinde SOLOTÜRK bugüne derece 10 salname evveliyatına kısaca şekilde 217 uçuş sığdırdı. Bu bedava kaçınan derecede iri borda bordaya başarı. Çünkü bu gösterilerin 150'ye yakını yurtiçinde bulunmasına rağmen 67'ye yakını da yurtdışında gerçekleştirildi. 10 yıla böldüğünüzde kısaca şekilde salname 21 gösteriye istikbal ediyor ki; bu da haftalara böldüğümüzde aşırı iri borda bordaya muvaffakiyet şekilde karşımıza çıkıyor” sanarak konuştu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler