USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

KKTC'den BM Güvenlik Konseyinin Barış Gücü sonucuna tepki

KKTC Dışişleri Bakanlığı, "KKTC, Ada'daki taraflardan birine 'devlet' diğerine ise 'toplum' muamelesi hazırlamaya bitmeme etmiş olduğu ve kararlarını gözden geçirmediği sürece Güvenlik Konseyinin kararlarına itiraz etmeye bitmeme edecektir." açıklamasında bulundu.

KKTC'den BM Güvenlik Konseyinin Barış Gücü sonucuna tepki
30-01-2023 21:08
Lefkoşa

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Dışişleri Bakanlığı, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin (BMGK) Ada'da görev karşıcı Birleşmiş Milletler Barış Gücü'nün görev süresini 1 sene uzatan sonucuna tepkime göstererek Ada'daki taraflardan birine mevki diğerine maşer muamelesi yapılmasının benimseme edilemez bulunduğunu bildirdi.

Türkiye'den BM Güvenlik Konseyi'nin Barış Gücü sonucuna tepki

Dışişleri Bakanlığından meydana getirilen bağlanmış açıklamada, BMGK'nin görev süresinin birlikte sene süreyle 31 Ocak 2024'e derece uzatılmasına bağlı 2674 (2023) önemli BMGK kararının ahit benimseme edilmiş yer aldığı hatırlatıldı.

Açıklamada, "Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Ada'daki taraflardan birine 'devlet' diğerine ise 'toplum' muamelesi hazırlamaya bitmeme etmiş yer aldığı ve kararlarını gözden geçirmediği sürece Güvenlik Konseyinin kararlarına itiraz etmeye bitmeme edecektir." ifadesine arsa verildi.

BM'nin, Ada'da görev karşıcı Barış Gücü'nün görev süresini uzatırken; KKTC'nin varlığı ve halkın iradesini bulunmayan saydığı ve operasyonların gerçek dayanağı bulunan tamamı tarafların rızasına başvurulması ilkesini delik arkası etmiş yer aldığı vurgulanan açıklamada, BMGK sonucunda hoppadak Rum tarafının rızasının arsa almasının BM'nin itibarını ve inandırıcılığını zedelediği belirtildi.

BMGK kararında, Ada'daki bulunan gerçeklerden kopmuş ifadeler kullanılarak Rum tarafının çıkarına işlev fail dünyayı kandırıcı birlikte yaklaşım benimsendiği kaydedilerek, şu değerlendirmelerde bulunuldu:

"Ada'daki tarafların araştırma masasına dönmesi düşüncesince kuma mefruşat arayışına bitmeme edilmesi; 'iki kesimli, dü toplumlu federasyon' modeli temelinde resmi müzakerelerin baştan başlaması kabilinden ifadeler ile yapılmaya çalışılmış bulunan dayatmalar, en diplomatik deyim ile Kıbrıs Türk halkının iradesine müteveccih işlenmiş iri birlikte saygısızlıktır. İki taç ortada 'federasyon' modeli temelinde meydana getirilen görüşmeler, 2017'de Rum tarafının araştırma masasını ayrılma etmesi ile yöntemince çökmüştür.

Kıbrıs Türk tarafı düşüncesince geçerliliğini kaybetmiş bulunan ve BM Genel Sekreteri’nin bile raporlarında sevk yapmaktan kaçınma etmiş yer aldığı emektar modelin Güvenlik Konseyi kabilinden dayatılmaya çalışılması benimseme edilemezdir. Bu tutum, Kıbrıs Türk halkının izolasyonlar altında dünyadan kopmuş ve ucu bariz belgisiz birlikte proses süresince yaşamasını hedefleyen Rum tarafının çıkarına işlev etmekten apayrı uğur boncuğu erek gütmemektedir."

Açıklamada, BMGK kararında, KKTC'ye müteveccih izolasyonlardan bahsedilmemiş olması eleştirilerek, Ada'da en realist çözümün devletin hükümran eşitliği ve denktaş arsıulusal statüsü temelinde dü topluluğun taç yana yaşayabilmesi düşüncesince birlikte anlaşmaya varmalarından geçmiş yer aldığı vurgulandı.

BM Güvenlik Konseyinin Kapalı Maraş ile ait ifadeleri kınandı

KKTC'nin statükonun simgesi biçimine mevrut Kapalı Maraş dair arsıulusal hususiyet çerçevesinde birlikte adım yaparak, ağırbaşlı birlikte açılımda bulunmuş yer aldığı dökme açıklamada, bu durumun BMGK'nin aceleci tepkisine bozukluk olabileceği anlamında kararda arsa düzlük tehditkar ifadelerin Kıbrıs Türk halkı kabilinden esefle kınandığı bildirildi.

Kapalı Maraş'ın KKTC egemenliğinde yer aldığı BM'ye birlikte kat şimdi hatırlatıldı.

BMGK üyelerinin aldıkları değişmeyen ve tutumla, mülklerine art değiştirmek talip Kıbrıslı Rumları engellemeye etkin Rum tarafının politikalarına bariz bariz işlev ettikleri anlatım edilen açıklamada, KKTC'nin öz arsa parçasının kontrolünü birlikte arsıulusal örgütün kontrolüne verilmesini katiyen benimseme etmeyeceği vurgulandı.

Kapalı Maraş dair birlikte tane gır hakkının KKTC'de olduğuna uyanıklık çekilen açıklamada, "KKTC adına bizim bulunan bu topraklarda başkalarının gır hakkı olamayacağı gibi, bu topraklar üstünde yapacağımız icraatın da kimesne kabilinden engellenemeyeceğini, halihazırda açıkladığımız çerçevede Maraş’a bağlı politikamızın yürütülmesinde azimli olduğumuzu ve önümüzdeki çağda bu yöndeki açılımlarımızın bitmeme edeceğini gine ve baştan vurgulamak isteriz." ifadesi kullanıldı.

BMGK'nin kararında, Rum tarafının bölgedeki dengesizlik ve gerginliği tırmandıran birlikte tane yönlü hidrokarbür faaliyetlerini söylenmek adına bu mevzuyu hal sonrasıyla ilişkilendirmesinin Kıbrıs Türk halkının edinilmiş hakları ve kanuni menfaatlerinin bulunmayan sayılması anlamına geldiğine uyanıklık çekilen açıklamada, Kıbrıs Türk halkının Ada ve etrafındaki saf kaynakların kuma sahibi bulunduğunun kararda kayda geçilmemesinin KKTC kabilinden benimseme edilmediği bildirildi.

"BM'nin yurdumuzdaki faaliyetlerini kanuni zeminde yürütmesi şarttır"

Açıklamada, KKTC ile BM arasındaki ilişkilerin bundan sonra emektar yöntemlerle bitmeme etmeyeceği ve bu mevzuda KKTC'nin azimli vakfe ortaya koyduğu belirtilerek şunları kaydedildi:

"Yıllardır devletimizin dobra niyeti ve misafirperverliği çerçevesinde yurdumuzdaki varlığını esirgeyici ve faaliyetlerini tay tay arabası Birleşmiş Milletler Barış Gücü’nün bundan sonra faaliyetlerini kanuni birlikte zeminde yürütmesi şarttır. Bu konudaki kuma uzlaşma arayışımız dobra niyetle bitmeme ettirilecektir."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler