USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Kosovalı Türk Bakan Damka, Rusya-Ukrayna savaşının Balkanlar'a etkilerini değerlendirdi

Kosova Bölgesel Kalkınma Bakanı ve Kosova Demokratik Türk Partisi (KDTP) Genel Başkanı Fikrim Damka, Rusya'nın, Sırbistan ve Bosna Hersek'in Sırp Cumhuriyeti entitesiyle andıran bağının olmasının Balkanlar'da birlikte ide ortamı oluşturduğunu söyledi.

Kosovalı Türk Bakan Damka, Rusya-Ukrayna savaşının Balkanlar'a etkilerini değerlendirdi
07-03-2022 12:31
Kosova

Kosova Bölgesel Kalkınma Bakanı ve Kosova Demokratik Türk Partisi (KDTP) Genel Başkanı Fikrim Damka, Rusya'nın, Sırbistan ve Bosna Hersek'in Sırp Cumhuriyeti entitesiyle yaklaşan bağının olmasının Balkanlar'da yanında fikir ortamı oluşturduğunu söyledi.

Damka, Rusya-Ukrayna savaşının Balkanlara ve Kosova'ya etkileri, Kosova'nın defans kapasitelerini artırmaya müteveccih attığı adımlar ve Türkiye-Kosova ilişkileri hikayelerinde AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.

Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısının peşi esna Balkan ülkelerindeki savaş endişelerinin arttığını tamlayan Damka, Kosova'nın 22 sene evvel savaş yaşadığını ve savaşın Balkanlar'da yanında hâlâ gine edilmemesi icap ettiğini dile getirdi.

Damka, şu şekilde bitmeme etti:

"Rusya'nın, Sırbistan ile ve başta Bosna Hersek'teki Sırp Cumhuriyeti ile yaklaşan bağının olması, yaklaşan ilişkilerinin olması lüzum istemez Balkanlar'da yanında fikir ortamı oluşturdu. Yani Balkanlar'a da bu sıçrar mı, bu çeşit girişimler? Bu nedenle Kosova Meclisi sabık hafta toplanarak bu husus üstünde hem kudret bununla beraber muhalefetin düşüncelerini belirterek eş yanında sedir kararıyla çıktı. (Kararda) Bizlerin bu çeşit yanında savaşı kınadığına, Rusya'nın hür yanında iklim sınırları süresince canlı Ukraynalılara dirlik yapmış bulunduğu savaşı kınadığına, Avrupa'nın, dünyanın, ABD'nin bunun karşısında durması gerektiğine ve Balkanların bu husus çerçevesinde yanında güzel dikkate alınması, Balkan ülkelerinin daima baş başa akım yazar hem AB bununla beraber NATO içerisinde olması gerektiğine aksan yapıldı."

Ukrayna'da yaşanmış bulunan savaşın yanında an evvel sonlanması temennisinde mevcut Damka, barışın Ukrayna'nın egemenliğine hürmet göstererek kazanılacağını vurguladı.

Kosova'nın maksadı 2028'de NATO üyesi olmak

Kosova’nın NATO üyeliği önünde defans kapasitesinin artırılmasına müteveccih attığı adımlara da yer veren Damka, laflarını şu şekilde sürdürdü:

"Tabii bu proses 10 salname yanında süreç. Hedefimiz 2028'de NATO üyesi iktisap etmek lakin bundan evvel mümkün mu bunun görüşülmesi gerekiyor. Hükümetimiz bu mevzuda hâlâ kararlı. Askerlerimizin NATO standartlarına kavuşması gerekiyor. Bunun düşüncesince adımların atılması gerekecektir. Hükümet yerine yanında an evvel bu şartların gerçekleştirilmesi dair adımlar atacağız. Bizim düşüncesince doğal NATO üyeliği önemli. Kosova'da NATO garantördür ve bizde hala NATO askeri mevcuttur. Dolayısıyla sınırlarımızın, Kosova'nın hür iklim yerine sınırlarının tanınması dair ve güvenliği açısından hala NATO sorumludur."

Balkanlar'da yaşanabilecek muhtemel yanında yunak arbede ihtimalini de değerlendiren Damka, Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyinin Sırp üyesi Milorad Dodik'in "tehlikeli çıkışlarının" hem Avrupa'yı bununla beraber Balkanlar'ı güç hale sokabileceği uyarısında bulundu.

"Türkiye Cumhuriyeti'yle Kosova Cumhuriyeti ortada defans alanındaki ilgiler yukarı düzeyde"

Kosova Cumhurbaşkanı Vyosa Osmani'nin, sabık günlerde Türkiye ziyareti esnasında defans dalında meydana getirdiği görüşmelerin önemine dikkati çekici Damka, şunları kaydetti:

"Kosova Cumhuriyeti yerine tek yandaki ülkenin toprağında gözümüz yok. Biz değme yanında yandaki ülkeyle barışçıl evren düzeni içerisinde olmayı hedefliyoruz. Bunun yanı esna doğal ki kendimizi savunacak askeri teçhizat, tabanca kazanma gerekliliği ortadadır. Türkiye Cumhuriyeti ile Kosova Cumhuriyeti arasındaki defans alanındaki ilgiler yukarı düzeydedir. Eğitimler ve öbür hibeler yukarı düzeydedir. Tabii misyonumuz uygulayım bilimi dalında Kosova ordusunu NATO standartlarına ulaştırmak. Bu sebepten dolayı Cumhurbaşkanımız da defans gayeli Baykar şirketini görüşme etti, Savunma Bakanlığını görüşme etti. Gayemiz burada barışın bünye edilmesi ve barışın sürmesidir. Elbette tedbirimizi alarak kendimizi savunacak askeri teçhizatlar realizasyon etmektir."

Kosova'yı Antalya Diplomasi Forumu'nda, Cumhurbaşkanı, Başbakan ve Dışişleri Bakanı asimilasyon edecek

Damka, 11-13 Mart'ta "Diplomasiyi Yeniden Kurgulamak" temasıyla düzenlenecek bulunan Antalya Diplomasi Forumu'nda (ADF) Kosova'nın; Cumhurbaşkanı, Başbakan ve Dışişleri Bakanı'nın katılımıyla en yukarı kurda asimilasyon edileceğini belirtti.

Kosova'nın bu ehemmiyetli toplu tartışma kapsamında arsıulusal arenada yerinin korunması ve ilişkilerinin genişletilmesi açısından dünyanın muhtelif ülkelerinden mevrut temsilcilerle düzenlenecek düet görüşmelerin önemine aksan işleyen Damka, "Bizlere sakıt fariza hem (Kosova) Türk camiası açısından temsiliyetimizi iletmek bununla beraber Kosova hükümeti açısından yapılabilecek iş birliklerini orada görüşebilmektir. Türkiye Cumhuriyeti, baştan hayattaki barışçıl rolünü üstlenerek, ihtimal Rusya ve Ukrayna ortada bu savaşın sona erdirilmesi düşüncesince lüzumlu diplomatlık adımlarını burada atmış olacak." ifadelerini kullandı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler