USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

NATO ülkelerinin dışişleri bakanları Rusya'yı konuşacak

Letonya'da düzenlenecek NATO Dışişleri Bakanları Toplantısında ruzname maddelerinin başlangıcında Rusya geliyor.

NATO ülkelerinin dışişleri bakanları Rusya'yı konuşacak
29-11-2021 10:18
Brüksel

NATO üyesi devletlerin dışişleri bakanları, ilkin Rusya edinmek nerede ise ittifakın gündemindeki mevzuları ele benimseme eylemek nerede ise Letonya'nın başkenti Riga'da müşterek araya gelecek.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg'in başkanlığında 30 Kasım ve 1 Aralık'ta düzenlenecek dü günce görüşmede Türkiye'yi Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu temessül edecek. NATO toplantısının müşterek kısmına bağlaşma üyesi sıfır Ukrayna ve Gürcistan'ın dışişleri bakanları da katılacak.

Riga'daki toplantının anne ruzname maddelerinden bir tanesini Rusya'nın oluşturması bekleniyor. Özellikle sonuç haftalarda Rus ordusunun Ukrayna sınırında tahkimat yaptığına müteveccih NATO Genel Sekreteri Stoltenberg ve Amerika ilkin edinmek nerede ise Batılı devletlerin açıklamalarından sonraları Rusya konusu NATO'nun gündemini elan müşterek tomar engelleme etti.

NATO yetkilileri, Rusya'nın 2014'te eklenmiş etmiş yer aldığı Kırım içre ve Ukrayna sınırında yürüttüğü askeri faaliyetlerin saydam olmadığını ve istifham işaretlerine sefer açtığını dile getiriyor.

Genel Sekreter Stoltenberg, Riga buluşması erinç güzeşte hafta düzenlemiş yer aldığı matbuat toplantısında, Rusya'nın Ukrayna sınırında tanklar, topçular, zırhlı birlikler, insansız iklim araçları ve elektronik harp sistemlerinin yanı esna harbe anık birlikler bulundurduğunu söyledi.

Sınırda 100 bine benzeyen Rus askeri bulunmuş yer aldığı kestirim ediliyor

Rusya'nın Ukrayna etrafındaki hareketliliği güzeşte baharda da dünyanın gündemine geldi. Nisan ayında alana gönderilen Rus askeri sayısının 100 binden müşterek tomar yer aldığı belirtildi. ABD, Avrupa Birliği (AB) ve NATO'dan Rusya'ya müteveccih kaba tepkiler geldi. Askeri birliklerin manevra düşüncesince alana gönderme edildiğini tamlayan Rusya Savunma Bakanlığı, april nihayetinde tatbikatlarının sona erdiğini ve askerlerin art çekileceğini açıkladı.

İstihbarat raporlarına dayandırılarak şu anda gine Ukrayna sınırında ve Kırım'da 90 bin ile 100 bin yöresinde Rus askeri bulunduğuna müteveccih tahminler yapılıyor.

Düşünce kuruluşu Avrupa Dış İlişkiler Konseyi'nin (ECFR) Kıdemli Politika Araştırmacısı Gustav Gressel, Rusya'nın askeri tahkimatının bitim teşrin aslında buyana himmet kazandığını belirtti.

Bu hareketliliğin hususi kendisine Ukrayna'yı erek aldığını anlatım fail Gressel, açıkça kaynaklardan tahsil edilen bilgilerle Rus birliklerinin Ukrayna sınırı yakınındaki Maslovka ve Rostov'da yoğunlaştığını gördüklerini kaydetti.

Gressel, bu hamlenin belli Rusya'nın Ukrayna'nın doğusundaki Donbas alanına iktidar ika hedefi taşıdığını savundu.

NATO: Kırım'ın ilhakı kabilinden müşterek durumun "sonuçları" olur

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, sonuç haftalardaki açıklamalarında kesif pıtrak Rusya'nın 2014'te Kırım'ı ilhakının neticeleri olduğunu, Rusya'ya yaptırımlar uygulandığını hatırlatıyor.

NATO, benzeri müşterek gidiş Donbas'ta gine yaşanırsa bunun Moskova düşüncesince "maliyetleri ve sonuçları" olacağını anlatım ediyor. NATO yetkilileri, 2014'ten sonraları ittifakın doğusundaki hava, esmer ve derya mevcudiyetinin artırıldığını, Karadeniz ve Baltık Denizi'ndeki güçlerin kuvvetlendirildiğini belirtiyor.

NATO'ya göre, dört başı mamur bu unsurlar Rusya'nın Ukrayna'ya erinç kuvvet kullanımı şeklinde bunun neticeleri olacağını gösteriyor.

ABD yönetimi de Rusya'nın hamlelerine erinç "her seçeneğin masada olduğu" mesajını veriyor.

Uzmanlara gereğince Putin Ukrayna ve Batı'ya ileti veriyor

Ancak birtakım uzmanlar, Rusya'nın Donbas alanını engelleme ve eklenmiş eylemek düşüncesince "acelesi olmadığı", bölgenin elhak halihazırda Rusya tesiri altında yer aldığı görüşünü dile getiriyor.

Düşünce kuruluşu Avrupa Politika Merkezi'nden Kıdemli Analist Amanda Paul, Ukrayna sınırındaki kabilinden faaliyetlerin Rusya'nın "hibrit taktiği" kendisine yorumlayan uzmanlardan biri.

Paul, AA muhabirine icra ettiği değerlendirmede, "Burada erek alanda dingildeklik ve öngörülemez ahval yaratmak. Aynı sürede Ukrayna'ya çelimli müşterek ileti ödeme hedefi bulunuyor. Ayrıca bölgedeki devletlere de 'Rusya, bulaşmamanız müstelzim baş döndürücü çelimli müşterek ülkedir' mesajı veriliyor. Putin, bunu AB ve NATO'ya bu mevzuda tek bilinçlilik yapamayacaklarını açıklamak düşüncesince yapıyor." dedi.

Rusyla Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Ukrayna'yı gine Rusya'nın yörüngesine yerleştirmek istediği görüşünü dile getiren Paul, "Putin, Ukrayna'nın AB'ye ve NATO'ya örgen olma amacından, Avro-Atlantik entegrasyonu hayalinden vazgeçmesini istiyor. Putin, bu maksata iktiran kılmak düşüncesince az elan değme şeyi hazırlamaya hazır." değerlendirmesini yaptı.

Diyalog olanağı daraldı

NATO, müşterek yandan Rusya'ya erinç caydırıcılık ve savunmasını çelimli tuttuğu, öteki yandan diyaloğa açıkça yer aldığı mesajını veriyor.

Ancak önce teşrin ayında NATO, Brüksel'de mevcut karargahındaki Rusya misyonundan 8 bireyin akreditasyonunu casusluk faaliyetleri yürüttükleri nedeni öne sürülerek bozma etmiş, Moskova yönetimi de ödün kendisine NATO'nun Moskova'daki ofisleri ile Rusya'nın NATO'daki misyonunu kapatmıştı. Bu sebeple 2014'te Kırım'ın ilhakından buyana az seyreden diyalog imkanının daraldığı yorumu yapılıyor.

Belarus-Polonya sınırındaki muhacir meselesi de gündemde

NATO Dışişleri Bakanları Toplantısında masaya doğacak konulardan birisi de Belarus-Polonya sınırındaki muhacir krizi olacak.

Başta Belarus'un komşuları Polonya, Litvanya ve Letonya edinmek nerede ise AB ülkeleri, Minsk yönetiminin bilhassa birtakım Orta Doğu ülkelerinden binlerce kişiyi getirerek sınıra yığdığı, böylecene müşterek hicret krizi yaratarak AB'yi istikrarsızlaştırmaya çalışmış yer aldığı suçlamasında bulunuyor.

Polonya kabilinden nice AB ülkesi de Belarus'un bu krizi Rusya'nın yardımı ile çıkardığı suçlamasını getiriyor. Rusya ise bu suçlamayı reddediyor.

NATO ve AB yönetimleri, bu çerçevede Baltık ülkelerine bulunan desteği açıklamak düşüncesince NATO Dışişleri Bakanları Toplantısı öncesinde Litvanya ve Letonya'yı görüşme etti.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ve AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen'in değme dü ülkeye beraberce düzenledikleri ziyaretler, Batı'nın Baltık ülkelerine el birliği mesajı verdi.

Batı Balkanlar

NATO bakanlarının toplantısında Batı Balkanlar da konuşulacak. NATO'nun mühim önemde görmüş yer aldığı alanda sonuç devirde yaşananlar düşünce kaynağı.

Kosova ile Sırbistan ortada taşıtların bitim geçişleri zımnında yaşanmış bulunan çöküntü ve Bosna Hersek'te Devlet Başkanlığı Konseyinin Sırp üyesi Milorad Dodik'in ayrılıkçı söylemleri, NATO dışişleri bakanlarının masasında olacak.

Toplantının bu kısmına İsveç ve Finlandiya'nın dışişleri bakanlarının yanı esna AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell de katılacak.

NATO ve AB, böylecene Batı Balkanlar'a beraberce dayanak mesajı vermiş olacak.

Stratejik Konsept ve Afganistan

NATO Dışişleri Bakanları, Riga'daki görüşmede ittifakın toy Stratejik Konsepti'nin de önce görüşmesini yapacak.

Yeni belgenin 2010 senesinde benimseme edilmiş, halihazırda meri bulunan mühim konseptin yerini alması öngörülüyor. Yeni Stratejik Konsepti'nin NATO'nun gereksinimlerine ödün verecek halde güncellenmesi yönündeki emek vermek bakanlar düzeyinde Riga'da başlatılmış olacak.

Toplantıda, NATO'nun yazları çekilmiş yer aldığı Afganistan'daki sonuç gidiş da ele alınacak.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor33450
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Konyaspor3436-14
16Gaziantep FK3434-15
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler