USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Milli Savunma Bakanı Akar’dan 'hudut' tepkisi

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, hudut güvenliği dair esassız haberler, gerçek olmayan videolar ve dezenformasyonla ayrımlı müşterek idrak oluşturulmaya çalışıldığını belirterek, “Yapılan kâffesi açıklamalara, bilgilendirmelere karşın maatteessüf birileri gerçekleri anla

Milli Savunma Bakanı Akar’dan 'hudut' tepkisi
07-05-2022 10:28
Akar yanı sıra Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler ve Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Adnan Özbal ile Akdeniz Bölge Komutanlığı'na geldi. Komutanlığa gelişinde merasim birliğini selamlayan Bakan Akar, faaliyetlere bağlı almış olduğu brifingin peşi sıra beraberindeki Komutanlarla liman sahasına geçti.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla süregelen Akdeniz Bölge Komutanlığı Yeni Rıhtım ve İskele Açılış Töreni'nde mütekellim Akar, Deniz Kuvvetleri Komutanlığının Çaka Bey, Barbaros Hayrettin Paşa, Gazi Hasan Paşa, Kılıç Ali Paşa, Mezamorta Hüseyin Paşa , Oruç Reis, Piri Reis ve Turgut Reis'ten almış olduğu ilhamla herhangi yan yana sabık çağ aşırı hâlâ etkin, caydırıcı ve etkili yan yana biçimde çalışmalarını sürdürdüğünü belirtti.

“Türk Deniz Kuvvetlerimiz denizlerimizde adalet bağ ve menfaatlerimizi arkalamak düşüncesince namına sunulan görevleri iri yan yana başarıyla adına getirmeye bitmeme ediyor” diyen Bakan Akar, Deniz Kuvvetleri Komutanlığının Türk bayrağını hepsi denizlerde dalgalandırarak asaletli milletinin gücünü, kuvvetini anabolizma vazifesini de iri yan yana onurla adına getirdiğini aktardı.

Akar, “Türk Deniz Görev Grubunda fariza karşıcı Gökçeada fırkateynimiz Libya'nın Misrata açıklarında, içre göçmenlerin bulunmuş olduğu yan yana tekneyi belirleme etti. Yarı yığılmış durumdaki 17 ağır aksak göçmene doğrudan esenlik personelimiz kabilinden lazım müdahaleler yapıldı. Kurtarılan ağır aksak göçmenler, kurulan eş güdüm kararında Libya makamlarına konfirmasyon edildi. Bu ve benzeşim ameliyat TSK'nın aşırı kabil coğrafyalarda barışa, istikrara ve huzura meydana getirdiği insanca katkıları göstermektedir” ifadelerini kullandı.

Terörle mücadele

Terörle savaş operasyonlarına da yer veren Akar, Türk Silahlı Kuvvetlerinin terörle mücadelesini kalan yan yana gidişatta bitmeme ettirdiğini belirterek, şunları söyledi:

“Pençe Kilit Operasyonu'muz planlandığı biçimde başarıyla bitmeme ediyor. Bugüne genişliğinde gayrı bölgelerde meydana getirilen icraat var. Bunların hepsinin tamamlanabilmesi düşüncesince bu kilidi bağlamalı, bunu değerli yan yana biçimde sonuçlandırmamız gerekli. Zorlu iklim ve tarla koşullarında Mehmetçik kabilinden teröristlerin inlerine giriliyor, buralar alçakların başlarına yıkılıyor. Şu anne genişliğinde 73 yıldırıcı nötr duruma getirildi. Teröristlere ilgilendiren 102 mağara, melce tahrip, 524 el yapımı patlayıcı imha edildi. Operasyonda 10 yiğit tabanca arkadaşımız martir oldu. Şehitlerimizin, gazilerimizin kanlarının ve onların kalburüstü ailelerinin gözyaşlarının hesabını sorduk, sormaya bitmeme ediyoruz. Mehmetçiğin nefesi teröristlerin ensesinde. Teröristlerde ağırbaşlı yan yana korku, endişe, ürkü hakim. Terör örgütünde yıkılış alametleri var. Asil milletimizi 40 yıldan bu yana başına musallat bulunan bu yıldırı belasından kurtarmakta istikrarlı ve kararlıyız. Mücadelemiz en sonuç yıldırıcı nötr duruma getirilinceye genişliğinde kararlılıkla bitmeme edecek.”

Türk Silahlı Kuvvetlerinin operasyonlarındaki yegâne hedefinin teröristler bulunduğunu vurgulayan Akar, “Teröristler haricinde yan yana maksadımız yoktur. Ayrıca yan yana kere hâlâ vurgulamak istiyorum ki binlerce senedir bu coğrafyayı, ekmeği, suyu baş başa paylaştığımız Kürtler bizim kardeşimizdir. Bunun en belirgin işareti tanınmış bayrağımız ve sancağımız düşüncesince canlarını feda fail ve şehitliklerimizde yan yana arada yatan kahramanlarımızdır. Faaliyetlerimizde dostumuz, komşumuz, kardeşimiz Irak'ın sınırlarına, buyruk haklarına, bağımsızlığına, tarla bütünlüğüne sonuç aşama saygılıyız” ifadesini kullandı.

“Gerçekleri görmüyorlar”

Hudut güvenliği dair tahsil edilen tedbirlere de yer veren Akar, “Mehmetçik, ‘hudut namustur' tatlı gece-gündüz demeden mücadelesini iri yan yana fedakarlık ve kahramanlıkla sürdürüyor” sanarak konuştu.

Hudutların güvenliğini ulusal yan yana iş şekilde nitelendiren Akar, şu biçimde konuştu:

“Yapılan hepsi açıklamalara, bilgilendirmelere karşın maatteessüf birileri gerçekleri anlamamakta, dinlememekte, görmemekte, duymamakta ısrar ediyorlar. Hudutların korunması ulusal yan yana meseledir. Bunun hepsi kabilinden anlaşılması lazım. Mehmetçik hudutlarda namına sağlanan olanakları en çalışan biçimde kullanıyor. Yapılması gerekenleri değerli biçimde yapıyor. Mehmetçiğin yegâne beklentisi hudutlarda kahramancasına ve fedakarca meydana getirilen faaliyetlere, alın terine hürmet gösterilmesidir. Tek isteğimiz bu. Yalan haberler, gerçek olmayan videolar, dezenformasyonla değişik yan yana idrak oluşturulmaya çalışılıyor. Bunlara gönül rahatlığı aklıselim malikleri dikkatli, sak olmalı ve bunlara gönül rahatlığı gerçekleri görebilmeli.”

“Yıl kökeninden bugüne genişliğinde hudutlarımızda 2 bin 65 ad yakalandı, 132 bin 473 ad engellendi” diyen Akar, hudutlarda bütünlük sayısı, altyapı, taşıt gereç, tesisat itibarıyla Cumhuriyet tarihinin en koyu tedbirlerinin alındığını vurguladı.

Bazı matbuat neşriyat organlarında hudut tedbirlerine müteveccih arsa düzlük yorumları da eleştiren Akar, “Bazıları gerçekleri bilmeden, 20-30 sene evveli konulardan bahsediyorlar. Bu yanlıştır. Hudutlarımızda aşırı ati teknolojiler kullanılıyor. Bu iri ve mütekâmil imkanların sağlanmasından ekolojik ortam milletimize, devletimize şükranlarımızı sunuyoruz” dedi.

“Siyasi ağız dalaşı konusu yapılmamalı”

Akar, Mart 2011'den bu yana Suriye'de bitmeme fail iç harpte 1 milyondan yan yana tomar Suriyeli'nin yaşamını kaybettiğini belirterek, 7 milyondan yan yana tomar ferdin evlerini, vatanlarını vazgeçme ettiğini söyledi.

Söz konusu kişilerin mekân devletlere hicret kılmak mecburiyetinde kaldığını aktaran Akar, şu açıklamalarda bulundu:

“Bunlardan yan yana bölümü da hem rejimin bununla ortak yıldırı örgütlerinin zulmünden kaçmak, canlarını örtbas kılmak düşüncesince Türkiye'ye geldi. Güvenliklerinden tehlikesiz olduklarında bunlar dönecekler. Zaten dönmeye de başladılar. Suriye'nin, Türk Silahlı Kuvvetleri kabilinden terörden, teröristten arındırılmış sahasında tahminî 5 milyon Suriyeli bulunmakta.

Türkiye'de hâlâ evvel 4 milyon yöresinde Suriyeli vardı. Son zamanlardaki dönüşlerle baş başa 3 milyon 700 bin yöresinde Suriyeli, Türkiye'de bulunmaktadır. Sığınmacıların BM kriterlerine akla yatkın güvenli, fahri ve etkili yan yana biçimde dönüşleri düşüncesince lazım şartların oluşmasına müteveccih herhangi yan yana kabil güç da memleketimiz kabilinden gösterilmektedir. Bu insanca yan yana durumdur. Bunun politik ağız dalaşı konusu yapılmaması lazım. Türkiye gün zarfında tamamen mazlumun mağdurun yanında, onlarla baş başa olmuştur. Şu anda da Türkiye kendine yakışanı yapmaktadır. Milli ve içsel değerlerimiz çerçevesinde bu kişilere gönül rahatlığı insani, vicdani ve türel görevlerimizi arsıulusal gurur ve kuruluşlarla bugüne genişliğinde koordineli şekilde adına getirdik, getirmeye bitmeme ediyoruz.”

“Hiçbir oldubittiye müsaade vermeyiz”

Yunanistan ile Ege, Akdeniz ve Kıbrıs'ta yaşanmış bulunan sorunlara dikkati çekici Akar, “Biz hepsi faaliyetlerimizde arsıulusal hukuktan, diyalogdan yanayız. Bütün problemlerimizin barışçıl biçim ve yöntemlerle çözümünü istiyoruz. Buna karşın maatteessüf Yunanistan provokatif hisse senedi ve söylemleri ile emperyalist ve agresif politikalarını sürdürüyor” sanarak konuştu.

Yunanistan'ın mültecilere müteveccih adamlık dışı davranışlarına da dikkati çekici Akar, şunları kaydetti:

“Yıllardır Yunanistan'ın arı kişilere gönül rahatlığı uyguladıkları kıygı ve adamlık dışı tavırlar ile herhangi yan yana kabil kepazelik evren kabilinden maatteessüf görmezlikten gelinmiştir. Ancak Yunanistan, sonuç FRONTEX vakası ile meşhut suç tutulmuş ve bitim Avrupa Birliği vakaları hudutlu da olsa görmeye başlamıştır. Suçüstü yakalanan Yunanistan dikkatleri apayrı yöne tefriş kılmak ve FRONTEX vakasını esmerleştirmek düşüncesince protez gündemler üretmektedir.
Yunanistan Tiger Meet'in de arsa almış olduğu bazısı arsıulusal tatbikatları da bu amaçla kullanmaktadır. Tiger Meet Tatbikatı esnasında FIR, Gayri Askeri Statüdeki Adalar ve personel istirdat sahalarındaki bazısı mevzuları bencilcesine sömürme etmeye emek vermesi ve tatbikatı Türkiye'nin hak, bağ ve menfaatlerine gönül rahatlığı istimal gayreti dolayısıyla Hava Kuvvetlerimize tatbikattan çekme buyruğu verdik. Hava Kuvvetlerimiz tatbikattan çekildi. Biz barıştan, güzel komşuluk ilişkilerinden arsıulusal hukuktan yanayız. Bütün sorunların görüşmeler eliyle çözümünden yanayız. Ancak göz boncuğu oldubittiye müsaade vermeyeceğimizi hakkımızı hukukumuzu çiğnetmeyeceğimizi her insanın bilmesi lazım. Hakkımızı, hukukumuzu korumakta azimli, istikrarlı ve buna muktediriz.”

Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Adnan Özbal da törendeki konuşmasında, 1963 senesinde mensur edilen emektar iskelelerin 57 sene zarfında bölgedeki gereksinimi karşıladığını belirtti.

Deniz Kuvvetleri Komutanlığının çokluk güvenliğinin sağlanması ve çokluk salahiyet alanlarının korunmasına müteveccih meydana getirilen faaliyetlere dikkati çekici Özbal, “Doğu Akdeniz kıyılarımızda gemilerimiz düşüncesince gerekseme mahsus bakım, tamirat ve geri iş dayanak noktası imkanlarının artırılması da mecburi duruma gelmektedir. Bu manada bakılınca Aksaz Deniz Üssüne arttırma şekilde Mersin limanı alanda en ehemmiyetli üs imkanını sağlayacaktır. Sahip olunan toy olanaklar yardımıyla önümüzdeki devirde sürekli şekilde Mersin'e konuşlandırılacak gemilerle Doğu Akdeniz'deki sürekli varlığımızın hâlâ da güçlendirilmesi planlamaktadır” sanarak konuştu.

Önemli yan yana geri iş üs

Akdeniz Bölge Komutanlığının toy rıhtım ve iskelelerin yapımı 546 günde ulusal imkanlarla tamamlandı. Proje kapsamında Doğu Akdeniz'de yoğunlaşan faaliyetlerin paralelinde yüzer birliklere iş düşüncesince rıhtım ve inç iskeleler baştan mensur edildi.

Tüm yüzer unsurların kullanımına akla yatkın duruma getirilen toy rıhtım ve iskelelerin ast yapısı gemilere ve denizaltılara iş hasretmek kıl payı yenilendi. Açılışı meydana getirilen toy rıhtım ve iskelelerin Doğu Akdeniz'de ehemmiyetli yan yana geri iş üssü olması bekleniyor.

Ali Nargüner
 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor33450
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Konyaspor3436-14
16Gaziantep FK3434-15
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler