USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Lübnan'ın en donsuz kenti Trablusşam'dan yıldırı örgütü DEAŞ'a katılımlar artıyor

Ekonomik krizle boğuşan Lübnan'ın ikinci iri kenti bulunan Trablusşam'dan Irak'taki yıldırı örgütü DEAŞ'a katılımın sonuç zamanlarda arttığı bildiriliyor.

Lübnan'ın en donsuz kenti Trablusşam'dan yıldırı örgütü DEAŞ'a katılımlar artıyor
25-01-2022 16:21
Trablus

Lübnan'da 2019'dan bu yana bitmeme eden iktisadi krizden en baş döndürücü etkilenen yerler ortada ülkenin liman kentlerinden Trablusşam öne çıkıyor.

Ancak ehemmiyetli müşterek limana eş bulunan Trablusşam, dolgunca turunçgiller ve fazlalaşan ekincilik arazilerine karşın ülkenin az şimdi en yok yoksul bölgesi konumunda bulunuyor.

Dünya Bankası'nın 2017'de yayınlandığı müşterek raporda 500 bin nüfusa eş Trablusşam, Akdeniz'in en yok yoksul liman kenti olarak tanımlanmıştı. O dönemki raporda kentteki vatandaşların günce geliri 2 doları geçmiyordu.

Trablusşam'daki gençlerin kökten fikirleri umumi ağ üstünden benimsediği, toplumsal iletişim araçları ve webin yanında PUBG kadar hile platformları üstünden örgütlendikleri tabir ediliyor.

Lübnan'daki gençlerin, Irak'taki DEAŞ'a katılımlarına ülkedeki Hizbullah ve Suriye'deki Esed diyetinin suhulet sağlamış olduğu öne sürülüyor.

Lübnan İçişleri Bakanı Besam Mevlevi, 13 Ocak'ta katılmış olduğu müşterek göstergeç programında, Trablusşam'dan 37 gencin Irak ve Suriye'deki yıldırı örgütü DEAŞ'a katıldığını söylemişti.

AA muhabiri, DEAŞ'a eklenmiş bulunan gençlerin aileleri, şehrin önde mevrut kült adamı, insanoğlu hakları mümessili ve gazetecilerle görüşerek örgüte katılımın nedenlerini araştırdı.

"Oğlum 5 sene ukubet almış olduğu düşüncesince müşterek yerde çalışamıyordu"

Kentin haricinde kalıntı müşterek evde canlı 60 yaşındaki Um Ala, sene aslında biraz devir evvela oğlunun müşterek sabahleyin ani ortadan kaybolduğunu tabir etti.

Oğlu Ömer'in evden ayrılışı ve kaybolması üstünden biraz devir geçtikten sonradan meçhul ecnebi birinci üstünden namına telefon geldiğini aktaran Um Ala, "Telefondaki oğlumdu. Çok çelimsiz müşterek konuşmamız oldu; sağlığının durumunda bulunduğunu ve dobra bulunduğunu anlattı ve telefon kapandı." ifadelerini kullandı.

Um Ala'nın verdiği bilgilere layıkıyla numaranın ne diyar koduna ilgili bulunduğunu çıkaramadığını, vaziyeti aracısız emniyete bildirdiğini söyledi.

DEAŞ'ın adını dile getirmekten mümteni Um Ala, telefon görüşmesinden sonradan oğlunun Irak'a gittiği anlamında emniyetten birilerinin namına bilgelik verdiğini kaydetti.

Ömer'in şimdi evvela yıldırı zımnında 5 sene cezaevi yattığını ve şimdi sonradan başıboş bırakıldığını kaydeden Um Alan, "Ancak inanma güçleri peşini bırakmıyordu. Küçük müşterek görüngü bile olsa onu sonsuz sorguya çağırıyorlardı. Oğlum 5 sene ukubet almış olduğu düşüncesince müşterek yerde çalışamıyordu. En kentlileşmiş hakkını da elinden almışlardı." dedi.

"Son biraz ayda 40 canlı Irak'a gitti"

Kentin önde mevrut çıplak maşer kuruluşları ortada toprak meydan Tutuklu Hakları Merkezi Direktörü Muhammed es-Sabluh'a layıkıyla umumi şekilde ülkenin ve ilkin Trablusşam'ın kötüleşen iktisadi vaziyeti ve kalan avarelik zımnında gençlerin Irak'a gidip kökten gruplara katıldığını söyledi.

Sabluh'a layıkıyla kendisiyle akıbet biraz ay içinde mülaki tahminî 40 ailenin oğullarının Irak'a gittiğini belirterek durumun araştırılması ve çocuklarının akıbeti düşüncesince merkezlerine geldiğini kaydetti.

Herkesin düşkünlük etmiş olduğu probleminin "gençlerin Trablusşam'dan Suriye diyetinin denetimindeki yerler üstünden nite Irak'a ulaştığıdır" diyen Sabluh, "Gençler, terörle uğraş ettiğini tez fail Suriye diyetinin elinde tuttuğu bölgelerden geçip Irak sınırına ulaşıyor. Ardından sınırda rastgele müşterek arama olmaksızın Irak'ın değişik bölgelerine gidiyorlar." ifadelerini kullandı.

Irak'taki DEAŞ'a katılımın arkasındaki nedenlere değgin Sabluh, şunları söyledi:

"Yokluk ve avarelik bu işin en şişman nedeni. Ancak bunların içindeki apayrı müşterek ehemmiyetli etken ise sistemli şekilde şehrin boşlama edilmesi. Aynı sürede düzenlilik birimlerinin gençlere yaklaşımı ve onların terörle suçlanmasıdır. Güvenlik güçleri, sonsuz müşterek biçimde gençlere müteveccih müşterek bası uyguluyor. Sık kalın tabir ve isticvap düşüncesince merkeze çağrılıyor. Gençler kendilerine müteveccih batıl iddialarla suçlanmaktan korkuyor."

Ailelerin kendilerine verdiği detayları aktara Sabluh, "Gençler Irak'a vardıktan sonradan belirleme edilemeyen arsıulusal telefon numaraları üstünden müşterek yaçda 2 kez aileleriyle temasa geçti." diyerek konuştu.

Sabluh, gençleri Irak'a neyin sürüklediğinin ortaya çıkarılması icap ettiğini kaydetti.

"Trablusşam'da 15 ila 22 gözyaşı ortada 33 canlı kayboldu"

Trablusşam'ın önde mevrut kült adamlarından Şeyh Nebil Rahim, gençlerin kaybolmasının peşi esna ülkedeki siyasal partiler ve düzenlilik kuvvetleriyle levent boylu müşterek süredir koordineli müşterek biçimde çalışıyor.

Gençlerin kaybolması ve Irak'a gitmesine bağlı elindeki detayları paylaşan Rahim, "Trablusşam'da yaşları 15 ila 22 ortada mütebeddil toplamda 33 canlı kayboldu. Bazılarının stabil şekilde Irak'a vardığını öğrendik. Aileleri onlarla irtibata geçti. 2'sinin hayatını kaybettiğini söylediler fakat öbürlerinden salık yok." değerlendirmesinde bulundu.

Gençlerin kökten fikirleri umumi ağ üstünden benimsediğini tamlayan Rahim, bunların toplumsal iletişim araçları ve webin yanında PUBG kadar hile platformları üstünden de örgütlendiklerini kaydetti.

Rahim, probleminin çözülmesi gençlerin kaçışını engel olmak ve inanma baskısını ortadan bozmak düşüncesince Dar Fetva çatısı altında siyasal liderler ve düzenlilik kuvvetleriyle nice güruh yaptıklarını aktardı.

Irak'taki kökten gruplara katılımın ne yağız güzergahından yapıldığına da yer veren Rahim, Hizbullah'ın elinde tuttuğu Lübnan'ın Bekaa alanından Suriye diyetinin kontrolündeki bölgelerden geçip Irak sınırına varıldığını belirtti.

İsim vermeden Hizbullah imasından mevcut Rahim, "Lübnan'daki eski tecrübelerimize binaen, ülkedeki müşterek tümen kişi hedefleri düşüncesince gençlerin Irak'a geçmiş olmasına suhulet sağlıyor." iddiasında bulundu.

Rahim, Lübnan'dan Irak'taki kökten gruba katılımın ise gine bire müşterek tümen kabilinden şimdi sonradan Sünnilerin kriminalize edilmesi düşüncesince müşterek siyasal yaymaca şekilde kullanıldığını belirtti.

"Trablusşam'ı teröre müzahir bulunan müşterek kenti kadar göstermeye çalışıyorlar"

Trablusşamlı müşterek gazeteci bulunan Suheyb Cevher'e layıkıyla gençlerin Irak'a gönderilmesinin gerisinde kenti ve ülkedeki Sünnilerin imajını gaye meydan Hizbullah toprak alıyor.

"Hizbullah ve onun uydusunda bulunan siyasal partiler, intihap evveliyat DEAŞ'ın adını sonsuz zikredip yıldırı korkusu koyuvermek istiyor." diyen Cevher, Hizbullah'ın ülkedeki popülaritesinin azaldığını, seçimlerdeki oy kaybının bilincinde bulunduğunu ve bunun düşüncesince Trablusşam üstünden DEAŞ varlığını gündeme getirmeye çalıştığını savundu.

Cevher, "Hizbullah ve ülkeyi bu bir duruma getiren müttefikleri, Trablusşam'ı teröre müzahir bulunan müşterek site kadar göstermeye çalışıyor." dedi.


SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3799+64
2Fenerbahçe3796+62
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler