USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Libya'da ağır vaziyetteki göçmenler ülkeden sakıncasız ortak depar belgesi yolu arıyor

Libya'da ancak tutulan ve insan hakları ihlallerine verilen artan binlerce düzensiz göçmen, ülkeden sakıncasız ve kanuni birlikte depar belgesi düşüncesince arsıulusal toplumdan iane bekliyor.

Libya'da ağır vaziyetteki göçmenler ülkeden sakıncasız ortak depar belgesi yolu arıyor
09-10-2021 22:23
Trablus

Başkent Trablus'ta adamlık dışı koşulların bilge bulunduğu kontrol merkezlerine art değiştirmek istemeyen bir aşırı Afrikalı yüzlerce göçmen, seslerini yaymak düşüncesince günlerdir Birleşmiş Milletler (BM) Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) binası uğrunda bekliyor.

Yerel düzenlilik güçlerinin 1 Ekim'de Trablus'un Gırgariş bölgesinde, "yasadışı göç, narkotik ve insan ticareti ve kusur örgütleri ile mücadele" iddiasıyla düzenlemiş bulunduğu operasyonda, 5 binden birlikte tomar düzensiz göçmen tutuklanmıştı.

Yaralı, marazlı ve aylı göçmenler sokaklarda kaderine bırakma edildi

UNHCR Libya Ofisi uğrunda sefer kenarında canlı göçmenlerin ortada avrat ve evlatların yanı sıra, tedaviye eksikli yaralı, aylı ve engelliler de bulunuyor. Bu kişilerden bazıları, çirkin koşullardaki kontrol merkezlerinden kaçarken düzenlilik güçlerinin müdahalesi kararı yaralanmıştı.

Onlarca göçmen sefer kenarında uzuvları sargılı şekilde uzanırken, kolunda belirgin yarası mevcut birlikte göçmen, dostlarının kollarında çaresizce ateş çekiyordu.

Burada AA muhabirine açıklamalarda mevcut göçmenler, Libya'dan emniyetli birlikte depar belgesi düşüncesince arsıulusal toplumdan iane beklediklerini söyledi.

Libya'da eğlenmek istemediklerini ve üçüncü birlikte ülkeye gönderilmeyi beklediklerini kail Eritreli avrat göçmen Nadya Abdu, "Kurumlardan yardım, dünyalık yahut eşya istemiyoruz. Bizim ve evlatlarımızın yaşamı tehlikede. Sadece Libya'dan kabarmak istiyoruz. Libya'da berhayat olmak istediğimiz düşüncesince buraya gelmedik, ülkelerimizde harp bulunduğu düşüncesince neşet etmek mecburiyetinde kaldık." dedi.

"Bize yasadışı göçmenler diyorlar. Öyle caba olsak tığ insanız ve haklarımız var" sanarak mütekellim Abdu, "Biz koloni altındaki Eritre'den geldik. İtalyanlar Eritre'de bizi hala sömürüyor." dedi.

Eritreli avrat göçmen, silahlı grupların Trablus'taki kontrol merkezlerinde göçmenlere müteveccih fiziki ve ruhsal hız uyguladığını, devir kurnaz cinayetlerin yaşandığını anlatarak, şöyleki bitmeme etti:

"Aramızda yakınları zayi olanlar, kocası zayi bulunan hanımlar var. Hapishanede (gözaltı merkezi) insanoğlu öldürülüyor. Tutuklular ölülerin yanı başlangıcında kalıyor. Biz de insanız. Hapishanelerde yanımıza gelip, 'Seni köle, Libya'da ne işin var?' diyorlar. Daha başlangıçta evlerimize girip hanımlara saldırdılar. Erkeklerden birisi gidip çalışıp telefon satın alıyor, sokakta durdurup gasbederek elinden alıyorlar. Tarlalarda çalışanlar mevcut paraları ödenmiyor. Eziyet zarfında yaşıyoruz burada.

Günlerdir burada (UNHCR Libya Ofisi) bap uğrunda bekliyoruz. Bize 5 güneş sonra, birlikte defalığına su ve ehliyetsiz tagaddi düşüncesince yapılmış bisküvi getirdiler. Biz bunların hiçbirini istemiyoruz. Sadece Libya'dan boşaltma yapılmak istiyoruz."

Kapılar sığınmacıların yüzüne kapandı

Sudanlı göçmen Hasan Zekeriya da BM, Avrupa Birliği (AB) ve arsıulusal camiası harekete geçmemekle suçlayarak, şunları söyledi:

"AB bizi birlikte on paralık adına görüyor. BM'nin buradaki misyonunun ne işe yaradığını hakkıyla sorguluyorum. Bir UNCHR yetkilisi haberlere çıktığında, 'Neden kapılarınızı kapatıyorsunuz?' sorusuna, 'Kapılarımız kapatmadık.' sanarak karşılık verdi. Ama aha gördüğünüz kadar kapalı. Kapılar sığınmacıların ve savunmasız şahısların yüzüne kapandı. Burada abdesthane kadar en esas gereksinimlerden caba yoksunuz. Uluslararası toplumdan hoppadak biricik nesne istiyoruz. Bizi Libya'dan boşaltma edin. Uzun zamandır burada umuyoruz ve arsıulusal maşer bizimle oynuyor."

Güvenlik güçlerinde hapsedilen göçmenlerden Cemil Ali Süleyman da şunları anlattı:

"(1 Ekim) Cuma haset sabahleyin 4'te ego ve karım uyurken (güvenlik güçleri) gelip bizi evden aldılar. Arabalara koyup Gut eş-Şaal'deki merkeze götürdüler. 'Sizi şu nedenden dolayı çevre tutukladık.' halinde göz boncuğu nesne söylemediler. Hiçbir bilgimiz yok. Sonra kıtlık ve yağışsızlık yüzünden kaçtık."

Akdeniz'e açılarak Avrupa'ya devredilmek düşüncesince Libya'ya geldiğini fakat karısı aylı bulunduğu düşüncesince bekleyivermek mecburiyetinde kaldığını aktaran Süleyman, "Burada yaşadıklarımızdan sonraları bari gitseydik diyorum. Ya denizde ölürdük, ve ya ne olursa olurdu. Ama karımı ve çocuğumu bu halde görmezdim." dedi.

UNHCR Libya faaliyetlerini durdurdu

Öte yandan, UNHCR Libya ofisi, ülkede göçmen probleminin kontrolden çıkması dolayısıyla evvel bakımından faaliyetlerini durdurduğunu açıklarken, göçmenlerin özelliğine bağlı endişeler de tedricen arttı.

Libya'da göçmen problemi kaotik çözüm aldı

Trablus'un Gırgariş sahasında 1 Ekim'deki operasyonda tutuklanan 5 binden birlikte tomar düzensiz göçmen, delik ve kontrol merkezlerine kapatılmıştı.

Son adına dün, içtimai medyada yayılan ve binden birlikte tomar göçmenin bu merkezlerden birinden kurtulma ederek Trablus sokaklarına çıktığını yayınlayan görüntüler, Libya'daki göçmen problemininin kaotik birlikte gidiş aldığını gözler önüne serdi.

Uluslararası Göç Örgütü (IOM), evvel Trablus'ta birlikte kontrol merkezinde 5 düzensiz göçmenin vurularak öldürüldüğünü duyurdu.

Libya'da göçmenlere müteveccih ihlaller

2011'den beri iç harp ve istikrarsızlığın bilge bulunduğu Libya, sonuç senelerde fakr ve çatışmalardan kaçan Afrikalı düzensiz göçmenlerin Avrupa'ya geçişinde en baş döndürücü geçer not diyar haline geldi.

Akdeniz'e oluşturulan göçmenlerden gelişigüzel sene yüzlercesi itimatsız botlarının batması kararı boğulurken, binlerce göçmen de denizde yakalanarak yahut kurtarılarak Libya'ya gönderiliyor.

IOM'un paylaşmış bulunduğu sonuç sayılara göre, bu sene 25 binden birlikte tomar göçmen Libya'ya art gönderildi. Yine bu yıl, Libya açıklarından Avrupa yolculuğuna çıkan göçmenlerden minimum 455'inin öldüğü, 660'ının zayi bulunduğu bildirildi.

Göçmenlere müteveccih "geri itme" politikası uygulanması, acele gidiş çağrılarına karşılık verilmemesi ve istirdat çabalarının engellenmesi dolayısıyla Avrupa Birliği ülkelerinin de bu göçmen ölümlerinde mesuliyeti bulunduğuna ayraç ediliyor.

BM ve baş döndürücü sayıda insan hakları örgütü raporlarına göre, Libya'ya döndürülen ve kontrol merkezlerine mülga göçmenler, burada yoğun pıtrak fiziksel, ruhsal ile eşeysel şiddete verilen kalıyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler