USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Libya'nın başkenti Trablus'taki çatışmalar şiddetlenerek yayılıyor

Libya'nın başkenti Trablus’ta bu sabahleyin ülkenin batısında çalışkanlık yayınlayan dü ekip ortada başlamış olan çatışmalar şiddetlenerek sürüyor.

Libya'nın başkenti Trablus'taki çatışmalar şiddetlenerek yayılıyor
27-08-2022 21:04
Trablus

Başkentin Bin Gaşir ve Sarim bölgelerinde başlamış bulunan çatışmalar, ilerleyen saatlerde Cumhuriyet Caddesi ve Dahra üzere şehrin merkezi bölgelerine de sıçradı.

Trablus, Dibeybe ile Başağa'ya müteallik güçlerin askeri yığınağına kanıt oluyorLibya Başbakanı Dibeybe'den 'yönetime talip' bulunan Başağa'ya 'hayalleri bırak' yanıtıBM: Libya'nın başkenti Trablus'ta yaşanmış bulunan çatışmalar karşısında endişeliyiz

Çatışmalar dolayısıyla Libya Eğitim Bakanlığı ortaöğretim hatim imtihanlarını bozma ettiğini açıkladı. Libya Hava Yolu Şirketi Libyan Wings ise Türkiye ve Tunus seferlerini eğreti kendisine durdurdu.

Çatışmaların bilançosu artıyor

Libya Sağlık Bakanlığı çeşidinden meydana getirilen açıklamada, geberik ve gaileli sayısına müteallik kamuoyuna bilgelik verildi. Bakanlık çeşidinden meydana getirilen yazılmış açıklamada, çatışmalarda 12 ferdin öldüğü, 87 ferdin de yaralandığı kaydedildi.

Sabah saatlerinde İlk Yardım Kurumu çeşidinden meydana getirilen açıklamada, müşterek ferdin öldüğü müşterek ferdin de yaralandığı belirtilmişti.

Devlet Yüksek Konseyi çatışmaları kınadı

Libya Devlet Yüksek Konseyi, başkentte yaşanmış bulunan çatışmaları kınadığını açıkladı. Konsey çeşidinden meydana getirilen yazılmış açıklamada, sivillerin ölümüne ve maddesel zarara hastalık bulunan çatışmaların hemen durdurulması çağrısı yapıldı.

Başkentte yaşanmış bulunan olaylarda, sorumluluğun geçmiş mermi sıkan tarafa ilgilendiren bulunduğunun altının çizildiği açıklamada, "Devlet kuruluşlarının biricik müşterek çatı altında birleştirilmesi ve seçimlerin yapılması düşüncesince çalışmaların müşterek an ilkin tamamlanması mevzusundaki tutumumuz sabittir." ifadelerine arazi verildi.

Bu sabahki geçmiş çatışmalar, Torbuk'taki Temsilciler Meclisi çeşidinden başvekil kendisine tayin edilen Fethi Başağa'ya yakınlığı ile aşina Libya Genelkurmay Başkanlığına müteallik "777 Tugayı" ile Başkanlık Konseyi'ne müteallik "İstikrar Destek Birliği" ortada başladı.

Öğlen saatlerinde Trablus'un 200 kilometre doğusundaki Misrata kentinden Başağa'ya andıran askeri müşterek kafile başkentin doğusuna geldi.

Güneyde ise Başbakan Abdulhamid Dibeybe'nin güzeşte 17 Mayıs'ta görevden almış bulunduğu Askeri İstihbarat Dairesi Başkanı Usame Cuveyli'ye müteallik askeri birlikler kente akıllıca ilerledi. Çatışmalar Trablus'un güneyinde de bitmeme ediyor.

Ne olmuştu?

Trablus çevresinin günlerdir Ulusal Birlik Hükümeti Başbakanı Abdulhamid Dibeybe ve Tobruk merkezli Temsilciler Meclisinin (TM) Başbakan kendisine atadığı Fethi Başağa'ya müteallik güçlerin askeri yığınağına oyunluk bulunduğu belirtilmişti.

Libya'da Ulusal Birlik Hükümeti de çağ içinde meydana getirdiği açıklamada, Trablus'ta yaşanmış bulunan silahlı çatışmalara aksülamel göstermişti.

Başağa'dan Dibeybe'ye "Yetkinizi doğrulama edin" çağrısı"

Fethi Başağa, 24 Ağustos'ta Dibeybe'ye hitaben yayımladığı açıklamasında, "Demokrasinin prensiplerine hürmet ve sizlere güvenoyu vermiş teşri makamlarının kararlarına inkıyat bağlamında süresi tükenmiş yetkinizi fahri kendisine doğrulama etmeniz gerekiyor." ifadesini kullanmıştı.

Gözlemciler, Başağa'nın talebini, başkente girmeye tedbir kendisine değerlendirmişti.

Ulusal Birlik Hükümeti Başbakanı Dibeybe de Başağa'ya cevap kendisine içtimai iletişim araçları hesabından meydana getirdiği paylaşımda, şunları kaydetmişti:

"Eski İçişleri Bakanı'na (Başağa), harp sürüm ve sivilleri erek kabul etme yönündeki tekrarlanan tehditkar mesajlarına sınırlama getir. eğer Libyalıların yaşamını önemsiyorsan çabalarınla seçimlerin gerçekleşmesine odaklan. Ayrıca eskiden artan askeri vuruş düşlerini de bırak."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler