USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Lübnan'da ölümsek bölge facialarına karşın Avrupa'ya düzensiz göç bitmeme ediyor

Ekonomik krizle savaş fail Lübnan'da devir kurnaz Suriyeli ve Filistinli sığınmacıların birlikte nice Lübnanlı da 2 bin kilometrelik kazalı ve ölümsek kükremek yöntemini aşarak Avrupa'ya ulaşmaya çalışıyor.

Lübnan'da ölümsek bölge facialarına karşın Avrupa'ya düzensiz göç bitmeme ediyor
05-05-2022 14:41
Beyrut

Lübnan'ın kuzeyindeki Trablusşam Limanı özellikle sonuç 3 senedir gayrikanuni yollarla Avrupa ülkelerine kıymetlendirmek arzu edenler düşüncesince ortak merkeze dönüşmüş durumda.

Trablusşam'dan yola çıkan düzensiz göçmenlerin evvel rotası İtalya esmer suları. Ardından çoğunun maksadı Almanya'ya varmak.

2019'dan evvela bu sakıncalı yola başvuranlar çabucak Lübnan'da tevakkuf fail Suriyeli mültecilerdi. Ancak ülkede 3 senedir bitmeme fail hesaplı bunalım zımnında Lübnanlılar ve Filistinli sığınmacılar de göç edenler ortada arazi almaya başladı.

Ekonomik şartlar göçe zorluyor

Ülkede göç artışının peşinde günde 20 saati bulan canlılık kesintileri, minimum ücretin 30 doların dibine inmesi, nüfusun yüzdelik 80'inin fakr sınırında olması ve aylaklık oranının yüzdelik 44'e kavuşması kabil hesaplı esbap ve çirkin dirim şartları yatıyor.

Son namına 24 Nisan'da 84 düzensiz göçmeni haiz ortak bölge Trablusşam açıklarında battı. Faciada 7 ferdin öldüğü, 45 ferdin kurtarıldığı açıklandı. Geriye mütebaki onlarca can ise hala kayıp.

Lübnan'da ölümsek bölge facialarına karşın düzensiz göçün önü alınamıyor. AA muhabiri, Trablusşam'da düzensiz göçmenlere bölge satanlar, çocuklarını bu yolda kaybedenler ve gazetecilerle görüştü.

"7 ila 10 günde İtalya'ya varılıyor"

Trablusşam Limanı'nda bölge satan Ali Ahmed, kestirmece 10 senedir bu işi yaptığını söylüyor.

Birçok ülkenin tersine Lübnan'da düzensiz göçmenleri taşıyanların kaçakçılar olmadığını dile getiren Ahmed, ailelerin ortak araya gelip bölge ve motosiklet satın alarak GPS ile yola çıktığını anlatım etti.

Ahmed, Lübnan'dan İtalya'ya göç serüveninin ne işlediğini şu halde anlattı:

"Aileler burada kaçakçılarla çalışmıyor. Birkaç eş ortak araya gelip aşırı havadan halde bölge ve arkası sıra ortak motosiklet satın alıyor. Genellikle ortak bölge motoru 50 bin dolar civarında. On ailenin bindiğini düşünürsek eş başı 5 bin dolar ifa yapılıyor. Ya da 20 bin dolara hâlâ ıvır zıvır ortak motosiklet alınıyor, 5 bin dolarlık süt ve öteki gereksinimler karşılanıp yola çıkılıyor."

Tekne kabul kılmak düşüncesince rastgele ortak kanuncu sorumluluğun bulunmadığını aktaran Ahmed, Lübnan yurttaşı olmayanların fark aşırı havadan ortak halde limandan istediği hacimde bölge satın alabildiğini söyledi.

Ahmed, "Tekne tutarları ebatlarına mucibince değişiyor, 30 bin dolardan 100 bin dolara derece gidiyor." dedi.

Lübnan'dan çıkan düzensiz göçmenlerin dümeni evvela Kıbrıs'a çevirdiğini, fakat burada durulmadığını kaydeden Ahmed, "Trablusşam ile Kıbrıs arasındaki açıklık 90 mil. Bir saatte sayı farkı 5 balçık giderse 20 saatte Kıbrıs'a varıyor. Ancak Kıbrıs ve Lübnan ortada meydana getirilen geçim gereği yakalanan göçmenler esasen arka gönderiliyor. Bu sebepten dolayı tekneler tek fasılasız yola bitmeme ediyor. Şu anda ailelerin bir fazla aşırı aracısız İtalya'ya gidiyor. GPS ile oraya ulaşıyorlar. Teknenin gine süratine mucibince 7 ila 10 günde İtalya'ya varılıyor." dedi.

"Göç edenler 3 kesimden oluşuyor: Lübnanlılar, Suriyeliler ve Filistinliler"

Trablusşam'da başıboş gazeteci namına etkin Canna Duhaybi, küsurat göç isteği ve bölge faciaları zımnında şehrin millî ve arsıulusal malumat gündeminden düşmediğini belirtiyor.

Duhaybi, bir fazla aşırı kez Sünnilerin çoğunlukta yaşamış olduğu ülkenin yıldız kesimi ve Trablusşam'dan göçün bu derece dip olmasını şu laflarla açıkladı:

"Lübnan şu anda şişman ortak yıkıma şehadet ediyor. Siyasi, güvenlik, sosyal ve hesaplı namına nice sıkıntı mevcut. Trablusşam'dan bu derece aşırı göç olmasının nedeni de ülkenin en güçsüz bölgesi olmasından kaynaklanıyor. Ayrıca, ülkeden düzensiz yollarla göç kılmak isteyenlerin bir fazla aşırı kez tercihi de bu bölge."

Duhaybi'ye mucibince yaşanmış bulunan facialara karşın günde minimum 2 bölge Trablusşam Limanı'ndan İtalya'ya iktiran yapmak düşüncesince yola çıkıyor. Lübnanlı gazeteci, bundan her insanın de bilgili olduğunu, fakat düzenlilik güçlerinin vaziyeti arama dibine almakta ehliyetsiz kaldığını söyledi..

Herkesin gerçek hedefinin yadımlama içimdeki ülkeden uzaklaşmak bulunduğunu tamlayan Duhaybi, "Göç düşüncesi tek Lübnanlının zihninden silinemez. Ülkedeki mutedil dershane dizgesel ortak halde kanuncu ve kanuncu sıfır yollarla göç ediyor. Parası bulunan havalimanından göç ederken, maddesel vaziyeti güzel sıfır da tekneyle sakıncalı ortak seyahate çıkıyor. Herkesin ortak maksadı var: Lübnan'dan çıkıp kurtulmak." dedi.

Duhaybi, "Göç edenler 3 kesimden oluşuyor: Lübnanlılar, Suriyeliler ve Filistinliler." niteleyerek konuştu.

İki kızını kaybetmesine karşın gine bire ortak yola çıkmaya hazırlanıyor

Bazılarına mucibince ölümle beniz yüze başlamak fark bu yolculuktan caymak düşüncesince ehliyetli ortak hastalık değil.

Trablusşam açıklarında 24 Nisan'da batan tekneye 4 çocuğuyla binen Lübnanlı ana Bariha Safvan, "Herhangi ortak ecir ödemedik. Aileler bölge satın almıştı. Bize de bilim verdiler ve 'Gelmek dilerseniz gelin' dediler. Apar topar hazırlanıp tekneye bindik." dedi.

Teknede 80'in üstünde insanoğlu bulunduğunu hatırlatan Safvan, "Teknenin batması kararı kaybolan 2 kızım hala bulunamadı." niteleyerek konuştu.

Yaşanan faciaya karşın 2 çocuğuyla evvel fırsatta baştan tekneyle yola kabarmak istediğini tamlayan Safvan, "Tekrar gideceğim. Aynı yoldan gideceğim. Pasaport alamıyoruz ki havalimanından yahut hâlâ sakıncasız ortak yoldan göç edelim." dedi.

Safvan, "Neden ısrarla göç kılmak istiyorsunuz?" sorusunu şu halde yanıtladı:

"Liman kulübünde çalışıyorum. Maaşım 1 milyon 600 bin Lübnan lirası (65 dolar). Ev kiram 1 milyon liralık (40 dolar), canlılık tecrit üreteci düşüncesince de 1 milyon ödüyorum (40 dolar). Ne yiyeceğim ne içeceğim. Allah hepimize dayanak versin."

Pasaport defteri kalmadı

Lübnan İçişleri Bakanlığı, 28 Nisan'da, faziletli arzu kararı stokta defter kalmaması zımnında geçişlik başvurularının askıya alındığını duyurmuştu.

Bakanlık açıklamasında, geçişlik müracaat merkezlerinde 2020’den beri aşırı dip iş yapıldığı, geçişlik kabul kılmak isteyenlerin sayısının az hâlâ 10 kıvrım arttığı kaydedilmişti.


SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Fatih Karagümrük3436-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler