USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Libya'da başbakanlık krizinde yaşanan gelişmeler ve beklenen senaryolar

Libya'da reislik ve yasama kurulu seçimlerinin planlandığı kabilinden 24 Aralık 2021'de yapılamamasının peşi sıra süregelen "Ulusal Birlik Hükümeti'nin meşruiyeti" tartışmaları, ülkenin batısında da düşün ayrılıklarına illet oldu.

Libya'da başbakanlık krizinde yaşanan gelişmeler ve beklenen senaryolar
14-02-2022 16:56
Trablus

Libya'nın doğusunda arazi düzlük Tobruk'taki Temsilciler Meclisinin 10 Şubat Perşembe haset emektar İçişleri Bakanı Fethi Başağa'yı başbakan şekilde seçmesi ve Ulusal Birlik Hükümeti Başbakanı Abdulhamid Dibeybe'nin ise ayrımsız devir şeb geç saatlerde meydana getirdiği açıklamada "görevinin başında" bulunduğunu duyurması krizi hâlâ da derinleştirdi.

Aynı günün akşamı uçakla Trablus'a mevrut Başağa, Mitiga Havalimanı'nda birlikte kol destekçisi çeşidinden karşılandı ve namına rastgele birlikte türel müeyyide uygulanmadığı üzere bariyer de çıkarılmadı.

Ancak Dibeybe 11 Şubat Cuma haset Trablus'un doğusunda arazi düzlük kendisinin ve Başağa'nın da memleketi bulunan Misrata kentine giderek, burada evcil yönetimlerle ve bazısı askeri yetkililerle görüşmeler gerçekleştirdi.

Ardından Misrata'dan askeri birlikte gücün, "devletin meşruiyetini doğrulamak ve tarafları riyaset ve yasama kurulu seçimlerini hazırlamaya mecbur etmek için” 12 Şubat Cumartesi haset Trablus'a akla yatkın yola çıkacağı duyuruldu.

Gece geç zamanlarda ise Misrata'daki 21 tugaydan bağlanmış birlikte izah geldi. Ortak açıklamada Tobruk'taki Temsilciler Meclisinin Fethi Başağa'yı başbakan seçmesine aksülamel gösterilerek, "Temsilciler Meclisinin, siyasal ve anayasal sürece bağlı yegâne başına cereyan etmesinin bildirme edilmediği" duyuruldu.

12 Şubat Cumartesi haset akşam ezanı saatlerinde ise içlerinde 2 Türk mülkü Kirpi'nin de bulunmuş yer aldığı ciddi silahlı 200 yöresinde askeri anahtar Misrata'dan Trablus'a geldi. Şehitler Meydanı'nda menfaatlerini "Libya ordusu dayanak noktası gücü" şekilde tanıtıcı birlikte grup, Temsilciler Meclisinin Başağa'yı toy başbakan seçilmiş kararını kınadı. Açıklamada, "Siyasi Diyalog Forumunun sonuçlarıyla çelişen ve ülkenin toy intikal aşamalarına girmesini talip bu absürt hali kınıyoruz." ifadesi kullanıldı.

Temsilciler Meclisinin akıbet toplantısında tahsil edilen kararların "adil ve saydam olmadığına" ayraç edilen açıklamada, "Anayasa referandumu, yasama kurulu ve riyaset seçimlerinin yapılmasının desteklendiği" belirtildi.

Mişri, elini taşın dibine koymadı

Öte taraftan Libya Devlet Yüksek Konseyi Başkanı Halid el-Mişri, toy başbakan seçilmesi sonra yapılması müstelzim yorum toplantısının ertelendiğini ve mevzuya bağlı sonuncu birlikte davranış belirlemediklerini kaydetti. Mişri, Konseyin birlikte ahir oturumunda itirazları bildirme edeceğini açıkladı.

Libya sokağında "Mişri de Başağa'yı başbakan şekilde bildirme ettiklerini açıklamış olsaydı Dibeybe hükümeti düşerdi" biçiminde değerlendirmeler yapıldı.

Seçimlerin DOĞRU birlikte çağda yapılması mevzusuna hamam bakmayan Dibeybe, Mişri'nin bahis konusu açıklamayı meydana getirdiği gün, tutumunu değiştirerek ertelenen seçimlerin ne devir gerçekleştirileceği ait birlikte izah yapacağını ve bunu devrimin sene dönümü bulunan 17 Şubat’ta duyuracağını söyledi.

Başağa'nın Temsilciler Meclisindeki rakibi yarıştan çekilmediğini açıkladı

Tobruk'taki Temsilciler Meclisinde planlı başbakanlık seçiminde Fethi Başağa'nın yegâne rakibi bulunan Halid el-Bibas'ın adaylıktan çekilmiş yer aldığı açıklanmıştı.

Ancak bunun akla yatkın bulunmadığı ve doğruyu tabir etmediği anlaşıldı. Bibas, meydana getirdiği bağlanmış açıklamada, oylama sırasında adaylıktan çekilmiş yer aldığı anlamında Meclis Başkanı Akile Salih çeşidinden meydana getirilen açıklamayı yalanladı.

Akile Salih, 10 Şubat'ta başbakanlık tarzı düşüncesince planlı oturumda, Libya Devlet Yüksek Konseyinden Halid el-Bibas'ın adaylıktan çekildiğine müteallik bilim aldıklarını söylemişti.

Muhtemel senaryolar

Ülkenin batısının içerisine düşmüş yer aldığı gidişat ile ait ayrımlı senaryolar dile getiriliyor.

Bunlardan ilki Dibeybe hükümetinin görevine bitmeme etmesi fakat Başağa'nın da koşut birlikte hükümet kurması. Bu halde silahlı arbede ihtimalini kaldırılmış buyurmak düşüncesince Başağa'nın hükümeti yatık reis Muammer Kaddafi'nin memleketi Sirte'de ihdas ihtimali konuşuluyor. Çünkü hâlâ önceki başta ülkenin şarki kısmını destekleyen bazısı isimler, başkentin Sirte'ye taşınması anlamında düşünüm bildirme etmişti.

Dibeybe'nin çekme ihtimali de gündemde fakat bunun aşırı eneze yer aldığı değerlendiriliyor. Dibeybe birlikte sene içinde 2011'de başlamış bulunan eylemlerden beri ülkeye en birlikte tomar görev fail ve envestisman karşılayıcı başbakan şekilde görülüyor. Ülkenin batısında, el desteği enine boyuna yüksek.

Üçüncü belki Başkanlık Konseyi Başkanı Muhammed el-Menfi'nin Temsilciler Meclisi, Libya Devlet Yüksek Konseyi ve hükümeti feshedip yılgı çözüm anons etmesi.

Eski sefirikebir Menfi ve yardımcılarının hakeza birlikte değişmeyen borç istek göstermelerinin emekli olduğu, alsalar bile bu halde ülkenin batısındaki abra ortamının baştan bozulabileceği değerlendiriliyor.

Dibeybe ve Başağa haricinde üçüncü birlikte şahsın hükümeti kurması ihtimali de var. Ancak ufukta halis muhlis tarafların bildirme edebileceği öne çıkan siyasal birlikte insan en azından şimdilik gözükmüyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler