USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

KKTC Dışişleri Bakanı Ertuğruloğlu: BM'den baş döndürücü müşterek tomar müşterek beklentimiz yok

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu, Kıbrıs problemininin çözümü dair Birleşmiş Milletler'in rolüne bağlı "BM’den çok birlikte beklentimiz yok, bugüne derece tek siyasal problemi çözmediği doğruyu de ortadadır." dedi.

KKTC Dışişleri Bakanı Ertuğruloğlu: BM'den baş döndürücü müşterek tomar müşterek beklentimiz yok
30-09-2021 10:09
Washington DC

Ertuğruloğlu, KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar'ın New York'ta BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) önderi Nikos Anastasiadis ile meydana getirdiği görüşmelerin peşi sıra KKTC'nin duruşunu Washington DC'deki matbuat mensuplarına anlattı.

Guterres'in april ayında Cenevre'de meydana getirilen toplantının peşi sıra kuma hissedar mefruşat bulunmadığı kararına vardığını fakat bu kararı BM Güvenlik Konseyine (BMGK) bildirmeyip ikinci hissedar güruh yapılacağını dediğini aktaran Ertuğruloğlu, aradan 6 ay geçişine karşın bu toplantının gerçekleşmediğini vurguladı.

"Ortak mefruşat yok"

Ertuğruloğlu, şu anda Guterres'in Kıbrıs problemi dair hissedar ferdî delege görevlendirmeyi planladığını ve bu elçinin kuma mefruşat olup olmadığını araştıracağını belirterek, "Şimdi bu bana layıkıyla Genel Sekreter'in vakte oynayan hissedar taktiği, o da biliyor ki kuma mefruşat hala yoktur. Ve andıran hissedar sürede 5 pozitif BM toplantısını gerçekleştirirse, önceki görüşmede söylemeyeceğim söylediği neticeyi beyan etmek yerinde olacak. Onu da hazırlamaya sert oruçlu görünmüyor. Dolasıyla vakte oynuyor." sanarak konuştu.

BM Genel Sekreteri Guterres'in atayacağı elçiye devir şartı getirilmesi gerektiği yönündeki ikazlarını kendilerine ilettiklerinin altını çizen Ertuğruloğlu, "Ortak mefruşat yok, bana layıkıyla de olabileceği da yok. Ortak mefruşat olabilmesi düşüncesince tarafların pozisyonlarında gelişememiş aşama atmaları gerekir, ne bizim gelişememiş aşama atacak lüksümüz mevcut ne de Rumların anca hissedar niyeti var." ifadesini kullandı.

Dünya Güney Kıbrıs'a "Kıbrıs Cumhuriyeti" söylediği müddetçe Rumların gelişememiş aşama atmayacağına ayraç fail Ertuğruloğlu, Guterres'in hissedar an ilkin BMGK'ye kuma hissedar mefruşat olmadığını bildirmesi, BMGK'nin de hissedar değişmeyen alması icap ettiğini kaydetti.

"KKTC’nin tanınmaması KKTC’nin bulunmadığı anlamını taşımaz"

Ertuğruloğlu, şöyleki bitmeme etti:

"Şunu hissedar güzel bilmeleri icap eder ki Rum tarafının 'devlet', bizim 'toplum' muamelesi gördüğümüz sürece mütalaa süreçlerine gine başlamak, toy hissedar mütalaa sürecine tahavvül etmek bahis konusu değil. KKTC’yi tanımıyor olabilirler lakin KKTC’nin tanınmaması KKTC’nin bulunmadığı anlamını taşımaz. KKTC vardır, realitedir. Tanınıp tanınmaması apayrı hissedar konu, lakin 'Ada'da hissedar tane talih var' politikasından çıkılması gerekir, Ada'da dü talih vardır. Bu esas mefruşat bulunmadığı sürece ve toy mütalaa döneminin dü talih ortada hissedar mütalaa süreci olması gerçekleştirilmediği sürece de hissedar mütalaa sürecine geçilmeyeceğini her insanın bilmesi lazım."

BM yetkililerinin kendilerine "Haklısınız lakin borç sert hissedar şeyiniz de yok" tavrıyla yaklaştığına dikkati çekici Ertuğruloğlu, bunun sebebinin geride artan 60 salname proses bulunduğunu belirtti.

Dünyanın Kıbrıs sorununu bugüne derece daim gelişememiş plana attığına ayraç fail Ertuğruloğlu, "Buna durum koyan da biziz, bununla katiyen yola bitmeme edemeyeceğimizi, etmeyeceğimizi bu sürece mahkum olmadığımızı, hissedar tane seçeneğimizin Rumlarla oyun bile olsa hissedar ortaklığa katiyen mahkum olmadığımızı, hissedar tane seçeneğimizin Rumlarla iştirak olmadığını, apayrı seçeneklerimizin de bulunduğunu açıkça söyleyerek Kıbrıs dair toy hissedar sahife açıyoruz. Bu sahife sürekli hissedar sayfa, bundan gine geriye devir yok." değerlendirmesinde bulundu.

"Kıbrıs sorunu, heykel sorunudur"

Ertuğruloğlu, Kıbrıs problemininin dört dörtlük yerine ne bulunduğu mevzusuna da hissedar duruluk getirilmesi icap ettiğini vurgulayarak, "Kıbrıs sorunu, dört dörtlük da Rum tarafının 'Kıbrıs cumhuriyeti' yerine ünlü olmasıdır. Kıbrıs sorunu, heykel sorunudur. Rumların doğruluk etmediği yasalı sıfır hissedar heykel ile yola bitmeme etmesidir. Bizim de doğruluk etmediğimiz hissedar muameleye yayıncı tutulmamız, hissedar statüye yayıncı tutulmamızdır. Kıbrıs problemi budur." dedi.

BM Barış Gücü'nün 1964'te gerçekte mevcut sıfır hissedar Kıbrıs hükümetine atıfta bulunarak Ada'ya geldiğini fakat Kıbrıs Türklerinin acısını dindirmediğini özetleyen Ertuğruloğlu, "Dolayısıyla BM’den aşkın hissedar beklentimiz yok. BM’nin bugüne derece nazar boncuğu siyasal problemi çözmediği hakikatı de ortadadır. Dolayısıyla bizi suçluluk psikolojisine iterek, yerinde davamızdan vazgeçirerek Kıbrıs Türkü'nü Rum'un boyunduruğu dibine sokacak tablolara mahkum etmeye çalışanlara huzur sabırla direnişimizi, mücadelemizi sürdürmeye mecburuz. Bu yoldan gelişememiş devir yoktur." sanarak konuştu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Fatih Karagümrük3436-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler