USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

'Medya sektöründe bıçak kemiğe dayandı'

Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu Yönetim Kurulu, ekonomideki sonuç gelişmelerin iletişim araçları sektörüne negatif etkilerini değerlendirdi.

'Medya sektöründe bıçak kemiğe dayandı'
17-12-2021 11:33
Konuyla ait meydana getirilen yazılmış açıklamada minimal ücrette sağlanan artışın iletişim araçları sektöründe etkin matbuat personelleri yerine sevinme donör bulunduğunun altı çizildi ve “Benzer iyileştirmenin matbuat işletmeleri düşüncesince sağlanmaması şeklinde bu artım sektör düşüncesince anlamını yitirecektir. Aksi biçimde matbuat çalışanlarının çalışacak büyüklenme bulamama tehlikesi ile dirlik karşıya kalması bahis konusu olacaktır” denildi.

TGK Yönetim Kurulu açıklamasında şu görüşlere arazi verildi; “Gazete maliyetlerini meydana getiren kâğıt, durum ve birleşik ilkin peyda etmek kıl payı kâffesi materyallerin döviz cinsinden tutarları artarken Dolar elden birlikte yılda yüzdelik 100'den aşkın arttı. Bunun yanı sıra, iletişim araçları kurumlarının girdileri de Dolar bazında yüzdelik 50'ye vasıl oranlarda terfi etti ve mecmu artım yüzdelik 200'lere ulaştı. Sektörümüzde bundan sonra bıçak kemiğe dayandı. Gerekli destek sunar sağlanmaz ve BİK duyuru bedelleri birlikte an önceki arttırılmazsa, 2022 senesinde meri olacak minimal ücretteki artışın da etkisiyle yüzlerce evcil iletişim araçları kuruluşu kapanacak, binlerce iletişim araçları mensubu aylak kalacaktır.”

Açıklamada katılması müstelzim önlemler şöyleki sıralandı:

Basın duyuru Kurumu resmi ilanları evcil gazeteler düşüncesince hayati ehemmiyet taşıyor. Ancak, Hükümet kanadının 12 mümessili atanmadığından, Kasım 2021 zamanı sebebi ile Basın duyuru Kurumu Genel Kurulu kısaca birlikte senedir toplanamıyor. Genel Kurul en çelimsiz müddette toplanmalıdır. Genel kurulun toplanamaması şeklinde de, doğruluk kaybı yaşanmaması düşüncesince acemi eder tarifesini BİK hile oturmuş belirlemeli ve Cumhurbaşkanlığına sunmalıdır. Artış sonucu verilirken, dolar artışı ve şişkinlik payı dikkate alınarak eder yükseltilmeli, acemi fiyatlar 1 Ocak sebebi ile uygulanmalıdır.

Bu mevzuda önerimiz, resmi duyuru eder tarifesi mecmua santimetre fiyatının satı sayısı 50 binin altındaki gazeteler düşüncesince minimum 35 TL olmalı, satışı 50 binin üstünde bulunan gazeteler düşüncesince de bunun paralelinde eder belirlenmelidir. Acil önlemler kapsamında ilkin kolon kâğıdı peyda etmek kıl payı sektörde beğenilen kâffesi harcama malzemelerinde KDV sıfırlanmalı, derinlemesine vadede Türkiye kâğıtta dışa bağımlılıktan kurtulmalı ve SEKA kadar tezkere fabrikaları baştan kurulmalıdır. Medya sektöründe çalışkanlık yayınlayan gazete, televizyon, radyo ve kurumsal genel ağ çav siteleri düşüncesince amme bankalarınca “kredi” sağlanmalıdır. Ayrıca KOSGEB, IŞKUR yahut Hazine çeşidinden ağır haldeki iletişim araçları kuruluşlarına bağış verilmelidir.

Medya kurumlarının katılmış SGK ile başka vergilerinde tenzilat yapılmalı, tenzilat sonrası hesaplanacak namus borcu taksitlendirilmelidir. Yargı Paketi kapsamında TBMM'de meydana getirilen fark arka alınmalı, yürütme ve batkınlık ilanlarının vaktiyle bulunduğu kadar dört dörtlük şümullü yayınlanması ve yürütme müdürlerinin keyfiyetine bırakılmaması düşüncesince Adalet Bakanlığınca tamim yayınlanmalı ve arkası sıra kanuncu kodifikasyon yapılmalıdır. Bu kodifikasyon ile Kamu İhale Mevzuatı'nda bulunduğu kadar eşik değerler sistemi getirilerek, bu alandaki boz alanlar ortadan kaldırılmalı, icralık yurttaş ile gazetelerin kuma menfaatine birlikte mekanizma yaşama geçirilmelidir.

Televizyon kuruluşlarından tahsil edilen peyk bedellerinde tenzilat yapılarak TL'ye çevrilmeli, taksitlendirilmeli, RTÜK payları düşürülerek, birlikte müddet alınmamalıdır. Zorunlu gösterilen amme spotları ücretlendirilmelidir.

Yerel matbuat kuruluşları, belediyeler ve amme kurumları çeşidinden duyuru ve reklamlarla desteklenmeli; THY, Vakıfbank, Ziraat Bankası, Halkbank ve amme ilanları evcil medyaya yönlendirilmeli, başkaca bakanlıklar ücretli Kamu Spotu ve mecburi neşriyat desteği vermeli. Bu kapsamda, evcil yönetimlerin sedir tutanaklarının kâffesi il ve ilçelerde evcil gazetelerde yayınlanması sağlanmalıdır.

Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi'nde arazi düzlük artırım tedbirleri kapsamında amme kurumlarına getirilen evcil basına sürdürümcü olunmama uygulamasına akıbet verilmeli, reklam ve duyuru ödeme kısıtlaması kaldırılmalıdır. Ülkemizde çalışkanlık yayınlayan çırçıplak maşer kurumlarının ve mekanizma örgütlerinin Genel Kurul ilanları ile Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu'nun davet cihazı ilanları, eskisi kadar mecburi şekilde evcil gazetelerde yayınlanmalıdır.

Tüm RTÜK ödemeleri minimum birlikte sene ötelenmeli, bulunan borçların faizleri sıfırlanarak 72 aya vasıl mehil ile yapılandırılmalıdır.

Gazete, radyo-televizyonlar yahut sayısal yatak ayırımı olmaksızın kâffesi iletişim araçları alanının harcama malzemelerinde KDV sıfırlanmalıdır.

Gazete, radyo-televizyonlar yahut sayısal yatak ayırımı olmaksızın kâffesi iletişim araçları sektörüne tenzilatlı erke desteği sağlanmalıdır.

Gazeteler, radyo-televizyonlar ile genel ağ sitelerinin düzenleme, denetim ve tutma esasına uyarınca ele alındığı birlikte mekanizma oluşturulmalı, duyuru Kurumu bünye edilmeli, Hazine, KOSGEB, IŞKUR ve Kalkınma Ajansı desteklerinden sayısal yatak ayırımı olmaksızın kâffesi iletişim araçları yararlanmalıdır.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler