USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

KKTC Cumhurbaşkanı Tatar, Kıbrıs'ta dayatmayla müşterek çözüme yanaşmayacaklarını belirtti

KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Kıbrıs'ta dayatmayla müşterek çözüme yanaşmayacaklarını belirterek, "Bizden kimesne devletimizden vazgeçmemizi, KKTC'yi feda etmemizi beklemesin." dedi.

KKTC Cumhurbaşkanı Tatar, Kıbrıs'ta dayatmayla müşterek çözüme yanaşmayacaklarını belirtti
25-12-2021 22:59
İstanbul

Ersin Tatar, Emekli Subaylar Derneğince (TESUD) Kozyatağı Kültür Merkezi'nde planlı "58. Yıl Dönümünde Kanlı Noel'i Anma" etkinliğinde meydana getirdiği konuşmada, Kıbrıs davasına dayanaklık buyurmak sağlayan her insana teşekkürname etti.

Kıbrıs davasının 1571'den bu yana bitmeme ettiğini özetleyen Tatar, gün süresince Kıbrıs'a müteveccih kurnaz projelerin Türkiye’nin desteği ve Kıbrıs Türk halkının direnişiyle giderilmiş edildiğini söyledi.

Türkiye ve dünyanın gelişigüzel tarafında okazyon buldukça gençlere Kıbrıs Türk davasını söylemeye çalıştığını tamlayan Tatar, Kıbrıs Adası'na müteveccih obstrüksiyon ve muhaceret politikalarıyla ait tarihî detayları paylaştı.

Bağımız ve hâkim birlikte büyüklük kendisine varlıklarını sürdürmeye çalışmalarına karşın hala bazısı kesimler kabilinden baltalama edildiklerini dile getiren Tatar, “Biz Kıbrıs’ta gelişigüzel ne evrede olursa olsun Türkiye’nin garantörlüğü ve Türk askerinin varlığından katiyen vazgeçmeyeceğimizi tabir buyurmak istiyoruz. Bundan sonradan da tabir etmeye bitmeme edeceğiz. Bunu buradan eksiksiz dünyaya aksettirmek istiyoruz.” sanarak konuştu.

Tatar, özgürlük, eşitlik, medenilik yahut Avrupa Birliği (AB) söylemleriyle Kıbrıs hastalığına karışan peyda buyurmak talip kesimler yahut devletlerin yanlışsız davranmadığını, biricik dertlerinin KKTC'yi Rum kesimine bağlamaya idman bulunduğunu söyledi.

“Sonuna genişliğinde sarp ara vermek zorundayız”

Büyük Türk milletinin birlikte uzantısı kendisine bu coğrafyada doğacak kuşaklara haysiyetli birlikte müstevi hazırladıklarını vurgulayan Tatar, şu şekilde bitmeme etti:

“Bu sebeple sonuna genişliğinde sarp ara vermek zorundayız. Dünyada bizlere müteveccih mezalim maatteessüf halen bitmeme ediyor. Biz bu haksızlıklara Türkiye’nin çelimli yardımı ile gönül rahatlığı durmaya bitmeme ediyoruz. Federasyon yolunu görüşmeyeceğimizi bildirme ettik ve bu konudaki politikamızı sürdürmeye de bitmeme edeceğiz. Federasyon denilen şeyin birlikte bakıma Kıbrıs Türk halkını bulunmayan oluşa götüreceği gerçeğini aşırı dobra anlayabiliyoruz. Türkiye’nin AB’de olmaması nedeniyle, federasyona müteveccih atılacak birlikte imzanın devrisi haset Türkiye, askeri birlikleriyle Kıbrıs’tan istifa buyurmak durumunda kalacak. Ayrıca şu doğruyu de unutmamak lazım. Üniter birlikte bina içerisinde Türkler düşüncesince avlu kalmaz. Bizim şu anda ısrarla üstünde durduğumuz, mevcud egemenliğimizin onama edilmesidir.”

Bağımsızlığını, özgürlüğünü ve kişi geleceğini atama ika hakkına eş Kıbrıs’ın Türkiye ile akıntı etmesinin sonuç adım tabii bulunduğunu tamlayan Tatar, Kıbrıs mücadelesinin Türkiye’nin yardımı ile sağlandığını aktardı.

Tatar, tarihî süreçte yer aldığı kabil bugün de Kıbrıs’ın Doğu Akdeniz’deki gelişmeler içre ehemmiyetli birlikte arazi tuttuğuna ayraç etti.

Kıbrıs’ta bundan hakeza Rumlarla birlikte ortaklığın konuşulmaması düşüncesince politikacı ortamın birlikte an evvela oluşması icap ettiğini dile getiren Tatar, şu ifadeleri kullandı:

“Rum tarafıyla kurulacak birlikte ortaklığın uğur boncuğu hayrı yok. Böyle birlikte iştirak Kıbrıs’ta birlikte medeniyetler çatışmasıyla sonuçlanır. Bütün amaçları Türkiye’yi Kıbrıs’tan çıkarmak. Yani Kıbrıslı Türklere Avrupa Birliği içre akreditasyon sabah akşam bir takım hakları, olanakları latifçe göstererek bizi koruyan, evlatlarını martir peyda buyurmak düşüncesince oraya gönderen, davamızda gelişigüzel çeşitli desteği sağlayan Türkiye’den uçurmak istiyorlar. Bunlar hoppadak tuzak. Biz bu genişliğinde bivefa değiliz, tığ birlikte ve beraberiz.”

“Türkiye’nin bölgedeki güvenliği düşüncesince Kıbrıs önemli”

Jeostratejik ve jeopolitik bağlamda Kıbrıs’ın Türkiye düşüncesince sonuç adım ehemmiyetli bulunduğunu vurgulayan Tatar, şu değerlendirmelerde bulundu:

“Türkiye’nin bölgedeki güvenliği düşüncesince Kıbrıs ehemmiyetli birlikte bölge. Mavi Vatan’daki derya izin alanları, iktisadi sınırlanmış semt meseleleri, iklim sektörü hakimiyetinin sağlanması kabil mevzularla Kıbrıs Türkiye düşüncesince sonuç adım önemli, İHA ve SİHA’larımızla tabii KKTC'nin varlığı Türkiye’nin güvenliği düşüncesince görülmedik önemlidir. Kıbrıs’ın etrafındaki hidrokarbür ve gayrı zenginliklerin araştırılmasında istedikleri kabil araştırı yapacaklar, istedikleri kabil anlaşmalar imzalayacaklar ve istedikleri kabil o zenginlikleri paylaşacaklar, bizi de bunun haricinde tutacaklar. Böyle birlikte bilinçlilik olamaz, kimin hakkını kime veriyorlar?"

Türkiye ve KKTC'nin bulunmuş yer aldığı coğrafyada tarihten mevrut bir takım hakları olduğuna dikkati çekici Tatar, Rum ve Yunan ikilisinin Doğu Akdeniz’de düşsel haritalar tasarım ettiğini belirtti.

Tatar, Kıbrıs ile ait yürüttükleri siyasetin gönül rahatlığı yandan onama görmemesine karşın bu siyasal statülerinden vazgeçmeyeceklerine ayraç ederek, "Kıbrıs davası bundan hakeza sorumluluk onama etmez birlikte sürece girdi." dedi.

Tatar, Kıbrıs’ta muhtemel birlikte anlaşmanın banko dü ayrı hâkim denktaş devletin varlığına dayanması, Türkiye’nin de anlaşmanın birlikte parçası olması icap ettiğini dile getirdi.

Türkiye’nin dü ayrı hâkim denktaş büyüklük statüsüne dayanaklık buyurmak vermesinin arsıulusal kamuoyunda ellerini güçlendirdiğini tamlayan Tatar, “Kıbrıs’ın statüsüne ilişkin 6 maddelik öneriyi Cenevre’de sunmayı, Kıbrıs’ta acemi birlikte dönüm noktası ve acemi birlikte baş kendisine onama ediyoruz. Kırmızı çizgimizden uğur boncuğu devir ivaz vermedik ve vermeyeceğiz. Egemenliğimize ve devletimize eş kabarmak zorundayız.” sanarak konuştu.

Egemen birlikte büyüklük olmanın değerini bilmeleri gerektiğine ayraç fail Tatar, şunları söyledi:

“Dayatmayla, empozeyle birlikte çözüme yanaşmayacağız. Bizden kimesne devletimizden vazgeçmemizi, KKTC’yi feda etmemizi beklemesin ve kimesne bizi anayasal birlikte değişiklikle Kıbrıs Rum cumhuriyetine kapatma etmeye kalkışmasın. Böyle birlikte şeyi onama etmeyeceğiz. Egemenlik ve bağımsızlığımızı onama etmezlerse hakeza birlikte anlaşmanın altında imzamız olmaz. Çünkü bu hoppadak birlikte serüven olur. Anlaşmaya gönül rahatlığı değiliz. Eğer egemenlik, akreditasyon ve istiklal temelli, bire birlikte sürede Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki haklarını gözeten birlikte barışma olursa fakat masaya oturulur, huysuz hâlde uğur boncuğu anlaşmaya imza atmayız.”

"Erenköy bombardımanı zaferin başlangıcı oldu"

TESUD Genel Başkanı zahmetli Korgeneral Erdoğan Karakuş ise Kanlı Noel ile ait bilgiler paylaştı.

Anamur’dan KKTC’ye revan suyun tam olmadığını tamlayan Karakuş, Ceyhan suyunun ulaşmasıyla bu arada Kıbrıs'ın dünyada birinci iklim biçimine geleceğini ve bağımsızlığını tamamlayacağını tabir etti.

Emekli Tümgeneral Cumhur Evcil, Türkiye'nin, Kıbrıs'ın Kanlı Noel'den kurtulması düşüncesince şişman savaşım verdiğini anlattı.

Erenköy'de başlatılan önceki silahlı mücadelenin Kıbrıs zaferinde ehemmiyetli dönüm noktası olduğuna yer veren Evcil, "Rumlar, Erenköy'de başlatılan mücadeleyi engel peyda buyurmak düşüncesince aşırı güç gösterdi zorla başaramadı. Erenköy bombardımanı zaferin başlangıcı sayılabilir." dedi.

Yıllarca Türkiye ile Yunanistan ortada meydana getirilen sulh görüşmelerinin müspet sonuçlanmadığını hatırlatan Evcil, 1974'e gelindiğinde Türkiye'nin hâlâ güçlendiğini, Kıbrıs'a müdahaleye müheyya bulunduğunu ve galibiyet elde ettiğini dile getirdi.

Kıbrıs Barış Harekatı’nın remiz isimlerinden artist Yasemin Kumral ise "Girne'den Yol Bağladık Anadolu'ya" isminde sanlı şarkının bestelenme öyküsünü ve yaşadıklarını anlattı. Kumral, hâlâ sonradan şarkıyı seslendirdi.

Etkinliğe, zahmetli Korgeneral Hasan Kundakçı, zahmetli Jandarma Tuğgeneral Umit Yılmaz, Türk Mukavemet Teşkilatından Işılay Arkan, Kıbrıs Barış Harekatı'nda fariza düzlük aşırı sayıda zabit ve eş katıldı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler