USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Macron: Fransa'nın derinlemesine müddet Mali'de kalma maksadı yok

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, ülkesinin levent boylu müddet Mali'de kalma hedefinin bulunmadığını belirtti.

Macron: Fransa'nın derinlemesine müddet Mali'de kalma maksadı yok
09-10-2021 07:08
Paris

Fransa'nın Montpellier kentinde Afrikalı gençlerin katılmış bulunduğu ve Afrikalı devletlerin mutluluk başkanlarının arazi almadığı Afrika-Fransa Zirvesi düzenlendi.

Zirvede arazi meydan birlikte tane cumhur reisi bulunan Emmanuel Macron, burada meydana getirdiği konuşmada, Mali'deki askeri üsleri beklenir bulunan en aceleci halde bloke buyurmak istediğini fakat "'güçlü devletin" ve "yatırım projelerinin" olması icap ettiğini söyledi.

"Fransa'nın etraflıca müddet Mali'de kalma amacı yok." ifadesini kullanan Macron, hedefinin Afrika topraklarında ezel ebet askeri üslere cemaat iktisap buyurmak olmadığını belirtti.

Macron, ülkesinin rastgele birlikte diyeti sübvanse buyurmak düşüncesince değil terörle dövüşmek düşüncesince Afrika'da bulunduğunu dile getirdi.

Fransız ordusunun Mali hükümetinin talebi hesabına Mali'de bulunduğunu anlatım fail Macron, Afrikalı hükümetlere envestisman yönünde desteklerini azalttıklarını, bundan böyle sivil polis polis toplumla planlar çekmek istediklerini anlattı.

Öte yandan, zirvede Macron ile Afrikalı birlikte gencin ortada sabık diyalog dikkati çekti.

Afrikalı genç, "Sahel'de yaşananlar, Libya'da yapılanların birlikte sonucu. Libya'daki müdahalede, (Fransa) Afrika Birliğinin varlığını unuttu. 'Mali'ye iane buyurmak düşüncesince Mali'deyiz, Sahel alanına gelmeseydik şu an Mali'de hükümet olmayacaktı' bunu söylemeyi seviyorsunuz. Ama Afrikalılar olmasaydı bugün Fransa'nın olamayacağını beyan buyurmak istiyorum. Bize iane etmeye geldiğinizi söylemekten vazgeçin. Terörizm hemen Mali'yi zılgıt etmiyor sizi de zılgıt ediyor. Bizi kıygın konumuna sokarak kabahatli hissettirmeyi bırakın." dedi.

Macron bunun üzerine, "Karşılıklı hürmet çerçevesinde diyalog mensur etmeye çalışıyorum. 2013'te Mali'ye zat çıkarlarımız düşüncesince gelmedik. Bu birlikte gerçek. Libya ile ilgilendiren söylediklerinizi ego cumhur reisi adına beş altı kere söyledim. Söylediklerinize katılıyorum. Libya dair halkın egemenliğine hürmet duymadık. Bu birlikte hata." niteleyerek konuştu.

Tekrar yalan meydan Afrikalı genç, Fransa'nın Libya'daki hatasını telafi buyurmak düşüncesince Sahel alanında bulunduğunu anlatım ederek, şunları söyledi:

"Bu hatanızı telafi etmeye çalışırken ayrıksı yanlışlar yapıyorsunuz. Sayın Cumhurbaşkanı ecnebi askeri müdahalelerin nazar boncuğu devir dava çözmediğini uyarmak isterim. Bugün Libya ne durumda, Afganistan ne durumda. Dolayısıyla askeri dahil sorunları çözmeyecek. Ülkemin Libya kabil olmasını istemiyorum. Sorumluluklarını alın ve 'yardım buyurmak düşüncesince buradayız' demeyi bırakın. Hayır bizlere iane buyurmak düşüncesince burada değilsiniz. Biz birlikteyiz. Ortak düşmanımız var. Onunla bu arada savaşım ediyoruz. Son günlerde sizin ve Malili yetkililer ortada meydana getirilen izahat hicap verici. Bizim desteğe değil iş donanmasına ve ortaklığa ihtiyacımız var."

Macron da "Sizin söylediklerinize katılıyorum. Meşruiyeti sıfır insanların bildirme edilemez açıklamalarını bana yükleyemezsiniz. Kabul edilemez izahat yaptılar." karşılığını verdi.

Afrikalı yetkililerin terörle savaşım dair sorumluluklarını dört dörtlük adına namına getirmediğini dile getiren Macron, askeri müdahalelerin birlikte devletin meydana getirdiği çalışmanın namına geçmeyeceğini belirtti.

Macron, Fransız ordusunu birlikte alana hükümran devlete erinç yahut onun namına göndermediğini aktardı.

Fransa ile Mali arasındaki Wagner polemiği

Mali Başbakanı Choguel Kokalla Maiga, Rus düzenlilik firması Wagner'in ülkede konuşlanacağı iddialarının gündeme gelmesiyle, Mali'den incizap sonucu meydan Fransa'yı, birlikte tane yönlü akıntı etmekle suçlamıştı.

Fransa'nın Sahel'de yürüttüğü Barkhane Operasyonu'nun komutanı Laurent Michon da Mali'nin kuzeyindeki üç üsten çekilmeye müteveccih kararla ilgilendiren kestirmece 2 senedir Bamako yönetimiyle görüşüldüğünü dile getirmişti.

Macron ise Maiga'nın lafları karşısında hayret bulunduğunu belirterek, "Üst üstüne üstlük dü darbenin yaşandığı, hükümet üstelik sıfır birlikte ülkeden mevrut bu hicap donör izahat bildirme edilemez...Mali devletinin arzusu hesabına Mali'deyiz. Fransa olmasa Mali teröristlerin eline geçerdi." ifadelerini kullanmıştı.

Bu izah hesabına Fransa'nın Bamako Büyükelçisi M. Joel Meyer, 6 Ekim'de Mali Dışişleri Bakanlığına çağrılmıştı.

Wagner'in Mali'de konuşlanacağı iddiası

Mali'de darbenin peşi sıra kurulan er ağırlıklı intikal hükümeti ile Rus Wagner grubunun, Mali ordusunun eğitimi ve yukarı düzem yetkililerin korunmasını öngören anlaşmayı imza yapmak neredeyse bulunduğu kanıt edilmişti.

Yaklaşık 1000 yüklü askerin Mali'ye gidebileceği ve buna cevap maaş 10,8 milyon dolar ifa yapılacağı öne sürülmüştü.

Malili yetkililer ise iddiaları yalanlamamış ve düzenlilik dair rastgele birlikte çeşitli iş donanmasına bariz olduklarını söylemişti.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov da Malili yetkililerin, Wagner ile görüştüğünü doğrulamış, Mali'nin "Rus hususi şirketlerini" ülkeye davet hakkı bulunduğunu vurgulamıştı.

Rus basınında ise birlikte takım Rus yüklü askerin 1 Ekim'den buyana Mali'de bulunduğu öne sürülmüştü.

Wagner Afrika'nın 9 ülkesinde olabilir

Wagner yüklü askerleri, konuşlandıkları ülkelerde, evcil orduları eğitiyor, ehemmiyetli adları koruyor, başkaldırıcı yahut yıldırıcı gruplarla savaşıyor ve hamam noktalarda altın, cevahir ve uranyum madenlerinin güvenliğini sağlıyor.

Rus yüklü askerlerin, Libya, Orta Afrika Cumhuriyeti, Sudan, Mozambik, Gine, Gine Bissau, Madagaskar, Zimbabve ve Angola'da faaliyetlerde bulunduğuna inanılıyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3799+64
2Fenerbahçe3796+62
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler