USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Müsilaj, artık Mersin kent merkezinde

Mersin sahillerinde güzeşte aylarda ilkin bağlı önemsiz haliç ve körfezlerde riziko meydana getirmeye başlamış olan ve şimdi baş döndürücü diplerde tanıdık müsilaj, artık hem kent merkezinde aynı zamanda yüzeyde ortaya çıktı.

Müsilaj, artık Mersin kent merkezinde
07-01-2022 10:49

Tehlikenin boyutlarının derece derece yetiştiği ve Mersin sahillerinin müsilaj tehlikesi altında bulunduğu uyarısı karşıcı Prof. Dr. Deniz Ayas, “Müsilaj, hemen Marmara meselesi değil. Marmara'da iri müsilaj biyomasları oluştu fakat sahili bulunan etraflı şehirler düşüncesince hakeza müşterek riziko var” dedi.

Deniz bilimciler, müsilaj tehlikesine ilgi çekmeye bitmeme ediyor. Geçen sene Marmara Denizini adeta kaplama etmesiyle Türkiye gündemine oturan müsilajın bitmeme fail müşterek dava bulunduğu uyarısında mevcut ilim insanları, tehlikenin hemen Marmara'yı değil, sahili bulunan kâffesi kentleri kapsadığını belirterek, müşterek an ilk ilaç katılması ve gelişim planlarının yaşama geçirilmesi icap ettiğinin altını çiziyor.

Mersin'de müsilaj yüzeye çıktı, riziko arttı

321 kilometrelik kıyı şeridine ehil Mersin de müsilaj açısından riskli illerin başlangıcında geliyor. Daha biraz ay ilk başta kükremek dibinde meydana getirilen çalışmalar, Mersin'in batısında müsilaj bulunduğunu ortaya koymuştu. Bugün ise müsilaj artık kent merkezinde sahilde yüzeyde görülmeye başlandı. Uzmanlar, müsilaj tehlikesine huzur müşterek an ilk ilaç katılması çağrılarını yinelerken, hırçın hâlde Mersin'in iri müşterek yer sorunuyla huzur karşıya kalabileceği uyarısı yapıyor.

“Müsilajı, kent merkezinde sahilde belirleme ettik”

Mersin Üniversitesi (MEÜ) Su Ürünleri Fakültesi İşleme Teknolojisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Deniz Ayas, Mersin'de artık yüzeyde de görülmeye başlanan müsilajın hastalık olabildiği tehlikelere ilgi çekerek, İHA muhabirine sonuç durumla ait bilgelik verdi. Mersin'de müsilajın sabık teşrinisani ayında baştan başladığını tamlayan Prof. Dr. Ayas, “Aralık kocaoğlan bünyesinde ise müsilajı kent merkezinde gördük. Müsilajı, sabık sene ekim-kasım-aralık aylarında Mersin'in batısında derin müsilajı şeklinde belirleme etmiştik. Ancak, teşrinisani kocaoğlan sonu ve boşluk kocaoğlan süresince kent merkezinde, Adnan Menderes Bulvarı sahilinde dernekevi namına müsilaj oluşumlarını belirleme ettik. Yüzeyde oluşan müsilajdan örnekler aldık. Şu an bu örneklerin incelenmesi halen bitmeme ediyor. Hem müsilaja hastalık olma potansiyeli bulunan planktonik deli dolu gruplarının, taksonların (canlıların sınıflandırılmasında, âlemden ast adalet denli müşterek aşama sırası süresince aranje kâffesi birimlerin eş ismi ) tespitine uğraşıyoruz. Bunlar belirlendikten sonradan da neticelerini halkoyu ile paylaşmayı düşünüyoruz” sanarak konuştu.

“Mersin körfezinde herhangi müşterek sene müsilaj oluşuyor”

Bir an ilk ilaç katılması icap ettiğinin altını çizen Ayas, “Geçen sene de kılıç bunu dile getirdik. Bu, hemen Marmara meselesi değil. Marmara'da iri müsilaj biyomasları oluştu fakat sahili bulunan etraflı şehirler düşüncesince hakeza müşterek riziko var. Mersin körfezinde müşterek tabii görüngü namına herhangi müşterek sene müsilaj, derin müsilajı ve ya satıh müsilajı şeklinde oluşuyor. Burada en ehemmiyetli şey; azot, fosfor derece besleyen tuzların kükremek zarfında bulunması, müsilaj gerçekleştiren deli dolu gruplarının bu gıda elementlerini kullanarak biyomaslarını çoğaltması ve görünür bir duruma gelmesi. Müsilaj, glikoprotein yapısında örgensel müşterek konu fakat müsilajın oluşması bizlere orada kirlenmenin bulunduğunu gösteriyor” ifadelerini kullandı.

“Müsilajın Mersin düşüncesince de müşterek mesele bulunduğunun bilinmesi gerekiyor”

Sorunun çözümü düşüncesince Marmara Eylem Planı'nda bulunduğu derece gelecek dirim bilimsel tasfiye sistemlerinin yapılması icap ettiğini dile getiren Ayas, “Bunlar, şehirler düşüncesince gösterişli değil. Müsilajın Mersin düşüncesince de müşterek mesele bulunduğunu hem yerli hem merkezi yöneticilerin bilmesi gerekiyor. Bu sene Mersin'de satıh müsilajı oluştu. Geçen sene hâlâ aşırı derin müsilajı şeklindeydi. Bu dipte oluşan müsilaj, başta seretan grubu ve ayrışık derin bentik organizmalar çeşidinden tüketilmişti ve müşterek hafta bünyesinde ortadan kaldırılmıştı. Yüzey müsilajı ise Mersin kent merkezinin ayrışık noktalarında önemsiz kütleler şeklinde oluştu. Ancak, herhangi müşterek sene Mersin kıyı şeridinde değişik noktalarda müsilaj patlamaları oluyor” dedi.

Kıymet Gökçe-Koray Ünlü
 

İLGİLİ HABER
Marmara soğuyamıyor, müsilaj tehlikesi kapıda Marmara soğuyamıyor, müsilaj tehlikesi kapıda
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3799+64
2Fenerbahçe3796+62
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler