USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

NATO ittifakın doğu ve güneydoğusunda varlığını artırmayı düşünüyor

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, ittifakın Baltık Denizi ile Bulgaristan ve Romanya'ya harp uçağı ve sefine irsal sonucu aldığını, doğuda varlığı artırmayı, başkaca güneydoğu kanadında muharip birlik bulundurmayı değerlendirdiklerini söyledi.

NATO ittifakın doğu ve güneydoğusunda varlığını artırmayı düşünüyor
24-01-2022 21:09
Brüksel

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, İsveç Dışişleri Bakanı Ann Linde ve Finlandiya Dışişleri Bakan Pekka Haavisto ile Brüksel'deki NATO karargahında, Rusya'nın Ukrayna sınırındaki askeri varlığı ve Avrupa'nın güvenliği hikayelerinde meydana getirdiği görüşmeden sonraları planlı kuma matbuat toplantısında konuştu.

Danimarka, İspanya ve Hollanda neredeyse NATO üyelerinin Baltık Bölgesi ve Bulgaristan ile Romanya'ya harp uçakları ve gemileri göndereceğini hatırlatan Stoltenberg, "İttifakın doğu kısmında mevcudiyetimizi elan da artırmayı düşünüyoruz. ek NATO muharip birliklerinin konuşlandırılması da buna dahildir." dedi.

Güneydoğu kanadı düşüncesince yorum yapılıyor

NATO'nun Romanya, Bulgaristan ve Türkiye neredeyse ittifakın güneydoğu kanadındaki devletlere arttırma çelim irsal planı olup bulunmadığı sorulan Stoltenberg, Karadeniz'deki mevcudiyetlerini elan aşkın bilgelik almak düşüncesince alanı strateji edebilmek, gidiş değerlendirmesi gerçekleştirmek namına elan ilk artırdıklarını hatırlattı.

"Bu ayrımsız sürede NATO üyesi bir ülkeden yanıt verilmesini gerektirecek rastgele bir gidiş düşüncesince de geçerli." diyen Stoltenberg, NATO'nun Karadeniz'deki mevcudiyetinin zılgıt gayeli bulunmadığını vurgulayarak, şu biçimde bitmeme etti:

"NATO'nun varlığı, Rusya'nın Ukrayna ortamında ve etrafındaki askeri yığınağına nazaran hudutlu bir mevcudiyettir. Ancak bu varlık, birlikteliğimiz ve müttefikleri dulda kararlılığımız düşüncesince gönderilmiş çelimli bir sinyaldir. İttifakın güneydoğusunda da varlığımızı artırmayı değerlendiriyoruz. Ayrıca çabucak Baltık bölgesi ve Polonya'da değil ayrımsız sürede ittifakın güneydoğusunda da savaşma grupları bulundurmayı değerlendiriyoruz. Ancak daha bırakılmış bir değişmeyen yok. Değerlendireceğiz ve akıllıca devir ulaştığında kararımızı vereceğiz."

"NATO'nun kapısı açıkça kalacak"

Rusya'nın NATO ve ABD'ye dü ayrı geçim teklifinde bulunduğunu anımsatan Stoltenberg, NATO'ya gönderilen teklifte ittifakın çabucak emektar Sovyetler Birliği vatanlarını değil tek yeni üyeyi ikrar etmemesinin istendiğini söyledi.

Stoltenberg, "Biz Rusya ile oturup silahların kontrolü, saydamlık ve Ukrayna'daki gidiş karışma Avrupa'daki asayiş vaziyetini konuşmaya hazırız. Ama Avrupa güvenliğini ilgili asal prensipleri münakaşaya anık değiliz. NATO üyeliğine dolaşmak Finlandiya'ya artmış bir şeydir. Sonraki sonucu da Finlandiya ve 30 NATO ülkesi verecektir. Aynısı İsveç düşüncesince de geçerlidir." dedi.

Stoltenberg, Rusya'nın NATO'dan istediği "hiçbir biçimde yeni üye ikrar etmeme" önerisine şu karşılığı verdi:

"Benim mesajım şudur; NATO'nun kapısı açıkça olmaya bitmeme edecektir. Finlandiya ve İsveç neredeyse hükümran ve hür devletlerin NATO üyeliğine başvurup başvurmamasına bağlı hükümran ve hür kararlarına hürmet göstereceğiz."

Kiev'deki NATO mensubu çekilmiyor

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, başkaca İsveç ve Finlandiya ile iş birliğini artırmayı istediklerini söyledi. İsveç Dışişleri Bakanı Linde ve Finlandiya Dışişleri Bakanı Haavisto da NATO ile ortaklığı sürdüreceklerini belirtti.

Stoltenberg, Ukrayna'daki NATO görevlileri yahut ailelerin bu ülkeden çekilip çekilmeyeceğine ilişikli istifham üzerine, Kiev'de dü NATO ofisi bulunduğunu, Kiev'deki mensupları çekilme neredeyse bir değişmeyen verilmediğini aktardı.

NATO, harp gemileri ve uçakları gönderiyor

NATO'dan bugün meydana getirilen açıklamada, Danimarka'nın Baltık Denizi'ne bir firkateyn gönderilmiş olduğu ve Litvanya'ya 4 F-16 uçağı göndermeye hazırlandığı bildirilmişti.

İspanya'nın Bulgaristan'a harp uçakları göndermeyi planladığı, NATO'nun kükremek güçlerine eklenmek neredeyse harp gemileri de gönderilmiş olduğu açıklanmıştı.

Fransa'nın NATO komutası altında fariza gerçekleştirmek neredeyse Romanya'ya er göndermeye anık bulunduğunu bildirirken Hollanda'nın nisandan itibaren iklim devriyesi düşüncesince Bulgaristan'da dü F-35 harp uçağını bulunduracağı duyurulmuştu. Hollanda'nın başkaca bir gemisini ve NATO Mukabele Kuvveti düşüncesince kişmiri birliklerini anık tutacağı kaydedilmişti.

NATO, ABD'nin de ittifakın doğu kısmında askeri varlığını artırmayı planladığını hatırlatmıştı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler