USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Kızılay’ın 5 tırlık yardım konvoyu Ukrayna’ya doğru yola çıktı

Türk Kızılay, Ukrayna'ya yardım düşüncesince harekete geçti. İçerisinde 210 metrekarelik umumi amaç çadırları, ailelerin barınmaları düşüncesince kıyamet çadırları, yatak, battaniye, bebek battaniyesi üzere çabuk insanca yardım malzemeleri ile hıfzıssıhha malzemelerinin

Kızılay’ın 5 tırlık yardım konvoyu Ukrayna’ya doğru yola çıktı
25-02-2022 20:41

Türk Kızılay Genel Başkanı Dr. Kerem Kınık, “Hem Türk Kızılay Genel Başkanı kendisine bununla ortak Kızılay ve Kızılhaç Federasyonu'nun Avrupa ve Orta Asya'dan Sorumlu Başkan Yardımcısı sıfatımla eksiksiz bölgedeki ülkelerin, müteessir devletlerin ve Avrupa'daki bu alana yardım edebilecek bulunan devletlerin Kızılhaç başkanlarıyla erte aceleci kodlu müşterek şahika gerçekleştiriyoruz” dedi.

Rusya'nın Ukrayna'ya müteveccih askeri harekatı başlatmasının peşi sıra siviller düşüncesince insanca yardım talebi gönderen Ukrayna Kızılhaçı'na Türk Kızılay dayanaklık etmek eli uzattı. İçerisinde 210 metrekarelik umumi hedef çadırları, ailelerin barınmaları düşüncesince kıyamet çadırları, yatak, battaniye, bebek battaniyesi, hab tulumu kabil aceleci insanca yardım malzemeleri ile hıfzıssıhha malzemelerinin bulunmuş olduğu 5 tır ve başkaca taşınabilir ağırlama aracı, İstanbul'dan dakika yola çıktı. Kızılay'ın Tuzla'daki Anadolu Bölge Afet Yönetim Merkezi'nden yola çıkan tırlar düşüncesince gönderi töreni düzenlendi. Törene Türk Kızılay Genel Başkanı Dr. Kerem Kınık da katıldı.

“Yarın aceleci kodlu müşterek şahika gerçekleştiriyoruz”

“2014'ten buyana yaşanmış bulunan krizde gördüğümüz insanca hareketlilikten aşırı imdi fazlasını birkaç çağ içinde gözlemlemeye başladık” niteleyerek laflarına süregelen Kızılay Genel Başkanı Kınık, “Krizin yükseldiği günden itibaren dü tarafla irtibatımız bitmeme ediyor. Rus Kızılhaçı ile ve Ukrayna Kızılhaçı ile sonsuz değini halindeyiz. Ortamın risklerinden dolayı, sivillerin korunması, insanca yardım hatlarının açıkça tutulması, insanca yardım mensuplarının çatışmalardan minimum etkilenmesi düşüncesince hem çatışan taraflarla hem sahadaki insanca yardım unsurlarıyla koordinasyonumuzu sürdürüyoruz. Hem Türk Kızılay Genel Başkanı kendisine bununla ortak Kızılay ve Kızılhaç Federasyonu'nun Avrupa ve Orta Asya'dan Sorumlu Başkan Yardımcısı sıfatımla eksiksiz bölgedeki ülkelerin, müteessir devletlerin ve Avrupa'daki bu alana yardım edebilecek bulunan devletlerin Kızılhaç başkanlarıyla erte aceleci kodlu müşterek şahika gerçekleştiriyoruz. Ukrayna'daki bu çatışmaların geride bırakacağı insanoğlu ızdırabının aşırı aceleci müşterek halde dindirilmesi gerekiyor. Bu çerçevede Ukrayna Kızılhaç başkanıyla yapmış olduğumuz görüşmede Ukrayna Kızılhaçı bizlerden aşırı aceleci insanca yardım talebinde bulunmuş oldu ve sahaya Kızılay'ın bu mevzularda bilirkişi ekiplerinin kişi ekiplerine dayanaklık etmek vermesini dileyiş etti. Biz de aşırı aceleci müşterek halde kıyamet birimlerimizden 5 tır insanca yardım malzemesini yüklemesini yaptık. Çatışma bölgelerinde çalışan, insanca yardım uzmanı arkadaşlarımızla baş başa müşterek ağırlama aracı, ve kılavuz taşıt ve enformasyon aracıyla baş başa 5 tırı deminden Ukrayna'ya doğru geçici ediyoruz. Malzeme kendisine bizlerden arzu edilen insanca yardım depolarının aceleci ve gezgin müşterek halde kurulabilmesi düşüncesince sundurma tipi iri çadırlarımızdan arzu etmişlerdi. 210 metrekarelik sundurma tipi dört çadırımız, 105 metrekare sundurma tipi üç çadırımız, kökeninden onun müşterek küçüğü bulunan 63 metrekare sundurma tipi üç çadırımızı alana atıf ediyoruz” dedi.

“Şu an 100 binin üstünde içeride evsiz kalık insanoğlu mevcut lakin bu sayının 1 milyon ile 5 milyona çıkmasından fikir ediliyor”

Konuşmasının devamında Kınık, “Şu an 100 binin üstünde içeride evsiz kalık insanoğlu mevcut lakin bu sayının 1 milyon ile 5 milyona çıkmasından fikir ediliyor. Ülke içindeki çabukluk sebebiyle. İnsanlar bombardımanlar zımnında yer altı treni istasyonlarına ve emniyetli sığınaklara gitmiş durumdalar. Bir bölümü bulundukları bölgenin riskinden ötürü konutlarını ayrılma etmiş durumdalar. 51 bin 500 beniz hıfzıssıhha paketini, toplamda kestirmece 300 bin kişiye dayanaklık etmek verebilecek müşterek kapasiteyi alana atıf ediyoruz. Bölgeye Bulgaristan ve Romanya üstünden ulaşacağız. Çernivtsi kapısından, hudut kapısından Ukrayna'ya gireceğiz. Daha sonradan Ivano- Frankivsk şehrinde konuşlanacağız. Ekiplerimiz de burada konuşlanacak. Bundan ahir insanca yardım operasyonumuzu da Ivano- Frankivsk'dan bitmeme ettireceğiz. Geçiş güzergahıyla ilişik kendisine çatışan taraflara araçlarımızın pozisyon bilgilerini ve grup bilgilerimizi iletiyoruz. Tekrar çağrıda bulunuyoruz. Çatışmalar yaşanırken insanca yardım faaliyetlerini sürdüren ekiplerin korunması arsıulusal sıcakkanlı hususiyet gereği zorunludur. Sivillerin korunması arsıulusal sıcakkanlı hususiyet gereği zorunludur. Bu manada çatışan tarafları, sivilleri ve sahadaki sivilleri korumaya etkin insanca yardım çalışanlarını korumaya ve sıcakkanlı hususiyet normlarını gözetmeye çağırma ediyoruz.

Komşu devletleri de aynen Türkiye'de yaşadığımız, ölümden kaçan şahıslara açtığımız bap kabil Ukrayna'nın komşularını da Ukrayna'dan onların ülkelerine ölümden kaçarak sığınan şahıslara siper sağlamaya çağırıyoruz. umut ederim sağduyu bilgili olur. Kızılay kendisine kılıç Ukrayna'daki çıplak şahısların bu süreçten müteessir bulunan çıplak şahısların ve ayrımsız halde Donbass sahasından Rusya'ya sığınmış bulunan çıplak şahısların ihtiyaçlarının giderilmesi noktasında herhangi müşterek dü tarafa da yardım taleplerimizi ilettik. Rusya Kızılhaç'ı bu mevzuyla ilgili kişi kapasitelerinin ehliyetli bulunduğunu tabir etti. Biz Ukrayna çeşidinden mevrut talebi bu manada değerlendirerek yardımlarımızı o alana yönlendiriyoruz. Bundan ahir süreçte de yardımlarımız bitmeme edecek. Masum şahıslara korumak talip hayırseverlerimizi de bu süreçte Kızılay marifetiyle alana el uzatmaya çağırma ediyoruz” sanarak konuştu. Ukrayna'ya yola çıkan tırların 3 çağ içinde alana kavuşması bekleniyor.

Cem Güney Kılıç - Halit Arslan

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler