USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

NATO Dışişleri Bakanları Toplantısı bitiminde Rusya'ya tembihler yinelendi

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, NATO ülkelerinin dışişleri bakanlarının Rusya’nın gelecekte rastgele ortak saldırganlığının erdemli bedeli, politik ve konuşu neticeleri olacağını açık açık tabir ettiğini bildirdi.

NATO Dışişleri Bakanları Toplantısı bitiminde Rusya'ya tembihler yinelendi
01-12-2021 18:45
Riga

Stoltenberg, Letonya’nın başkenti Riga’da planlı ve Türkiye'yi Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun özümleme etmiş olduğu dü günce NATO Dışişleri Bakanları Toplantısının bitiminde matbuat toplantısı düzenledi.

ABD Dışişleri Bakanı Blinken: Ukrayna dair arbede şeklini izlerse Rusya'ya ciddi bedeller ödeteceğiz

Ukrayna sınırındaki askeri hareketliliği zımnında Rusya'nın konuşulmuş olduğu bugünkü oturuma Ukrayna ve Gürcistan Dışişleri Bakanlarının da katıldığını hatırlatan Stoltenberg, Rusya dair şunları söyledi:

"Bölgedeki asayiş durumunu, Rusya'nın komşularına huzur agresif ve istikrarsızlaştırıcı eylemlerini, Ukrayna zarfında ve çevresindeki askeri tahkimatını ele aldık. Tetikte olmaya bitmeme etmeli ve huzursuzluğun yükselmesinden kaçınmalıyız. Bakanlar, Rusya’nın gelecekte rastgele ortak saldırganlığının efdal bedeli, siyasal ve iktisadi neticeleri olacağını açık açık tabir etmiştir."

Ukrayna ve Gürcistan'ın NATO üyesi kazanmak istediklerini hatırlatan Stoltenberg, "Her dü ülkenin arazi bütünlüğü ve egemenliğine bulunan desteğimiz sarsılmazdır. İki ülkeye desteğimizi artırmaya taahhüdümüz bitmeme etmektedir." niteleyerek konuştu.

Stoltenberg, "Ukrayna'ya huzur kuvvet kullanımı yerinde Rusya'ya verilecek mümkün karşılıkların neler olacağı" sorusuna "Rusya'nın ari ve hâkim ortak ülkeye huzur ortak el elan kuvvet kullanımı biçiminde başına gelebilecek neticelerle ilgilendiren serbest ortak yelpazede seçeneklerimiz bulunuyor. Bunlara iktisadi ve finansal yaptırımlar, siyasal engellemeler dahil." karşılığını verdi.

Rusya’nın 2014'te Kırım'ı gayrikanuni ilhakı sonra Baltık bölgesi ve Karadeniz'de NATO mevcudiyetini artırdıklarını aktaran Stoltenberg, Ukrayna'ya askeri eğitim, sığa geliştirme, müşavirlik ve bilgelik paylaşımı kabilinden mevzularda desteklerini sürdüreceklerini bildirdi.

Afganistan'dan çıkarılan dersler konuşuldu

Stoltenberg, uzuv devletlerin bakanlarının Afganistan'ı da konuştuğunu, sabık yaz NATO’nun buradan çekilmesinden çıkarılan derslerimizi ele aldıklarını kaydetti. Stoltenberg, NATO'nun Afganistan'daki 20 salname misyonunun yıldırı saldırılarının engellenmesi kabilinden mevzularda kalburüstü olduğunu, fakat amacın esas hedefinden saparak ülkenin yapılandırılması kabilinden ortak yapıya büründüğünü söyledi.

Stoltenberg, esnetilmiş fariza sahasının mütekait bulunduğunun ortaya çıktığını vurgulayarak "Emellerimizin düzeyinin realist kalmasını sağlamalıyız." dedi.

Afganistan'dan incizap esnasında NATO'nun şişman ortak boşaltma operasyonunu icra kapasitesinin görüldüğünü aktaran Stoltenberg; ABD, İngiltere, Norveç ve Türkiye’nin güvenliği sağladığını, baş döndürücü mütekait şerait altında Kabil havaalanını işler tuttuğunu hatırlattı.

"Afganistan'dan çıkarılan dersler NATO'nun gelecekteki buhran yönetimi rolünü şekillendirecektir." ifadesini kullanan Stoltenberg, Afganistan'ın baştan yıldırı örgütlerinin yuvası olmasının engellenmesi düşüncesince Taliban'ın arsıulusal camiaya verdiği lafları tutmasını beklediklerini vurguladı.

"Dodik'in söylemleri ide donör ve saldırgan"

Batı Balkanlar’daki bir vaziyete yer veren Stoltenberg, Bosna Hersek ve Kosova'da sonuç devirde agresif söylemler zımnında gerilimin arttığını, ecnebi aktörlerin bölgedeki ilerlemeyi baltalamaya çalıştığını, NATO’nun ise bölgenin istikrarına katkısını sürdüreceğini belirtti.

Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyinin Sırp üyesi Milorad Dodik'in ayrılıkçı söylemlerini "saldırgan ve ide verici" şeklinde nitelendiren Stoltenberg, bunların Dayton Anlaşması'nı baltaladığını söyledi.

Stoltenberg, Bosna Hersek'te baş döndürücü budunsal iri kurumlara dokunca verecek rastgele muhtelif girişimi engel kazanmak düşüncesince ne gerekiyorsa yapacaklarını bildirdi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler