USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

Kolaylı: 'İnternet kanunu acilen çıkarılmalı'

TBMM Dijital Mecralar Komisyonunda konusan TGK Genel Başkanı Nuri Kolaylı, sorunları ve beklentileri dile getirdi.

Kolaylı: 'İnternet kanunu acilen çıkarılmalı'
13-01-2022 17:29
Dijital Mecralar Komisyonu'nun bugün TBMM'de meydana getirilen toplantısına eklenen TGK Genel Başkanı Nuri Kolaylı, "Dijital mecralar, mesail ve beklentiler" mevzulu birlikte mülakat yaptı. Komisyon başkanlığını Hatay Milletvekili Doç. Dr. Hüseyin Yayman'ın meydana getirmiş yer aldığı toplantıya muhtelif partilerden 17 saylav katıldı. Türkiye genelinde çalışkanlık yayınlayan 9 gazeteciler federasyonu, 86 gazeteciler derneği ve matbuat düzenek kuruluşu hesabına mütekellim TGK Genel Başkanı Nuri Kolaylı, konuşmasında şu görüşlere toprak verdi:

"Teknolojide yaşanmış bulunan aceleci ilerlemenin paralelinde, etraflı dünyanın değişmiş yer aldığı ve dönüştüğü birlikte proses yaşıyoruz. İnanılmaz birlikte çabucak gerçekleşen bu proses ekonomik, politikacı ve teknolojik gelişimleri yanında getiriyor.
Bu gelişmelerden yakından etkilenen iletişim araçları alanı de, başta akıbet çeyrek asırda ehemmiyetli birlikte değiş ve inkılap sürecine girmiş, fakat devir süresince değişimlere koşut şekilde yaşanmış bulunan hastalıkların çözümlenmesi birlikte yana, yekdiğeri üzerinde eklenmesiyle bu zamanlarda adeta kaderine bırakma edilmiştir.
Sektörümüzde yaşanmış bulunan mesail ehemmiyet sırasına alınamayacak denli büyük, ağdalı ve birbirini etkileyen niteliktedir.

Medya Sektörü, konuşu hastalıkların yanı esna kanuni aranjman eksiklikleri, matbuat özgürlüğü, yetik öge sıkıntısı, uran altyapı, istihdam ve töre bilimi bilimi değerlerin bilincinde yok ise yahut isteyerek ötelenmesi kabilinden sorunlarla dirlik karşıyadır.

Bu görüşmede iletişim araçları sektöründe yaşadığımız etraflı sorunlara ve detaylarına ilişmek yerine, bu sorunlardan sayısal mecralara bağlı olanları sizler düşüncesince icmal etmek istiyorum.

Bu kapsamda evvela şekilde genel ağ yasasının eksikliğini dikkatlerinize sunuyorum.

Teknolojinin çabucak gelişimi ve genel ağ ağının doğrudan çabucak değme noktaya kavuşması ile birlikte, genel ağ haberciliği hem etraflı dünyada, bununla beraber vatanımızda şişman birlikte tekâmül gösterdi.

Sektörde istihdam verici ceride ve televizyonlarla eşdeğer habercilik karşıcı kurumsal genel ağ salık sitelerinin yanında, genel ağ deyimiyle “kopyala yapıştır” kolaycılığından öteye gitmeyen salık siteleri de maatteessüf toprak almaktadır.

Yasal boşluktan meydana gelen sorunlar, değme sabık devir henüz da artmaktadır. İnternet medyasının yayıncılık, dair acil düzenlemeye gereksinimi vardır.

Bu kurumlarda habercilik karşıcı meslektaşlarımız da yapılacak düzenlemeyle gazeteci sayılmalıdır.

İstihdam sağlayan, asıl manada habercilik karşıcı ve kurumsallaşan genel ağ salık siteleri, Basın duyuru Kurumu'na toy ek pınar bulunarak desteklenmelidir.

Bu gerçekleştiği takdirde; Genel Kurul Üyesi olduğum düşüncesince yakından izleme ettiğim Basın duyuru Kurumu'nun uran altyapısı, genel ağ sitelerine anons ve reklam sevkini şimdiden gerçekleştirebilecek donanıma sahiptir.

Basın duyuru Kurumu marifetiyle gösterilen etraflı ilanlar, ıssız el altında Türkiye genelinde bine benzeyen münteşir ve yerli gazetenin genel ağ sitesine bütünleşmiş edilmiş “dijital anons panosunda” yayımlanmaktadır. Türkiye'nin resmi anons portalı bulunan “ilan.gov.tr” ile bütünleşmiş etkin düzenek yardımıyla resmi ilanlar, gazetelerin matbu nüshalarının yanı sıra, gazetelerin genel ağ sitelerinde de milyonlarca insana erişmektedir.

Bu sayısal bütünleşme yardımıyla resmi ilanlar henüz baş döndürücü görünür bir duruma gelmiştir. Bu sayede Resmi ilanın yayınlanmasından beklenilen amme menfaati de en fevk seviyeye çıkmıştır.

Tıpkı gazetelerde yer aldığı kabilinden radyo ve televizyonlar ile genel ağ salık siteleri düşüncesince de matbuat özgürlüğü kapsamında “Düzenleme, Destekleme ve Denetlemeyi” havi “3D” Kuralı bilgili kılınmalıdır. Sektörde yapılacak bulunan bu icraat kararı topluluğun gereksinim duyan yansız haberciliğin gerçekleşmesi sağlanırken, hususi yaşamın gizliliğinin ihlali, şantaj habercilik, yanıt ve tashih haklarının korunması kabilinden karışık alanlara hal bulunacaktır.

Öte taraftan akan açığa menfi ulama verici ve arsıulusal sayısal platformlara ve sitelere akan ulusal kaynaklar da böylelikle vergilendirilebilecek, arama dibine alınabilecektir. Bu mevzuda şümullü birlikte “İnternet Yasası” yahut “Sosyal Medya Yasası” hazırlıkları yapıldığı konusu gündemde bulunmasına karşın, matbuat düzenek örgütleri ve matbuat kuruluşları gelişmelerden bihaber kalmaktadır. Yasa taslağı TBMM'ye getirilmeden evvela ortalık yasanın bilgileri dair bilgilendirilmeli, içtihat ve önerileri behemehâl dikkate alınmalıdır.

Yıllardır muhtemel İnternet Yasası, akıbet çağda gündeme mevrut “sosyal medya” düzenlemesinin gölgesinde kalmamalı, genel ağ boyunca çalışkanlık yayınlayan matbuat müesseselerinin ve bu kurumlarda fariza karşıcı meslektaşlarımızın sorunları devir geçirilmeden çözümlenmelidir. Bu kapsamda İnternet Gazeteciliği karşıcı muhabir, ışık muhabiri, yapımcı ve yayımcı arkadaşlarımızın “Basın kartı” alması sağlanmalıdır.

Sosyal medyaya müteveccih kanun da baş döndürücü tetik hazırlanmalı, tabir ve matbuat özgürlüğünü inhibitör değil, insan doğruluk ve özgürlüklerini korumak için çaba sarfeden özellikte maddeler içermelidir.

Yukarıda özetlemeye çalıştığım sayısal mecralardaki haberciliğe ve töre bilimi bilimi anlayışına bağlı sorunlar, esasen mesleğimizin öbür mecralarını da kapsamaktadır. Bu sebeple Türk basını 2022 yılına girdiğimiz bu günlerde, gazetecilik mesleğini ve bu mesleği kimlerin yapabileceğini düzenleyen ‘Gazetecilik Meslek Yasası'na acilen gerekseme duymaktadır.

Bilindiği kabilinden bu yasanın evvela adımı 5311 Sayılı Basın Birliği Yasası'dır. Basın Birliği Yasası 28 Haziran 1938 tarihinde yayınlanarak yürürlüğe girmiştir. Türk basınına “meslek odası” düzenini iletmek neredeyse çıkarılan Basın Birliği Yasası, ne eyvah ki yalnızca 8 sene yürürlükte kalmıştır.

Gerek ofis kongrelerinin vaktiyle yapılamaması, gerekse katı baş döndürücü alanda ceride sahiplerinin toplantılara katılıp, kurulan komisyonlarda fariza almaması zımnında kanun yalnızca Anadolu Ajansı'nda uygulanabilmiştir. Ardından ortaya çıkan politikacı çekişmeler zımnında “mesleği alegori iletmek düşüncesince Birliğe mecburi unsur olmayı” mucip yasa, ne eyvah ki 18 Haziran 1946'da yürürlükten kaldırılmıştır.

Günümüzde hakeza birlikte kanun olmayınca dileyen herkes, eğitimine ve bilim birikimine bakılmaksızın başta sayısal iletişim araçları müesseselerinde “gazeteciyim” sanarak mesleğe başlayabilmektedir. Oysa gazetecilik/habercilik, hususi yetişek mucip birlikte meslektir. Buna rağmen mesleğe girişte gazetecilik dalında yetişek görmüş olma şartı bulunmamaktadır. Gazetecilik gerçekleştirmek talip birlikte kimse, yetişek seviyesi ne olursa olsun işe girebilmekte, meslekte ferah ferah yükselebilmektedir.

Basın kuruluşları, üste nazar boncuğu kaydı sıfır genel ağ salık siteleri, yoldan sabık rastgele birini, eline birlikte ışık makinesi - el telefonu vererek istihdam edebilmektedir. Bunun birlikte sebebi de ehven işgücü kullanımıdır.

Bu durum, matbuat mesleğini değme muhtelif istismara belirgin bir duruma getirmektedir. Daha da üzücüsü habercilik, başta sayısal medyada zılgıt ve şantaj ara bulucu şekilde kullanılmaktadır. İşin acısı; bu cins kullanıcılarını matbuat mesleğinden uzaklaştıracak rastgele birlikte kanuni aranjman bulunmamaktadır.

‘Gazetecilik Meslek Yasası' olmamasının kararı olarak; ismi “gazeteci” bulunan gücün mesleğimizi çıkarları düşüncesince kullanmaktan bambaşka niyeti sıfır şahısların biçimsiz ilişkilerine tutanak olmaktayız.

Sektörde “adına gazeteci” diyen gücün gazetecilik değil, bulaşık çıkar ilişkilerinin odağı bulunan bu insanoğlu matbuat mesleğini kirletmekte, toplumda mesleğimizin güvenilirliğini düşürmektedir. Bu güya gazeteciler, siyasetçilerle, sanayici ve iş insanlarıyla, üste kanundışı kişilerle duygulandıran dışlı ilişkilere girmekte, yemlik almakta, şahsi çıkarları yoluna matbuat mesleğinin onurunu ayaklar dibine almaktan çekinmemektedir.

Gazetecilik işinde bu ayrık vaziyeti ortadan feshetmek için, gazetecilik mesleğini ve bu mesleği kimlerin yapabileceğini düzenleyen “‘Gazetecilik Meslek Yasası" teknolojik gelişmeler de delik önüne alınıp, sayısal medyayı da kapsayacak biçimde baştan çıkarılmalıdır.

Böyle birlikte aranjman düşünüm özgürlüğünü baskıcı değil, dört dörtlük bilakis salık onama etme özgürlüğünü asıl manada yaşama geçirmeyi verici özellikte olmalıdır.

Siyasetçilerin, bürokratların, hukukçuların, akademisyenlerin ve matbuat düzenek kuruluşu temsilcilerinin katılımıyla düzentileme grupları oluşturularak Gazetecilik Meslek Yasası ülkemize behemehâl kazandırılmalıdır.
Hem ülkemizde, bununla beraber hepsi dünyada sayısal mecraları da havi Medya Sektöründeki hastalıkların temelinde, konuşu esbap toprak alıyor.

Ekonomik şekilde gerisinde rastgele birlikte dayanaklık etmek yok ise ayakta kalamayan iletişim araçları kuruluşları, etraflı dünyada, maatteessüf politikacı ve konuşu çelim odaklarının, kanun dışı yapılanmaların, değerleri sömürme fail çevrelerin ve buna benzeşim gücü elinde bulundurmak talip çıkar gruplarının kontrolüne ağırlık kıvırmak durumunda kalıyor.

Siyaset ve tecim ile yakından münasebetli birlikte düzenek bulunan gazeteciliğin icrasında, yöntem ve ticaretin yayınları yönlendirmesine müsaade verilmemelidir.

Gelişmiş demokrasilerin eğer olmazsa olmazı konumunda toprak düzlük ve kuvvetler ayrılığı prensibiyle gerçekleşen dünya yönetimlerinin 4. gücü şekilde onama edilen medya, asıl manada işlevini alegori getirebilmek düşüncesince konuşu bağımsızlığını temin etmek zorundadır. Dijital mecralarda editörlük karşıcı iletişim araçları kuruluşları da bu kapsamda değerlendirilmelidir.

Dijital Medyanın, aydınlık oturum kudret ve talih kurumları da derun kazanmak neredeyse nazar boncuğu çelim odağının kontrolünde yok ise hayatını sürdürmesini sağlayacak düzenlemelerin yapılması, demokrasinin gelişme göstermesi ve yerleşmesi düşüncesince zorunluluktur.

Bu nedenle, sayısal medyanın konuşu bağımsızlığını sağlayacak tensikat yapılmalı, hem iletişim araçları kuruluşları, bununla beraber bu kuruluşlarda etkin matbuat emekçileri konuşu baskıdan kurtarılmalıdır.

Böyle birlikte düzenlemeyle konuşu bağımsızlığını kazanacak bulunan iletişim araçları kuruluşları, rastgele birlikte insan yahut çelim odağının kontrolünde olmadan, özgürcesine editörlük yapacak, topluma ve ülkeye asıl manada bakım değer bir duruma gelecektir.

Kısa ve derinliğine vadeli hal tekliflerimiz:

Kısa ve derinliğine vadede katılması ve mahsus birlikte hisse senedi planı çerçevesinde taayyüş geçirilmesi müstelzim önlemler:

1) Medya sektöründe çalışkanlık yayınlayan gazete, televizyon, radyo ve kurumsal genel ağ salık siteleri düşüncesince amme bankalarınca “kredi” sağlanmalıdır. Medya kuruluşlarına veznedar sicil özelliğine bakılmaksızın faizsiz cesaret verilmelidir.

2) Medya müesseselerinin kümeli SGK ile öbür vergilerinde iskonto yapılmalı, iskonto sonrası hesaplanacak namus borcu taksitlendirilmelidir.

3) Gazete, televizyon, radyo ve kurumsal genel ağ salık sitelerinde fariza karşıcı matbuat çalışanlarına ve öbür matbuat kartı sahibi gazetecilere faizsiz cesaret verilmelidir.

4) Televizyon kuruluşlarından tahsil edilen peyk bedellerinde iskonto yapılarak TL'ye çevrilmeli, taksitlendirilmeli, RTÜK payları düşürülerek, birlikte müddet alınmamalıdır. Tüm RTÜK ödemeleri minimum birlikte sene ötelenmeli, bulunan borçların faizleri sıfırlanarak 72 ayak tabanı vasıl önel ile yapılandırılmalıdır. Zorunlu gösterilen amme spotları ücretlendirilmelidir.

5) Dijital iletişim araçları engelleme hepsi yerli matbuat kuruluşları, belediyeler ve amme kurumları kabilinden anons ve reklamlarla desteklenmeli; THY, Vakıfbank, Ziraat Bankası ve amme ilanları yerli medyaya yönlendirilmeli, başkaca bakanlıklar ücretli Kamu Spotu ve mecburi neşriyat desteği vermelidir.

6) Gazete, radyo-televizyonlar yahut sayısal yatak ayırımı olmaksızın hepsi iletişim araçları sahasının harcama malzemelerinde KDV sıfırlanmalıdır.

7) Gazete, radyo-televizyonlar yahut sayısal yatak ayırımı olmaksızın hepsi iletişim araçları sektörüne iskontolu erke desteği sağlanmalıdır.

8) Kalkınma Ajansları destekleri açısından kurumsal sayısal iletişim araçları kuruluşları çıplak maşer örgütü statüsünde değerlendirilmelidir. Böylece ajansların vereceği dayanaklık etmek dilimi artırılmalıdır.

9) Medya Sektörü'nün süresince bulunmuş yer aldığı hastalıkların kısa, mutedil ve derinliğine vadede çözümüne çevrik Acil tedbir Paketi açıklanmalıdır. Paket içeriğine bağlı bu sahanın ve üniversitelerin de süresince bulunmuş yer aldığı birlikte Şura toplanmalıdır.

10) Gazeteler, radyo-televizyonlar ile genel ağ sitelerinin matbuat özgürlükleri de delik önüne alınarak düzenleme, destekleme, teftiş esasına mucibince ele alındığı birlikte düzenek oluşturulmalı, duyuru Kurumu bünye edilmeli, Hazine, KOSGEB, İŞKR ve Kalkınma Ajansı Destekleri sağlanmalı bağış verilmelidir.

11) Dijital iletişim araçları müesseselerinde çalışanların gazeteci sayılmasını sağlayacak düzenlemenin de süresince yer aldığı İnternet Yasası ve Basın Meslek Yasası devir geçirilmeden çıkarılmalıdır.

Son çeyrek asırda ekonomik, politikacı ve teknolojik gelişmelerden yakından etkilenen iletişim araçları alanı ehemmiyetli birlikte değiş ve inkılap sürecine girmiş, sayımsız sayısal iletişim araçları kurumu müesses ve dünya geneline yayılmış, fakat bu sürecin getirmiş yer aldığı ağdalı ve birbirini etkileyen mesail çözümsüz kalmıştır.

Günümüzde sayısal platformları da havi Medya Sektörü, konuşu hastalıkların yanı esna kanuni aranjman eksiklikleri, matbuat özgürlüğü, yetik öge sıkıntısı, uran altyapı, istihdam ve töre bilimi bilimi kabilinden sorunlarla dirlik karşıyadır.

Bu mesail yegâne birlikte insan yahut kurumun yegâne başına hal üreteceği basitlikte olmayıp, toplumumuzu meydana getiren hepsi tarafların desteği ve çabasıyla ele alınacak kapsamdadır.

Önerimiz; siyasetçilerden, hukukçulardan, bürokratlardan, akademisyenlerden, iletişim araçları kuruluşlarından ve matbuat düzenek örgütlerinden temsilcilerin birlikte araya gelmesi, kuma bellek oluşturulmasını amaçlayan toplantılarda sayısal platformlar da engelleme iletişim araçları sektörüyle ilişik mevzuları etraflı detaylarıyla ele alması, hal önerileri üretilmesi ve bu önerilerin lüzumlu kanuni düzenlemelerle Türkiye'ye kazandırılmasıdır."

TGK Genel Başkan Yardımcısı Sefa Özdemir ile TGK Genel Koordinatörü Sinan Tunç'un da katılmış yer aldığı alt kurul toplantısında, Anadolu Yayıncılar Birliği Başkanı Sinan Burhan da sayısal yatak ile ilişik mülakat yaptı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler