USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

KKTC Cumhurbaşkanı Tatar, Rumlara dü acemi teşrikimesai önerisi hâlâ sundu

KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Birleşmiş Milletlere, dü devletli hal temelinde Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) ile "Kıbrıs Adası'nın mayınlardan temizlenmesi" ve "düzensiz göçle mücadele" başlığında dü toy teşrikimesai önerisi sundu.

KKTC Cumhurbaşkanı Tatar, Rumlara dü acemi teşrikimesai önerisi hâlâ sundu
08-07-2022 18:03
Lefkoşa

Cumhurbaşkanı Tatar, icra ettiği bağlanmış açıklamada, BM marifetiyle 1 Temmuz'da GKRY'ye almak az daha hidrokarbon, elektrik, yenilenebilir erke ve su dair sunmuş olduğu teşrikimesai önerileri içeren müşterek paketin yanı esna Rumlara dü acemi teşrikimesai önerisi hâlâ sunduğunu açıkladı.

Tatar, "Kıbrıs Türk Tarafı yerine BM Genel Sekreteri Sayın Antonio Guterres marifetiyle Rum şef (Nikos) Anatasiadis'e almak az daha hazırlamış olduğumuz ikinci şümullü teşrikimesai önerilerimizi dakika BM yetkililerine sunduk. 1 Temmuz 2022 tarihinde yapmış olduğum dört ehemmiyetli bölgede teşrikimesai önerimize ek olarak, dakika ait kurumlarımızın altın katkılarıyla hazırlanmakta olan "Kıbrıs Adası'nın mayınlardan temizlenmesi" ve "Düzensiz Göçle mücadele" mevzularındaki şümullü önerilerimizi de BM marifetiyle sunmuş bulunuyorum." ifadelerini kullandı.

Vatandaşların yaşamını gözdağı ika potansiyeli bulunan, dü tarafın da esmer mayınlarından temizlenmesi mevzusundaki kararlılığı müşterek el hâlâ ortaya koyduğunu vurgulayan Tatar, BM raporlarına da geçen; Kıbrıs'ın halihazırda 29 meşkûk mayınlı dalının bulunduğunu kaydetti.

Kıbrıs Türk tarafı yerine 2014, 2015 ve 2018'de bu hedefe müteveccih önerilerini yaptıklarını hatırlatan Tatar, Rum çeşidinden negatif karşılık alındığını kaydetti.

Tatar, "Bugün yaptığımız ve ait kurumlarımızın derin uğraşlarıyla hazırlanmakta olan müşterek numara teşrikimesai önerimizde, boşluk bölgeden başlayarak boşluk bölgede Rum tarafının kontrolünde üç, bizim kontrolümüzde de müşterek mayınlı meydan bulunmaktadır, hepsi talibi mayınlardan temizlemeye apiko olduğumuzu ilettik. Bu hedef doğrultusunda, Rum lidere BM Barış Gücü nezaretinde dü tarafın akreditasyon zemininde ve denk sayıda çıkışlı personelin katılımıyla oluşturulacak mekanizmayla dü tarafta eş anlı ve orantılılık esasında çalışılacak halde yetkilendirdiğimiz personelimizin apiko bulunduğunu kesin halde anlatım ettim." ifadelerini kullandı.

Tatar, BM Genel Sekreteri'nden de hem Kıbrıs Türk hem de Kıbrıs Rum halkına gözdağı içeren böylesine ehemmiyetli müşterek konuda, Rum tarafının iş donanmasına yaklaşmama direncinin kırılması dair desteğini istem etti.

Düzensiz barhana mevzusuyla baş başa savaşım dair da teşrikimesai önerisine bulunduğunu da kaydeden Tatar, "BM gözetiminde, dü yandan ilkin kolluk muhaceret, İçişleri Bakanlığı, Başsavcılık ve gayrı ait kurumların çıkışlı temsilcilerinin katılımıyla oluşturulacak teşrikimesai mekanizmasıyla hem Kıbrıs Adası'nı hem de dü tarafı negatif etkileyen ağır aksak göçle savaşım dair iş donanmasına apiko olduğumuzu ortaya koyan şümullü önerimizi sundum." değerlendirmesinde bulundu.

Ersin Tatar, bahse husus önerinin, ağır aksak göçün nedenlerinin ele alınmasıyla birlikte, bu bağlamda insanoğlu kaçakçılığıyla savaşım ve ayrımsız sürede hem denizde hem de karada uç güvenliği hikayelerinde teşrikimesai yapılmasını içerdiğini vurguladı.

"Kıbrıs Türk tarafının iş donanmasına içten halde apiko bulunduğunu müşterek el hâlâ gösterdim"

Bu öneride bilhassa sığınmacıların arsıulusal sözleşmelerle mahfuz haklarına bozukluk gelmeyecek halde çalışmanın altını çizdiklerine ayraç fail Tatar, burada dü tarafa da mürşit gemisi olacak doküman yerine sığınmacıların statülerini düzenleyen, 28 Temmuz 1951 mahdut BM Sözleşmesi'ni gösterdiğini kaydetti.

Tatar, "Bir esbak önerilerimizde de açık açık anlatım ettiğimiz az daha bahse husus teşrikimesai alanları dü tarafı da yakından ilişik ve kazan-kazan ilkesiyle dü halkın konkre yarar sağlayacağı önerilerdir. Bugün sunmuş olduğum ikinci sekil önerilerimle de Kıbrıs Türk tarafının, Kıbrıs Rum tarafıyla iş donanmasına içten halde apiko bulunduğunu müşterek el hâlâ gösterdim. Rum liderliğinin bu önerilerimize müspet yaklaşması ve iş donanmasına başlamamızın politik sürece de müspet mefruşat hazırlanması açısından ulama yapacağını vurguladım." ifadelerini kullandı.

KKTC Cumhurbaşkanı Tatar, BM'ye, dü devletli hal temelinde GKRY ile hidrokarbon, elektrik, yenilenebilir erke ve su dair teşrikimesai önerileri içeren müşterek paketi 1 Temmuz'da sunmuştu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Fatih Karagümrük3436-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler