USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

KKTC Dışişlerinden Kıbrıs'taki sulh gücünün süresini uzatan BM'ye tepki

KKTC Dışişleri Bakanlığı: "Birleşmiş Milletler Barış Gücü'nün fariza süresinin uzatılmasında KKTC'nin rızasının alınmaması BM'nin öz öge ve kurallarının ihlali anlamına gelmektedir."

KKTC Dışişlerinden Kıbrıs'taki sulh gücünün süresini uzatan BM'ye tepki
27-01-2022 21:44
Lefkoşa

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Dışişleri Bakanlığı, Kıbrıs konuşlu Birleşmiş Milletler Barış Gücü'nün (BMBG) süresinin uzatılmasına aksülamel göstererek, "Birleşmiş Milletler Barış Gücü'nün fariza süresinin uzatılmasında KKTC'nin rızasının alınmaması BM'nin zat öge ve kurallarının ihlali anlamına gelmektedir." ifadesini kullandı.

Bakanlıktan meydana getirilen kayıtlı açıklamada, Kıbrıs'ta konuşlu (BMBG) fariza süresinin altı ay müddet ile 31 Temmuz 2022'ye derece uzatılmasına bağlı 2618 (2022) önemli BM Güvenlik Konseyi Kararının 27 Ocak 2022'de bildirme edilmiş yer aldığı belirtildi.

Açıklamada, "Birleşmiş Milletler Barış Gücü'nün fariza süresinin uzatılmasında KKTC'nin rızasının alınmaması BM'nin zat öge ve kurallarının ihlali anlamına gelmektedir. Barış operasyonlarının asliye dayanağı bulunan topu topu tarafların rızalarına başvurulmasına bağlı kanıt ilkenin şahsen BM çeşidinden menfez gerisi edilmesi, BM’nin itibarını dikçe sarsmakta ve memleketimizdeki varlığını sorgulatmaktadır. BMBG, KKTC topraklarındaki faaliyetlerini, halen hüsnüniyetimiz ile sürdürebilmektedir." ifadeleri arazi aldı.

BMBG'nin KKTC'deki varlığı ve operasyonlarının devamı düşüncesince KKTC ve BM ortada üstünde uygun kalınacak kanuncu müşterek düzenlemeye gerekseme yer aldığı vurgulanan açıklamada, bu hususta topu topu çağrıların yanıtsız bırakılması zımnında KKTC'nin muktezi adımları atmaktan ayrıksı seçeneğinin kalmadığı kaydedildi.

BM'nin "çözüm manken dayatmasına" tepki

Açıklamaya, şöyleki bitmeme edildi:

"BMGK, bahis konusu kararında, geçerliliğini yitirmiş, mücerrep ve tüketilmiş 'iki kesimli, dü toplumlu federasyon' modelini dayatmaya emek harcaması bildirme edilemezdir. Bu yaklaşım, Kıbrıs Türk halkını ucu gizlemeden müşterek sürece alıkoymak ve yalıtma altında berhayat olmak durumunda bırakmayı amaçlayan Rum tarafının politikalarını sübvansiyon manası taşımaktadır. Güvenlik Konseyi hal modeli üzerine spot buyruk vererek BM Genel Sekreterinin de belirttiği biçim dışı fikirlerin ele katılması ile özgürcesine mütalaa edilecek bildirme edilebilmektedir müşterek anlaşmaya varılmasını engellemektedir. Bu durum ayrıca, dü tarafı yakınlaştırmaktan ziyade, aralarındaki uçurumun açılmasından ayrıksı müşterek maksata işlev etmemektedir."

KKTC'nin zat toprağı bulunan boğunuk Maraş'a bağlı kararların arsıulusal hususiyet çerçevesinde alındığını ve gelecekte de sahiplik hakkına saygının behemehâl gözetileceğine işaret edilen açıklamada, KKTC'nin amacının, Rumların sahiplik iddialarına, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararları çerçevesinde kurulan Taşınmaz Mal Komisyonu (TMK) çeşidinden reddetme karışma ilaç bulunmasını iletmek yer aldığı yinelendi.

Açıklamada, "Buna rağmen, BMGK sonucunda boğunuk Maraş'a bağlı yersiz ifadeler kullanılmıştır. Bu ifadeler, BMGK'nin sahiplik hakkına saygıyı önemsemediğini ve çabucak taraflı, politik müşterek değişmeyen bildirme etme ardında koştuğunu gizlemeden bariz göstermektedir." ifadelerine arazi verildi.

Ada'daki "iki ayrı talih ve halkın" bulunmuş yer aldığı vurgusu

Ada ve Doğu Akdeniz'deki gerginliğin, Rum tarafının akıcı bitmeme fail müşterek tane yandaş ve evlilik dışı faaliyetlerinin kararı yer aldığı tamlanan açıklamada, Rum tarafının son uzunlamasına ve boşluk alana yerleştirdiği ağırbaşlı tabanca mevzileri ile askeri materyal alımlarını artırmasının yanı sıra, Doğu Akdeniz'de gerçekleştirdiği askeri tatbikatların Rum tarafının aşina gerginliği tırmandırma politikasının çabucak birtakım örnekleri yer aldığı vurgulandı.

Rum kesiminin, Kıbrıs Türk halkının ortağı yer aldığı tabii kaynaklara bağlı yürüttüğü müşterek tane yandaş faaliyetlerinin de asayiş ve istikrarı gözdağı ettiğinin gizlemeden yer aldığı tamlanan açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

"BMGK'nin Rum tarafının bu muharrik faaliyetlerini kınamaması bildirme edilemezdir. Güvenlik Konseyi’nin yandaş tutumu, Rum yönünü Kıbrıs Türk halkının haklarını gasbetme ve müşterek tane yandaş faaliyetlerini temdit dair cesaretlendirmektedir. BMGK'nin Güney Kıbrıs Rum Yönetimine sanki 'tüm Ada'nın temsilcisi' üzere davranmaktan vazgeçmesi gerekmektedir. Ada'da dü hâkim denktaş talih ve dü halkın bulunmuş yer aldığı gerçeğinin BMGK karışma topu topu arsıulusal maşer çeşidinden bildirme edilmesi, en realist yaklaşım olacaktır."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler