USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Lavrov, 'gayrimeşru yaptırım' şartlarında İran ile iş birliğini geliştireceklerini söyledi

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, ABD’nin Rusya'ya müteveccih yaptırımlarının Rusya-İran ilişkilerini etkilemeyeceğine değgin güvence verdiğini belirterek, "Rusya evlilik dışı müeyyide şartlarında güçlü İran ile iş birliğini geliştirecek." dedi.

Lavrov, 'gayrimeşru yaptırım' şartlarında İran ile iş birliğini geliştireceklerini söyledi
15-03-2022 17:04
Moskova

Lavrov, İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan ile başşehir Moskova'da görüşmesinin peşi sıra düzenlemiş olduğu matbuat toplantısında gündeş mevzulara bağlı açıklamalarda bulundu.

Abdullahiyan ile toplantıda Ukrayna'daki vaziyeti da ele aldıklarını dile getiren Lavrov, İran'a bu mevzuda sergilediği "objektif" ve "dengeli" pozisyondan ötürü teşekkürname etti.

Rusya ile Ukrayna ortada müzakerelerin sürdüğüne dikkati çekici Lavrov, "Müzakereler, Ukrayna'nın yansız askeri statüsü ve silahlardan arındırılması, bu sürece eklenmiş olan tarafların güvenliğinin sağlanması çerçevesinde bitmeme ediyor." halinde konuştu.

"ABD'nin dirim bilimsel laboratuvarları tehlikeli"

ABD'nin emektar Sovyetler Birliği vatanlarında dirim bilimsel laboratuvarlar oluşturduğuna dikkati çekici Lavrov, "Bu çeşit laboratuvarın sayısı 100 civarındadır. Sadece Ukrayna'da 30 laboratuvar bulunuyor." dedi.

Bu yöndeki eylemlerin bildirme edilemez bulunduğunu vurgulayan Lavrov, "Bunlar, baş döndürücü sayıda vatandaşın hayatında muhatara yaratıyor." ifadesini kullandı.

"Yaptırımlar, İran ile ilişkileri etkilemeyecek"

Rusya ile İran arasındaki ilişkilere yer veren Lavrov, "Rusya evlilik dışı müeyyide şartlarında fark İran ile iş birliğini geliştirecek." dedi.

ABD’nin Rusya'ya müteveccih yaptırımlarının Rusya-İran ilişkilerini etkilemeyeceğine ilişikli güvence verdiğini tamlayan Lavrov, şunları kaydetti:

"Yazılı garantileri aldık. İran nükleer anlaşmasının baştan canlandırılmasına bağlı belgeye engelleme edildi. Bu metinlerde, şirketlerimiz ile uzmanlarımızın Buşehr Nükleer Santrali projesi mevzusundaki teşrikimesai engelleme anlaşmanın öngördüğü tamamı planlar ve çalışkanlık alanları korunuyor."

"İran nükleer anlaşmasının uygulanmasından yanayız"

İran nükleer anlaşmasının uygulanması icap ettiğini dile getiren Lavrov, "Birleşmiş Milletler'in (BM) kararlarıyla desteklenen bu anlaşmanın bütün bütün çabucak uygulanmasından yanayız. ABD'nin bahis konusu nükleer anlaşmanın kanuni sahasına dönmesini umuyoruz ve uyguladığı gayrikanuni yaptırımlardan vazgeçmesini bekliyoruz." diyerek konuştu.

Lavrov, ABD'nin bu mevzuda anlaşmanın sağlanamamasından Rusya'yı suçladığına dikkati çekerek, "Bu suçlamalar yalandı. Bu anlaşma, kimi başkentlerde elan onaylanmadı. Moskova bunların ortada yok." ifadelerini kullandı.

İran nükleer anlaşmasının, İran'ın arazi yağı ihracatı yönündeki engelleri kaldıracağını özetleyen Lavrov, "İran petrolünün arsıulusal sektöre çıkması, petrolü ihraç ve ithal fail tamamı devletleri etkileyecek. Bu halde hayret değişikliklere müteveccih mekanizmalar var. Bunların ortada İran'ın da arazi almış olduğu OPEC+ bulunuyor. İran petrolünün sektöre çıkması yerinde oluşacak mesail çözülecek." dedi.

Türkiye tıkanıklığın aşılmasını istiyor

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Antalya Diplomasi Forumu’nda meydana getirdiği açıklamada, Türkiye’nin müzakerelerle ilişik beklentisini şu laflarla anlatım etmişti:

"Bundan ortak ay ilk nükleer anlaşma üstüne bizlere mevrut bilgilere uyarınca yüzdelik 95 anlaşmışlardı. Forum önceden yüzdelik 99,9'a çıktı. Yani ağız ağıza anlaştıklarını söyleyebiliriz. Tabii Rusya'nın burada negatif ortak büyüklenme takındığını da söylüyorlar. Umarım hakeza ortak büyüklenme olmaz. Çünkü burada yapılacak ortak anlaşmanın müspet tesiri çabucak dü yan düşüncesince değil, hepsi kabilinden hissedilecek. Yani Rusya da buna dahil. Ama sıkkın ortak mevzunun bu derece başağrısı yaşarken aşılması, artı ortak gaz yuvarı de doğuracak. Dolayısıyla bu mevzuda inşallah en endamsız sürede kusursuz mutabakat, her insanın desteklediği ortak uzlaşma sağlanır."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler