USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg: "NATO, yazılı önerilerini Rusya'ya iletti"

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, Rusya'nın asayiş tekliflerine yazılı cevap verildiğini belirterek, "NATO, yazılı önerilerini Rusya'ya iletti" dedi. Rusya'ya ortak kere elan tansiyonu düşürme çağrısında mevcut Stoltenberg, "Rusya, devletlerin rızası yapılmaksızın konuşlan

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg:
27-01-2022 00:07

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, Rusya'nın sunmuş bulunduğu düzenlilik teklifine NATO ve ABD'nin yazılı cevabını göndermesinin arkası sıra matbuat toplantısı gerçekleştirdi. Stoltenberg konuşmasında, "Avrupa-Atlantik güvenliği düşüncesince eleştiri ortak an ile huzur karşıyayız. Rusya'nın Ukrayna ve etrafında askeri yığınağı bitmeme ediyor, 100 binden çok Rus askeri alanda ve Belarus'taki ehemmiyetli konuşlandırmalar müdahale iktisap geçirmek kıl payı hâlâ dahası da yolda. Rusya'yı ortak kere hâlâ tansiyonu düşürmeye çağırıyoruz. NATO, gerilimlerin ve anlaşmazlıkların diyalog ve diplomatlık eliyle çözülmesi gerektiğine banko inanmaktadır. Zorla yada çelim tehdidiyle değil" ifadelerini kullanarak Rusya'ya ortak kere hâlâ diploması çağrısında bulundu. Rusya'nın düzenlilik tekliflerine bağlı Amerika ve NATO'nun yazılı cevabını ilettiğini duyuran Stoltenberg, "Bugün NATO, yazılı önerilerini Rusya'ya iletti. Bunu Amerika ile koşut adına yaptık" halinde konuştu.

 

"Moskova ve Brüksel'de ofislerimizi baştan kurmalıyız"

"Rusya'nın NATO ile diplomatik bağlarını kesmesi, diyaloğumuzu hâlâ da zorlaştırıyor" diyen Stoltenberg, "Bu sebepten Moskova ve Brüksel'de kişi ofislerimizi baştan kurmalıyız. Ayrıca şeffaflığı heveslendirme geçirmek ve riskleri ıskat geçirmek düşüncesince bulunan askeri haberleşme kanallarımızdan dört dörtlük adına yararlanmalı ve başkaca aceleci kullanma düşüncesince ortak sivil polis polis iane hattı kurmanın yollarını aramalıyız" ifadelerini kullandı.

"Rusya'nın endişelerini dinlemeye hazırız"

Ukrayna ve çevresindeki gidişat da müdahale iktisap geçirmek kıl payı Avrupa'nın güvenliğine yer veren Stoltenberg, "Rusya'nın endişelerini dinlemeye ve Helsinki Nihai Senedi'nden başlayarak Avrupa güvenliğinin esas ilkelerini nite koruyacağımız ve güçlendireceğimiz ait asıl ortak musahabe hazırlamaya hazırız. Bu, rastgele ulusun kişi düzenlilik düzenlemelerini seçilmiş hakkını içerir" dedi.

"Rusya, Ukrayna, Gürcistan ve Moldova'daki güçlerini art çekmeli"

Stoltenberg, "Rusya, müttefiklere ve başka uluslara müteveccih zorba çelim duruşundan, agresif söylemlerden ve biçimsiz oruçlu faaliyetlerden kaçınmalıdır. Rusya ayrıca, bu devletlerin rızası yapılmaksızın konuşlandırdığı Ukrayna, Gürcistan ve Moldova'daki güçlerini art çekmeli ve kâffesi taraflar, Normandiya formatı da müdahale iktisap geçirmek kıl payı çatışmaları kırma çabalarına olumlu ortak biçimde müdahale olmalıdır" niteleyerek konuştu.

Rusya'ya baştan diyalog çağrısı

Risk azaltma, saydamlık ve tabanca kontrolüne de yer veren Stoltenberg, "Tarih sergilemiştir ki bu mevzularla alakadar iktisap geçirmek hepsi düşüncesince asıl ortak düzenlilik sağlayabilir. Bu sebepten asıl ortak ayırt oluşturacak kılgı önlemlere ihtiyacımız var. İlk aşama adına NATO-Rusya Konseyi'nde tatbikatlar ve çekirdeksel politikalar üzerine aykırı brifingler öneriyoruz. Ayrıca askeri saydamlık mevzusundaki Viyana Belgesi'ni modernize etmeli, feza ve siber tehditleri ıskat geçirmek düşüncesince çalışmalıyız" dedi.

"Biz arbede ardında değiliz. Ancak ittifakımızın güvenliği ile ilişik ilkelerden ödün veremeyiz"

Stoltenberg, "Havada ve denizde vakaları önleme ait danışma etmeli ve kimyasal, dirim bilimsel silahlarla ilişik arsıulusal taahhütlere dört dörtlük adına uymayı baştan üstenme etmeliyiz. Son olarak, tabanca kontrolü ait ağır ortak söz yapmamız gerekiyor, çekirdeksel silahlar ve orta, çelimsiz menzilli füzeler de dahil. NATO-Rusya Konseyi'nde kâffesi bu mevzuları hâlâ etraflıca adına ele kabul geçirmek düşüncesince müttefikleri ve Rusya'yı ortak kol toplantıya çağırma ettim. Müttefikler beklenen bulunan en çelimsiz müddette ortak araya gelmeye hazır. Tüm çabalarımızda Ukrayna ile bulunduğu denli Finlandiya, İsveç, Gürcistan ve elbette ki Avrupa Birliği de müdahale iktisap geçirmek kıl payı başka NATO ortaklarıyla andıran teşrikimesai içre olmaya bitmeme ediyoruz" dedi. Stoltenberg, "NATO defans gayeli ortak ittifaktır ve tığ arbede ardında değiliz. Ancak ittifakımızın güvenliği ile ilişik ilkelerden ödün veremeyiz. Kuruluş mutabık olmamıza ve 5. maddede garanti dibine tahsil edilen dolgun defans taahhüdümüze ağız ağıza bağlıyız. Tüm müttefikleri sıyanet etmek ve arkalamak düşüncesince lüzumlu kâffesi önlemleri alacağız" halinde konuştu.

"Açık bap politikası esas prensibimiz"

Stoltenberg, Ukrayna'nın NATO üyeliğine değgin ortak mevrut soruya ise, "Açıkça söyledik, rastgele diyar kişi kaderini atama ika hakkına sahip. Ukrayna kıl payı talip rastgele diyar NATO üyeliğine başvurabilir. Açık bap politikası esas prensibimiz" halinde karşılık verdi.

Melike Yazır

İLGİLİ HABER
ABD Dışişleri Bakanı Blinken: "Rusyaya verilen belgeyi kamuoyuna açıklamıyoruz" Amerika Dışişleri Bakanı Blinken: "Rusya'ya verilen belgeyi kamuoyuna açıklamıyoruz"
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler