USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Milli Savunma Bakanı Akar: Şu anne denli Boğaz'dan rastgele müşterek harp gemisi geçişi olmadı

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Rusya ile Ukrayna arasındaki savaşın başlamasının peşi sıra Türkiye'nin Montrö kapsamında İstanbul Boğazı'ndan rastgele birlikte halde harp gemisinin geçemeyeceğini hepsi taraflara ilettiklerini söyledi.

Milli Savunma Bakanı Akar: Şu anne denli Boğaz'dan rastgele müşterek harp gemisi geçişi olmadı
27-04-2022 10:10
Ramstein

Akar, ABD'nin Almanya'daki Ramstein NATO Hava Savunma Üssü'nde planlı “Ukrayna'ya Yönelik Savunma ve Güvenlik İstişare Grup Toplantısı”nın arkası sıra değerlendirmelerde bulundu.

Ukrayna’ya müteveccih savunma ve düzenlilik danışma toplantısını 40’tan müşterek tomar memleket temsilcisiyle yaptıklarını tamlayan Akar, ilkin Ukrayna Savunma Bakanı Oleksii Reznikov iktisap etmek kıl payı birtakımı isimlerle düşünce alışverişinde bulunduklarını kaydetti.

Ukrayna’daki gelişimleri yakından strateji ettiklerini dile getiren Akar, "Gelişmeleri fikir ile izliyoruz. Alınan haberlere mucibince birtakımı sıkkın ahval var. Bunların giderilmesi düşüncesince topu topu devletler yerine ayrışık çabalar harcama ediyoruz. Genel yerine baktığımızda diyalog ve orta yaklaşım önemli. İtidalli müşterek yaklaşımla diplomatlık şeklini açmamız gerekiyor. Böylece şimdi emeksiz barışçıl analizör bulunabileceğini değerlendiriyoruz." ifadelerini kullandı.

Akar, görüşmede Türkiye’nin vakalara basar açısını müşterek kere şimdi paylaşma fırsatı bulduklarını belirterek, şöyleki bitmeme etti:

"Türkiye yerine gene buyana Sayın Cumhurbaşkanı'mızın, bakan düzeyinde bizlerin ortaya koyduğumuz müşterek davranış var. Krizin başında savaşın çıkmaması için, harp çıktıktan sonraları ise müşterek an ilk ateşkesin sağlanması düşüncesince baş döndürücü ciddi, şümullü icraat yaptık. Antalya Diplomasi Forumu’nda Rus ve Ukraynalı bakanlar müşterek araya getirildi. Daha sonraları Sayın Cumhurbaşkanı'mızın nice kere Sayın Putin ve Sayın Zelenskiy ile meydana getirdiği görüşmeler var. Bu görüşmelerde Sayın Cumhurbaşkanı'mız ateşkesin müşterek an ilk sağlanması düşüncesince masaya oturulması düşüncesince gayrette bulunuyor.

Birtakım teessürat olmakla baş başa umutluyuz, gelecek günlerde Sayın Cumhurbaşkanı'mızın teklifleri ile ihtimal de dü liderin müşterek araya gelmesi kabil olacak. Gittikçe kötüleşen insancasına durumun şimdi da kötüye gitmemesi, müşterek an ilk ateşkesin sağlanması düşüncesince arabuluculuk müdahale yapılması müstelzim ne var ise Türkiye yerine katkılarımızı sürdürüyoruz."

"İnsani durumun kötüleştiğinin farkındayız"

Sivillerin Ukrayna'dan tahliyesinin baş döndürücü ehemmiyetli bulunduğunu tamlayan Akar, "Çalışmalarımız bitmeme ediyor. Orada küsurat az sayıdaki vatandaşlarımızla baş başa başka sivillerin de tahliyesine müteveccih bahir ulaşımı müdahale desteğimizi sürdürüyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Akar, Ukrayna limanlarında gözleyen Türk ticari gemilerine bağlı ise "Emniyetli, inanılır biçimde Ukrayna’dan ayrılmasına müteveccih hem Rus hem Ukrayna makamları ile temaslarımız bitmeme ediyor." ifadelerini kullandı.

Hava piyasasının kapanması dolayısıyla insancasına iane materyali götürmüş bulunduğu Ukrayna’da küsurat TSK’ye dayalı dü A400 M uçağının durumuyla dayalı Akar, "Onların inanılır biçimde yurdumuza intikali düşüncesince temaslarımız sürüyor." dedi.

Türkiye’nin en gene itibaren Ukrayna'nın gereksinimleri çerçevesinde insancasına iane başlattığını özetleyen Bakan Akar, bunu bitmeme etmek düşüncesince ellerinden geleni hazırlamaya bitmeme edeceklerini kaydetti.

Akar, Ramstein’daki görüşmede Ukrayna-Rusya ortada olası müşterek ateşkesin gündeme gelip gelmediğine bağlı istifham üzerine, "Biz Türkiye olarak, Sayın Cumhurbaşkanı'mızın çizdiği çerçevede ateşkesin ehemmiyetli bulunduğunu belirtiyoruz. Gelen raporlar, sahadaki bilgiler kapsamında, insancasına durumun kötüleştiğinin farkındayız. Durumun şimdi da kötüleşmemesi düşüncesince en azından insancasına mütareke yapılmasının semt halkı düşüncesince ehemmiyetli bulunduğunu görüyoruz." cevabını verdi.

Karadeniz'de imha edilen mayınlar

Karadeniz’de başıboş küsurat mayınlar mevzusunun görüşmede gündeme gelip gelmediğine müteveccih soruya bağlı de Bakan Akar, şu açıklamalarda bulundu:

"Biz konuşmamız esnasında görüşlerimizi, değerlendirmelerimizi, endişelerimizi paylaştık. Bunlardan birisi de Karadeniz’deki istikrarın devamı konusu oldu. Karadeniz’de barışın, sükunun, istikrarın sağlanması itibarıyla prensipli biçimde davranmaya bitmeme ediyoruz. Ukrayna-Rusya Savaşı çıktıktan sonraları kılıç Montrö çerçevesinde Boğaz'dan rastgele müşterek biçimde harp gemisi geçişi olmamasını topu topu taraflara ilettik. Şu anne derece da Boğaz'dan rastgele müşterek biçimde intikal olmadı. Dolayısıyla alanda barışın ve istikrarın korunması itibarıyla topu topu tarafların Montrö’ye uymasını açıkça ve kupkuru biçimde istem ettik. İlgili devletlerin de bunlara uyduklarını gördük. Bölgesel mülkiyet ilkesinin kullanılması lazım. Böylece de istikrarın sağlanması lazım.

Herhangi müşterek biçimde Karadeniz’in mühim rakiplik bölgesine dönmemesi lazım. Aksi biçimde bunun baş döndürücü ağır kimi yansımaları olabilir. Orada amacı ne olursa olsun yapılacak müşterek hareket, alınacak müşterek tedarik hata anlaşılmalara sebebiyet verebilir. Yanlış idrak da hızlı müşterek tırmanmaya ve gerilimin artmasına bozukluk olabilir. Buna düzlük kesmek icap ettiğini topu topu taraflara anlattık."

"Mayınlarla dayalı sayılara ihtiyatkâr yanaşmak gerekiyor"

Akar, Karadeniz’de sürüklenen ve imha edilen mayınlara müteveccih de "Mayınla dayalı ayrışık sayılar ortaya atıldı. Bunlara ihtiyatkâr yanaşmak gerekiyor. Şu anne derece üç mayın inanılır müşterek biçimde imha edildi. Mayın avlama gemilerimiz, helikopterlerimiz, bahir devriye uçaklarımız ve SAS timlerimiz uyanıklık halinde. Şu anda İstanbul Boğazı’nı yakından gözetliyoruz, antre çıkışı arama yazar rastgele müşterek sürprizle karşılaşmamak düşüncesince arttırma tedarik aldık, belirleme radarları koyduk. Şu anda Boğaz'da bahir trafiği ile dayalı müşterek sıkıntının olmadığını ferah ferah söyleyebiliriz." niteleyerek konuştu.

Türkiye’nin başıboş küsurat mayınlarla uğraş dair rastgele müşterek yardıma gereksinimi olup bulunmadığı sorulan Akar, "Türk Silahlı Kuvvetlerinin bu mevzuda baş döndürücü ati kurda müşterek kapasitesi var. Bizim hem belirleme hem imha dair tam unsurlarımız, teçhizatımız var. Ayrıca elden öz ihtiyaçlarımızın karşılamanın ötesinde dostlarımıza, müttefiklerimize de mayınla mücadelede dayanak verebileceğimizi ilettik." dedi.

"Yoğun müşterek düzentileme var"

Bakan Hulusi Akar, Pençe Kilit operasyonundaki sonuç vaziyete bağlı şu değerlendirmelerde bulundu:

"Pazar haset Genelkurmay Başkanı'mız ve Kara Kuvvetleri Komutanı'mız ile alana tedricen sahadaki sonuç vaziyete bağlı detayları aldık. Arkadaşlarımız faziletkâr müşterek maneviyat ve motivasyonla faaliyetlerini sürdürüyor. Zorlu toprak ve hava koşullarına karşın harekât başarıyla bitmeme ediyor. Bölgede ağır sayıda mağara, el inşası patlayıcı var. Bunların bozukluk bulunduğu riziko ve tehditler var. Buna karşın arkadaşlarımız el inşası patlayıcıları imha etmek, mağaraları paklamak kanalıyla derin müşterek düzentileme içindeler.

Dün teröristlerin adi saldırısında üç alp tabanca arkadaşımız martir oldu. Kendilerine Allah’tan yağmur ailelerine ve milletimize başsağlığı diliyoruz. Onların kanlarını yerde bırakmayacağımıza lakırtı verdik. Operasyonlarımız derin biçimde başarıyla bitmeme ediyor. Operasyon kapsamında 57 yıldırıcı ruhsuz bir hale getirildi. Oradaki teröristlerin barınakları, sığınakları, inleri, mağaraları biricik hiç ele geçiriliyor."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3355+13
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Sivasspor3448-4
8Çaykur Rizespor3348-6
9Antalyaspor33450
10Alanyaspor3345-3
11Adana Demirspor3441+2
12Samsunspor3439-7
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3436-14
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler