USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

'Medeniyetimizin temelinde insani, ahlaki ve imani bedel vardır'

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Kuzey Makedonya’ya gerçekleştirdiği görüşme kapsamında, Uluslararası Maarif Okulları’nın başşehir Üsküp’teki kampüsünün açılışına katıldı.

'Medeniyetimizin temelinde insani, ahlaki ve imani bedel vardır'
21-12-2022 03:06
Üsküp

TBMM Başkanı Şentop, buradaki konuşmasında, "Milletimiz mazide sayımsız kültürü buluşturmuş, değme yol baştan sona uygarlığı yükseltmiş ayrık milletlerdendir." dedi.

Medeniyetimizin temelinde insani, ahlaki ve imani değerlerin bulunduğunu dile getiren Şentop, "Ecdadımız, Balkanlardaki yönetimi boyunca alanı binlerce eserle donatmış, burada koskoca ortak kültürel kalıt bırakmıştır. Balkanlarda dakika halen ayakta duran evlerimiz, camilerimiz, kütüphanelerimiz, köprülerimiz, hamamlarımız, şadırvanlarımız ve öbür elit eserlerimiz, ehemmiyetli ortak bölümü yıkma olsa da medeniyetimizin seviyesini yayınlayan konkre eserlerdir, izlerdir." sanarak konuştu.

Şair Yavuz Bülent Bakiler'in Balkanlardaki Osmanlı mirasını özetleyen şiirine atıfta bulunan Şentop, şunları tabir etti:

"Ecdadımızın buralarda en ehemmiyetli mirası malum düz yazı etmiş bulunduğu uygarlık kimliği, buralarda kurmuş bulunduğu ayrımlı kültürler arasındaki kıstak bağıdır. Asırlarca bu toprakları emlak markajcı ecdadımız, uygarlık kozasını burada ördü; bu uygarlık Müslümanları tıpkı zamanda öbür Balkan halklarını, gayrimüslimleri etkiledi ve ortak Balkan kimliği oluşturdu. Bunu yaparken bulunan kültür, erkincilik ve onlara ilişkin değerleri yıkmaya, namevcut etmeye kalkışmadı. Bilakis, bulunan olan kültüre hoşgörüyle ve adaletle yaklaştı. Buralardaki inanç, firez ve medeniyetten yararlanma etti; öz firez ve uygarlık anlayışını bunlarla zenginleştirdi. Balkanlar’da kültürleri ortak araya biriktirerek uygarlık düz yazı etti ve gerçekte Osmanlı ortak Balkan devleti oldu."

Osmanlı yönetimindeki müsamaha ortamının konkre örneklerinin Balkanların değme köşesinde görülebildiğini dile getiren Şentop, "Bu çağda Balkanlarda kâffesi dinlere mensup inananlar dirlik zarfında yaşadılar. Kent merkezlerinde camilerle kiliseler ve sinagoglar beraberce taraf yana durdular. Bugün Kuzey Makedonya’da halen ayrımsız hoşgörü, beraberce geçinme iradesi, kültürel zenginliği siper arzusunu görmenin bizleri mutlu ettiğini tabir eylemek isterim." halinde konuştu.

Bilgi üretiminin aşırı ortak süratte arttığı günümüzde, fertlerin bilim toplumuna katılımı, kabiliyetlerini sabah akşam kendisine geliştirmesi ve çabucak mütebeddil dünyanın gerektirdiği biçimde avlu boyu öğrenmeyi benimsemesinin fakat fazla boyutlu ortak yetişek sistemi ile belkili olabildiğine nazarıitibar çekici Şentop, "Eğitimin mahiyeti ve metodu çabucak değişirken emektar yetişek araçları da yerini bilgisayar, genel ağ ve öbür dünkü teknolojilere bırakmış durumdadır. Yeni teknolojilerin de çabucak dönüştürdüğü eğitim, bundan sonra okullara, sınıflara, öğüt saatlerine ilişkin kalmamakta; arazi ve vakitten özgür sabah akşam bitmeme fail ortak proses biçimine gelmektedir." ifadelerini kullandı.

Dünyayı tesiri dibine düzlük koronavirüs salgınının da eğitimde bitmeme fail bu dönüşümü fazla şişman seviyede hızlandırdığını, sayısal vasıtaların eğitimin anne unsuru biçimine geldiğini kail Şentop, salgının sona ermesinin, sayısal vasıtaların önemini azaltmadığını, tersine müstevli sürecinde elde edilmiş sınama ile bu vasıtaların levent boylu vadeli yetişek stratejilerinin ortak parçası olması periyodunu hızlandırdığını belirtti.

Küreselleşme ile mevrut bu aceleci değiş ve dönüşümün, aceleci ortak istihlak kültürünü de yanı esna getirdiğinin altını çizen Şentop, bu tüketimin, hemen konuşu ortak tüketimi değil, değerlerin ve dönemin tüketimini de içerdiğini söyledi.

Şentop, şöyleki bitmeme etti:

"İnsanları arsıulusal rakiplik zarfında öne çıkabilecek, fakat kurulmuş duruma mevrut istihlak kültürü ile de giriş edebilecek ortak şekilde; değerlerini korunum fail ve kimliklerini kaybetmemiş kişiler, erler kendisine yetiştirecek ortak yetişek sistemi düz yazı etmeliyiz. Yani eğitimde hedef, hemen güzel ortak sistem edindirmek değil, sosyal ahlakı artırarak ve geçmişten tahsil edilen uygarlık mirasını da güçlendirerek dünyamızı elan da yaşanabilir ortak arazi biçimine getirmektir. İşte mükemmel bu aşamada Maarif Okullarımızın önemi ortaya çıkmaktadır. 2016 senesinde Türkiye Büyük Millet Meclisimizde ikrar ettiğimiz ortak kanunla Türkiye Maarif Vakfını kurduk. Maarif Vakfı, 51 ülkede kurduğu 500’e benzeyen yetişek kurumu ile hem fazla nitelikli, birinci sınıf ortak yetişek veriyor tıpkı zamanda insanoğlu odaklı yaklaşımıyla yerli ihtiyaçlara ve yerli değerlere akıllıca nesiller yetiştiriyor. Türkiye, kolonyalist geçmişi bulunan emperyal ülkelerden ayrımlı olarak, Türkiye Maarif Vakfı tarafından ilmi, irfanı insanlığın sulh ve huzuru düşüncesince kullanacak nesiller yetiştirmeyi hedeflemektedir, çalışkanlık gösterdiği devletlerde birinci sınıf yetişek olanağı sunarak eğitimde punt eşitliğine ulama yapmaktadır."

Öğrencilerine fazla girişken yetişek sunan Maarif Okulları'nın, hemen öğrencilerin anadillerini mükemmel ortak biçimde kullanabilmelerini öncelemediğini kail Şentop, "Maarif Okulları başkaca çocuklarımızın Türkçe ve ortak ecnebi dili elan güzel biçimde öğrenmelerini sağlayarak, dünyanın rastgele ortak durumunda kendini ve kimliğini çelimli ortak biçimde tabir edebilecek nesiller yetiştiriyor. Bu sebeplerle Maarif Okulları, faaliyete başladığı günden bugüne endamsız müddet içerisinde, Makedonya’da en birinci sınıf yetişek verici yetişek kurumlarından bir tanesi biçimine mevrut ve ortak tasrif merkezi olmuştur." halinde konuştu.

Maarif Okulları'nın Türk halkı ile arkadaş ve ahi dünya halkları ortada köprüler oluşturduğunu ve Türkiye'nin insanoğlu merkezli aut politikasının ortak yansıması bulunduğunu dile getiren Şentop, bu okulların hemen 6 yılda yaptıklarıyla çıkarlarını gururlandırdığını ve onları desteklediklerini tabir etti.

Öğretmenlerin burada fazla ehemmiyetli ortak vazifeyi ödeme ettiğine, halis muhlis değiş ve dönüşümlere ahenk sağlayabilen, bununla bu arada kimliğini ve değerlerini koruyucu nesiller beslemek denli çetince gücün ortak o derece da altın ortak yazık taşıdığına nazarıitibar çekici Şentop, günümüzün kâffesi yetişek gereksinimlerine karşılık verecek özelliklere ehil Üsküp Kampüsü ile Maarif Okulları'nın yetişek kalitesinin elan da yükseleceğini vurguladı.

Açılış törenine, Şentop ve heyetinin yanı esna Türkiye’nin Üsküp Büyükelçisi Hasan Mehmet Sekizkök, Kuzey Makedonya Meclis Başkan Vekili Hüsni İsmaili, Kuzey Makedonya Eğitim ve Bilim Bakan Yardımcısı Lulzim Aliu, Türkiye Maarif Vakfı (TMV) Mütevelli Heyeti Başkan Vekili Ahmet Emre Bilgili, ülkedeki Türk ve yerli kasıntı ve yapılış temsilcileri, siyasiler, akademisyenler, öğretmenler ve öğrenciler katıldı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3386+57
3Trabzonspor3355+13
4Beşiktaş3351+6
5Başakşehir FK3349+6
6Çaykur Rizespor3348-6
7Kasımpaşa3346-4
8Antalyaspor33450
9Alanyaspor3345-3
10Sivasspor3345-5
11Adana Demirspor3441+2
12Samsunspor3339-6
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3336-13
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3333-9
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler