USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Muğla’da Bin 75 tehlike arz eden köpek ırkı kayıt altına alındı

Kedi, köpek ve Gelinciklerin kimliklendirilmesi ve kayıt altına alınmasına ilişkin talimatname kapsamında Muğla Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ekipleri kabilinden meydana getirilen çalışmalarda Muğla genelinde, Amerikan Pitbull Terrier, Dogo Argentino, Fila Brasilerio, Japanese Tosa,

Muğla’da Bin 75 tehlike arz eden köpek ırkı kayıt altına alındı
19-01-2022 19:24

5 bin 663 sahipli yerel efsanevi miras altına alındı

Muğla Tarım ve Orman İl Müdürü Barış Saylak, “5996 Sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu'nun ait maddeleri göre ‘Kedi Köpek ve Gelinciklerin Kimliklendirilmesi ve Kayıt Altına Alınmasına Dair Yönetmelik' kapsamında bugüne derece ilimizde mecmu 5 bin 663 skor sahipli pisik ve köpeğe mikroçip takılarak, petvet sisteminde kayıt altına almış bulunmaktayız. Sahipli tehlike arz eden ırklardan Bin 075 skor köpek kayıt altına alındı. Son yıllarda tehlike arz eden ırklar zımnında yaşanmış olan can sıkıcı vakaların tekrarlanmaması amacıyla, kayıt süreleri 14 Ocak 2022 zamanı bakımından sonuç bulan, Amerikan Pitbull Terrier, Dogo Argentino, Fila Brasilerio, Japanese Tosa, American Staffordshire Terrier ve American Bully ırkı yasaklı Bin 075 skor köpek, kısırlaştırmaları yapılarak Petvet sisteminde kayıt altına alınmıştır. American Staffordshire Terrier ve American Bully ırkı hayvanlardan 7 Aralık 2021 tarihinden geçmiş hamile artmış köpeklerin kayıtları, doğumlarından itibaren yavrularının 4 maaş bulunmasına derece bitmeme etmektedir. Yönetmelik çerçevesinde hem başıboş hekimler bununla beraber Bakanlığımıza ilişkin il ve kaza müdürlükleri aracılığıyla kimliklendirme ve kayıt işlemleri yapıldı. Buralarda, mikroçip meri hayvanların dizge kayıtları yapılarak, efsanevi sahiplerine yerel efsanevi pasaportlarını verdik. Ama sakıncalı ırklar düşüncesince 14 Ocak 2022 sonuç gündü. Artık sakıncalı ırklar pasaportsuz, ağızlıksız ve tasmasız dolaştırılamayacak. Özellikle bebek aldatmaca parkları ve civarlarında dolaştırılamayacak. Uyarmak istiyorum ki kurallara uymayanlara ağırbaşlı cezalar geldi” dedi.

Sahipli hayvanları sokağa vazgeçme edenlere ceza

Tehlikeli ırkları kısırlaştırmayan yahut sokağa vazgeçme edenlere erdemli mal cezalarının uygulandığını tamlayan İl Müdürü Saylak, “Verilen müddet zarfında kayıt işlemlerini tamamlamayan ve kısırlaştırmayan efsanevi sahiplerine 14.982 Türk Lirası mal cezası uygulanarak, köpeklere el konulacak. Bu tarihten sonradan bu köpeklerin sokağa vazgeçme etmeleri şeklinde ise köpek sahiplerine 40.860 Türk Lirası ukubet verilecek. Ayrıca, Türk Ceza Kanunu hükmünce, mesuliyeti altındaki hayvanın eller düşüncesince tehlike arz etmesi durumunda, sahiplerine 6 taban derece dam cezası da uygulanabiliyor” dedi.

Bekir Tosun

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler