USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

KKTC'den Doğu Akdeniz'de kesinleşmemiş bölgede NAVTEX anons fail GKRY'ye tepki

KKTC Dışişleri Bakanlığı, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin Doğu Akdeniz'de KKTC kabilinden Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığına lisans sunulan izin piyasası ile çakışan alanda NAVTEX (denizcilere duyuru) anons etmesine tepkime gösterdi.

KKTC'den Doğu Akdeniz'de kesinleşmemiş bölgede NAVTEX anons fail GKRY'ye tepki
17-12-2021 21:14
Lefkoşa

Dışişleri Bakanlığından meydana getirilen bağlanmış açıklamada, GKRY'nin, Odin Finder adlı İtalyan bayraklı sefine ile 17 Aralık 2021-1 Ocak 2022 tarihlerinde Doğu Akdeniz'de faaliyette bulunacağını 14 Aralık'ta yayımladığı NAVTEX ile açıklamış olduğu belirtildi.

Faaliyet yapılması planlanan alanın KKTC çeşidinden TPAO'ya lisans maruz ruhsatname alanı ile de çakıştığı tamlanan açıklamada şunlar kaydedildi:

"Rum tarafının Kıbrıs Türk halkının denk ve edinilmiş haklarını gasbetmekten kaçınmadığı ortadadır. Tüm uyarılarımıza rağmen bitmeme fail bu yegâne yandaş ameliyat Doğu Akdeniz bölgesindeki gerginliği tırmandırmaktan apayrı birlikte maksata işlev etmemektedir."

"Taleplerimizin dikkate katılması düşüncesince ait makamlar nezdindeki girişimlerimiz sürecektir"

Açıklamada, ilkin Avrupa Birliği (AB) edinmek kabil arsıulusal camianın, Doğu Akdeniz'de hayat ve sükûnet ortamının yaratılmasına bariyer olanın Rum tarafı bulunduğunu bundan sonra görmesi gerektiği vurgulandı.

KKTC'nin anne yurt Türkiye ile gasbedilmeye çalışılmış olan yasal doğruluk ve çıkarlarının korunması has karşılıklı adımlar atacağı kaydedilen açıklamada, "Kıbrıs Türk halkının doğruluk ve çıkarlarının korunması amacıyla görüşlerimizin kayda geçirilmesi ve taleplerimizin dikkate katılması düşüncesince ait makamlar nezdindeki girişimlerimiz sürecektir. Doğu Akdeniz'de istikrarın sağlanması has yaptığımız 13 Temmuz 2019 günlü hidrokarbür kaynaklarına bağlı önerimizin hala masada bulunduğunu bu vesileyle hatırlatmakta yarar vardır." ifadesi kullanıldı.

Rum kesiminin yegâne yönlü hamleleri Doğu Akdeniz'deki gerginliği artırıyor

Rum kesiminin, acemi insan koronavirüs (Kovid-19) salgını zımnında Nisan 2020'de ertelenen Doğu Akdeniz'de duyuru etmiş olduğu sanki mahsus iktisadi bölgedeki (MEB) sondalama programlarının baştan başlayacağını duyurması ve duyuru etmiş olduğu NAVTEX'ler alanda acemi huzursuzluğa kere açıyor.

GKRY çeşidinden Nautical Geo araştırı gemisinin faaliyetlerine müteveccih 29 Eylül 2021'de NAVTEX (denizcilere duyuru) yayımlanması ve Malta bayraklı, İtalyan sahipli Nautical Geo'nun 3 Ekim 2021'de çalışmalarına başlaması tansiyonu artırmıştı.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, 15 Kasım 2021'de KKTC'nin 38. yapılış sene dönümü vesilesiyle planlı törende icra ettiği konuşmada, bölgedeki erke kaynaklarının, adadaki dü yan düşüncesince teşrikimesai fırsatı bulunduğunu vurgulamıştı.

Rum tarafının gene yegâne yandaş davranış takındığına dikkati çekici Oktay, "Akdeniz'in yaşanmış olan insanca krizler ve muhacir manzaraları sebebiyle, facia denizi namına anıldığı yetmedi mi? Şimdi Rum tarafı, alanda baştan yegâne yönlü hidrokarbür çalışmalarına başlayacağını duyuruyor. Hiç alçalma etmesinler, onları bekâr bırakmaz, sondalama çalışmalarımıza kaldığımız yerden bitmeme ederiz. Kimseden çekinmiyoruz. Doğu Akdeniz'de avantür arayan yanıtını alır." demişti.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler