USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

NATO Dışişleri Bakanları Toplantısının 2. gün oturumu sona erdi

Letonya'nın başkenti Riga'daki NATO Dışişleri Bakanları Toplantısı 2. gün oturumu sona erdi. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg düzenlemiş olduğu matbuat toplantısında, "Gürcistan ve Ukrayna'nın egemenliklerine ve yer bütünlüklerine desteğimiz sarsılmaz olmaya bitmeme edi

NATO Dışişleri Bakanları Toplantısının 2. gün oturumu sona erdi
01-12-2021 19:13

NATO Dışişleri Bakanları Toplantısı'nın Letonya'nın başkenti Riga'da başlamış olan ikinci gün oturumu sona erdi. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Türkiye'den Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun katılmış olduğu toplantının peşi sıra matbuat toplantısı ayarlamak kabilinden alıcı karşısına geçti. Stoltenberg, "NATO Dışişleri Bakanları toplantısını bitirdik. İlk oturumumuza Gürcistan ve Ukrayna katıldı. Bölgedeki düzenlilik halini görüştük. Rusya'nın komşularına huzur agresif ve istikrarsızlaştırıcı eylemleri ile Ukrayna çevresindeki askeri birikimi bitmeme ediyor. Tetikte olmamız ve huzursuzluğun tırmanmasından kaçınmamız gerekiyor" ifadeleriini kullandı. Stoltenberg, bakanların Rusya'nın gelecekteki rastgele müşterek saldırısının faziletli müşterek bedeli olacağını ve Rusya düşüncesince ağırbaşlı siyasal ve kazançlı neticeleri olacağını gizlemeden belirgin dile getirdiklerini aktardı.

"Gürcistan ve Ukrayna'nın egemenliklerine ve yer bütünlüklerine desteğimiz sarsılmaz"

Stoltenberg, Gürcistan ve Ukrayna'nın NATO'nun levent süredir bitmeme fail ve yaklaşan ortakları bulunduğunu vurgulayarak, "Gürcistan ve Ukrayna'nın egemenliklerine ve yer bütünlüklerine desteğimiz sarsılmaz olmaya bitmeme ediyor ve rastgele müşterek dü ülkeye de desteğimizi ilave taahhüdümüzü sürdürüyoruz" halinde konuştu. "Kendilerini defans kabiliyetlerini filhakika güçlendiriyoruz" diyen Stoltenberg, "Ayrıca reformlarla ilerlemenin, hukukun üstünlüğünün ve demokrasiyi güçlendirmenin önemine değindik. Güvenlik ve defans alanlarını dönüştürmeye bitmeme ediyorlar" ifadelerini kullandı. Stoltenberg, "Bu reformlar, hem Gürcistan'ı bununla ortak Ukrayna'yı henüz çelimli ve henüz dayanabilen duruma getirmenin anahtarıdır" dedi.

Afganistan'daki NATO misyonu ele alındı

Stoltenberg, "İkinci oturumumuz Afganistan'a ve NATO'nun oradaki 20 salname angajmanından çıkarılan derslere odaklandı. Bakanlar bu derslerimizi derinliğine ele alırken, NATO'nun gelecekteki akse yönetimi operasyonlarını planlama ve icra yöntemini hem siyasal bununla ortak askeri kurda nite iyileştirebiliriz, bunu görüştü" ifadelerini kullandı. "NATO'nun Afganistan'daki misyonu anlamsız değildi" diyen Stoltenberg, "20 yılı fazla müşterek süredir Afganistan'dan ülkelerimize yıldırı saldırısı olmamıştır. Bu iri ve komplike akse yönetimi operasyonunu yürütecek kapasiteye ve siyasal iradeye sadece NATO sahipti. Kriz yönetiminin NATO düşüncesince esas müşterek fariza namına kalması gerektiği açıktır" halinde konuştu.

"NATO'nun Afganistan'daki misyonunu sonlandırmaya değişmeyen verdik"

Stoltenberg, "Bakanlar, geçtiğimiz senenin Şubat ayında imzalanan ABD-Taliban anlaşmasına bağlı henüz manalı tartışmalardan yararlanacağımız dair da anlaştı. Aynı zamanda, bu sene misyonumuzun istikbaline bağlı istişareler gizlemeden ve samimiydi ve bu istişarelere isnaden baş başa NATO'nun Afganistan'daki misyonunu sonlandırmaya değişmeyen verdik" dedi. NATO'nun Kabil Havaalanının işletilmesini getirmek düşüncesince nazik işlevler sağladığını, karadaki boşaltma çabalarının koordinasyonuna önderlik ettiğini tamlayan Stoltenberg, "ABD, Birleşik Krallık, Türkiye ve Norveç son aşama canlı şartlarda güvenliği sağlamış oldu ve havalimanını işletti" dedi. Stoltenberg, "Gelecek düşüncesince NATO Mukabele Kuvveti tarafından yahut ari müşterek çelim namına NATO'nun endamsız süreli, iri ölçekli, savaşçı sıfır boşaltma çabalarını icra kabiliyetini nite güçlendireceğimizi araştırmalıyız. Afganistan'dan çıkardığımız bu dersler gelecekte NATO'nun akse yönetimindeki rolünü şekillendirecek" sanarak konuştu.

"Terörle uğraş çabalarımızı sürdürmeliyiz"

Stoltenberg, "Afganistan'dan tahsil edilen derslere baktığımızda, terörle uğraş çabalarımızı sürdürmeli ve ortaklarımızın kapasitesini geliştirmeliyiz. Irak'taki pedagoji bilimi misyonumuzun nazik emek harcamaları da dahil" dedi.

"Batı Balkanlar'daki muvazene ve güvenliği görüştük"

Toplantının son oturumuna Finlandiya, İsveç ve Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Josep Borrell'in katıldığını aktaran Stoltenberg, "Batı Balkanlar'daki muvazene ve güvenliği görüştük. Bölge, 1990'lardaki ihtilaflardan buyana baş döndürücü kere büküm etti. Ancak son yıllarda tansiyonun yükseldiğini gördük. Kosova ve Bosna-Hersek dahil" dedi. Stoltenberg, "NATO alanda istikrarı, güvenliği ve iş birliğini geliştirmeye bitmeme edecektir ve oradaki varlığımızın, Kosova'daki KFOR misyonumuz, Saraybosna ile Belgrad'daki ofislerimizin karışma önemini konfirmasyon ettik. Avrupa Birliği ile iş birliğimiz dirimsel önemdedir ve istikrarı korumak, reformları beslemek düşüncesince baş başa çalışmaya bitmeme edeceğiz" halinde konuştu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler