USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Mescid-i Aksa ramazanda dünyanın ciharıyek yanından Müslümanları ağırladı

Ramazan ayının başta akıbet on gününde Türkiye, Güney Afrika, Hollanda, İngiltere ve hâlâ nice ülkeden mevrut aşırı sayıda Müslüman Mescid-i Aksa'da perestiş etmenin heyecanını yaşadı.

Mescid-i Aksa ramazanda dünyanın ciharıyek yanından Müslümanları ağırladı
29-04-2022 12:44
Kudüs

İşgal altındaki Doğu Kudüs'te mevcut Mescid-i Aksa, bu sene ramazan ayının akıbet günlerinde dünyanın ciharıyek yanından tapınma buyurmak düşüncesince buraya mevrut Müslümanları ağırladı.

Müslümanların ilkin kıblesi ve en kutsi üçüncü mekanı olma niteliği haiz Mescid-i Aksa, İsrail'in 1967'de nehiy etmiş bulunduğu Doğu Kudüs'te toprak alıyor. Bazı Arap ülkelerinin, İsrail ile diplomatik ilişkileri bulunmaması zımnında bu devletlerde canlı Müslümanlar Kudüs'e gelemiyor. İsrail polisinin, Mescid-i Aksa'nın kapılarında ve Aksa'nın zarfında toprak almış bulunduğu Eski kent bölgesi çevresindeki uygulamaları da Müslümanların bu kutsi mabede ulaşmasını zorlaştırabiliyor.

Farklı coğrafyalardan Müslümanlar, ramazanda Mescid-i Aksa'yı doldurdu

Ancak değme sene Türkiye, Ürdün, Hollanda, İngiltere, Güney Afrika ve Hindistan kabil değişik coğrafyalardan Müslümanlar, ramazan ayında tapınma buyurmak düşüncesince Mescid-i Aksa'ya geliyor.

Doğu Kudüs'te ramazan, kentin ciharıyek tarafındaki berrak süslemeler, kalabalık sokaklar, mülevven çarşılar, zamanı nesiç ve Mescid-i Aksa'nın tinsel havasıyla adeta ortak sevinç tadında geçiyor.

İsrail polisinin, Eski kent etrafında birleşen Filistinlilere müdahalesi ve Mescid-i Aksa çevresindeki uygulamalarıyla bu sevinç havası bozulabiliyor.

Kadir Gecesi'ndeki teravih namazı namazına çeyrek milyon insanoğlu katıldı

Mescid-i Aksa'da Kadir Gece'sinde teravih namazı namazını 250 bin derece Müslüman kıldı. Mescid-i Aksa'nın zarfında toprak almış bulunduğu Eski Şehir'in sokaklarında ise adeta insanoğlu seli yaşandı.

İstanbul'dan mevrut Türk volta rehberi Sibel Sümeyra Erdem, AA muhabirine icra ettiği açıklamada, 18 senedir Kudüs'e volta düzenlediklerini, bu sene da ramazan ayında kestirmece 40 yabanlık ortak grupla, kutsi kenti görüşme ettiklerini söyledi.

Rehber bulunduğu düşüncesince nice el Kudüs'e geldiğini aktaran Erdem, ramazanda bilhassa akıbet ortak hafta zarfında burada bulunmanın ayrı ortak önsezi olduğunu, Mescid-i Aksa'nın bu zamanda sabaha derece açıkça tutulduğunu dile getirdi.

Erdem, Mescid-i Aksa'da iftar, teravih namazı ve sahurun yanı esna Eski Şehir'in zamanı dokusu ve erke süslemeleriyle sefa havasındaki Kudüs'e ramazan ayında gerçeklenmiş gelinmesini başvuru ettiğini söyledi.

Oruçluyken bazısı gezileri yapmanın çetince olduğuna ayraç fail Erdem, "enbiyalar şehri" Kudüs'ün tinsel iklimiyle bunun da üstesinden geldiklerini anlatım etti.

Türkiye'nin ciharıyek yanından Müslümanları Kudüs'e getirdiklerini kaydeden Erdem, Türkiye ve öteki ülkelerden geleceklerin asayiş durumundan ide etmemesi icap ettiğini belirterek, şunları söyledi:

"Mescid-i Aksa'yı bekâr bırakmayalım. Çocuklarımızı, arkadaşlarımızı, ailemizi motivasyon ederek Kudüs'e hâlâ yoğun ve hâlâ iri gruplar biçiminde gelmeye çaba etmeliyiz. Mekke ve Medine'den muahharen Kudüs üçüncü haremimiz olması haysiyetiyle görülmedik ehemmiyet bildirme ediyor."

"Dünyadaki topu topu Müslümanlar, Kudüs'e gelmeli"

Mescid-i Aksa'da ailesiyle iftar zamanı vakti fail Cezayir menşeli Fransız yurttaşı Murad Şiha, ilkin Kudüs'e geldiklerini buradan da Mekke ve Medine'ye geçeceklerini söyledi.

Şiha, "Herkesin Kudüs'e gelmesi gerekiyor. Ben Cezayir asıllıyım ve burada olmaktan aşırı mutluyum. Filistinliler, aşırı dobra insanlar. Filistin ve Cezayir'i ortak görüyorum. Dünyadaki topu topu Müslümanlar, Kudüs'e gelmeli, Filistinli kardeşlerimizin indinde durmalı." dedi.

Hollanda'dan mevrut ve muahharen Müslüman bulunduğunu tamlayan Abdulhakim Florian ise Kudüs'e ilkin el geldiğini, Batılı görünüşüyle Mescid-i Aksa'ya girerken İsrail polisiyle dava yaşadığını anlattı.

İsrail polisinin kendisinden Müslüman bulunduğunu kanıtlaması düşüncesince Kuran-ı Kerim'den bazısı sureleri sorduğunu, fakat sureleri okumasına karşın ilkin bilhassa girişine müsaade vermediğini aktaran Florian, hâlâ muahharen esasen test ederek Aksa'ya girebildiğini anlatım etti.

Florian, topu topu bu zorluklara karşın ramazan ayının akıbet günlerinde Aksa'da bulunmaktan aşırı bahtiyar bulunduğunu vurgulayarak, hayattaki topu topu Müslümanları İsrail'in uygulamalarından kaynaklı topu topu zorluklara karşın Aksa'da tapınma etmeye çağırdı.

Gelenler Mescid-i Aksa'ya ve Kudüs halkına dayanak oluyor

Doğu Kudüs'te otel işletmecisi Usame Salah, Kovid-19 salgını zımnında dü salname ortak aradan muahharen bu sene ramazan ayında Müslümanların baştan Kudüs'e döndüğünü ve kentteki erkincilik turizminde Müslümanların yüzdelik 70'lik ortak oranı bulunduğunu söyledi.

Ramazan ayıyla baş başa Doğu Kudüs'teki Filistinli esnafın yüzünün güldüğüne ayraç fail Salah, "Ramazanın akıbet on gününde Doğu Kudüs'te gezim aşırı canlandı. Kudüs'teki otellerde yegâne güçlü gereksiz göz bulamazsınız. Müslüman turistler, Kudüs'ün ekonomisine yardım sağlıyor, Filistin'in anadan görme ürünlerini alarak Filistinlilere dayanak oluyor. Müslüman aleminin Aksa ile bağını güçlendiriyor." diyerek konuştu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler