USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Kırsaldaki ters gelirli kızlar parasız ülke ve yetişek desteği ile üniversiteli oldu

Diyarbakır'da kırsalda canlı ters gelirli kız çocuklarına müteveccih oluşturulan "Konuk Evi Kız Yurdu"nda leyli yetişek görüp Yükseköğretim Kurumları Sınavına (YKS) giren 100 gençten 61'i üniversite hayalini gerçekleştirdi.

Kırsaldaki ters gelirli kızlar parasız ülke ve yetişek desteği ile üniversiteli oldu
26-08-2022 12:04
Diyarbakir

Büyükşehir Belediyesi Gençlik ve Spor Hizmetleri Daire Başkanlığı içerisinde sabık sene site merkezinde hizmete oluşturulan "Konuk Evi Kız Yurdu", 17 kaymakamlık kırsalında canlı liseden yetkilendirilmiş 100 gence site merkezinde parasız tahaffuz ve yetişek olanağı sağladı.

Kırsalda YKS'ye hazırlanmada sıkıntı çeken, neşeli ailelere mensup kızlara müteveccih parasız misyon sunulan yurtta, ortaöğretim ve muadili okullardan yetkilendirilmiş olanlar haftanın 7 haset yetişek desteği aldı.

Dersliklerin beraberinde kütüphane, elektronik beyin ve satranç odası ile ruh bilimsel müşavirlik ve kösemenlik servisinin de arazi almış bulunduğu yurtta, çoluk çocuk dalında bilirkişi öğretmenlerden yetişek görerek YKS'ye hazırlandı.

Gördükleri eğitimle sınava giren 100 öğrenciden 61'i aralarında tıp, ahbaplık ve ispençiyari fakültelerinin de bulunduğu muhtelif bölümlere yerleşerek üniversiteli oldu.

"Evde fiilen kazanamazdım"

İnönü Üniversitesi Hukuk Fakültesini ele geçiren Rojin Kılıç, AA muhabirine, 12. sınıfta okurken Diyarbakır Büyükşehir Belediyesinin genel ağ sitesinde "Konuk Evi Kız Yurdu" projesini gördüğünü, meslek bittiğinde girmiş bulunduğu sınavda istediği puanı alamayınca yurtta kalmış şekilde baştan sınava yetişmek düşüncesince müracaat yaptığını söyledi.

Evde emek vermek olanağı bulunmadığı düşüncesince yurtta kalmayı yeğleme ettiğini özetleyen Kılıç, yurdun oldukça konforlu ve öğüt emek vermek açısından da doğurgan bulunduğunu anlatım etti.

Kılıç, "Evde fiilen kazanamazdım zira neşeli fasile olunca idman ağır oluyor. O manada bura dobra beli benim için. Kültürel manada da hayır beli etkinlikler, temaşa ve geziler düzenlendi. Hocalarımızın bizlere hususi namına verdiği eğitimler vardı. Hayallerime ulaşmamda buranın baş döndürücü faydası oldu. Hukuk Fakültesini kazandım ve hakkıyla baş döndürücü istiyordum. Bu projeyi fail ve yardımı bulunan her insana baş döndürücü teşekkürname ediyorum." dedi.

"Önümdeki engelleri Konuk Evi Kız Yurdu ile aştım"

Çukurova Üniversitesi Eczacılık Fakültesini ele geçiren Emine Kerpiç, evde öğüt çalışmakta zorlandığı düşüncesince yurda başvurduğunu belirtti.

Hayallerine kavuştuğu düşüncesince bahtiyar bulunduğunu özetleyen Kerpiç, "Hedefime revan yolda önümdeki engelleri Konuk Evi Kız Yurdu ile aştım. Umarım bu plan levent boylu yıllar bitmeme boy bos ve düşsel bulunan şahıslara güreşçi köprüsü oluşturur. Bu iklim yardımıyla hayallerime ulaştım, ümit ederim başkalarını da hayallerine ulaştırır." ifadelerini kullandı.

"Öğrenciler düşüncesince hakkıyla baş döndürücü iri birlikte avantaj"

Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi Türkçe Öğretmenliği Bölümünü ele geçiren Rojin Avcı da yurdun kendisi düşüncesince baş döndürücü iri birlikte vesile bulunduğunu ve bu fırsatı değerlendirdiğini belirtti.

Yurtta hem öğüt aynı zamanda etkinlikler yönünde dobra sayaç geçirdiklerini dile getiren Avcı, şunları söyledi:

"Türkçe öğretmenliğini kazandım ve bu hocalarımın yardımıyla oldu. Geçen sene evdeydim ve tek biçimde çalışamadım zira birlikte sıkı yoktu. Buraya geldiğimde o disiplini hissettim ve ona uyarak sefer aldım. Türkçe öğretmenliği istediğim ve sevdiğim birlikte bölüm. Kız yurdu yardımıyla hayallerime kavuştum. Burası olmasaydı hayallerim gerçekleşmeyecekti. Bu plan baş döndürücü dobra ve bence bitmeme etmesi gerekiyor. Öğrenciler düşüncesince hakkıyla baş döndürücü iri birlikte avantaj. Ders idman isteyip de çalışamayan her insana burayı salık ediyorum."

"Evde öğüt çalışacak ortamları yoktu"

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Gençlik ve Spor Daire Başkanı Ömer Buğday, Diyarbakır'ın 17 ilçesinde kırsalda canlı ve maddesel vaziyeti çıtırbom öğrencilere yurtta tahaffuz olanağı sağladıklarını belirtti.

Toplamda 19 eğitmen ile yurttaki 7 sınıfta öğrencileri AYT ve TYT imtihanlarına hazırladıklarını özetleyen Buğday, bu sayede öğrencilerin düşlerini gerçekleştirdiğini söyledi.

Buğday, öğrencilerin sınava hazırlanırken kültürel faaliyetlere ve gezilere de katıldığını dile getirerek, şunları aktardı:

"Öğrencilerimiz kırsaldan geldikleri düşüncesince evde öğüt çalışacak ortamları yoktu. Çoğu ailelerimiz 8-10-15 çocuklu bulunduğu düşüncesince haliyle evde çalışamaz durumdaydılar. Buraya geldikten sonraları hayallerine kavuştular. Aile içinde öğüt çalıştılar. Hocalarımız bacı şefkatiyle onlara yaklaştı ve öğrencilerimiz ongun birlikte biçimde buradan ayrıldı. Şu an koyu birlikte istem var. Belki bu öğrenci yetişemeyeceğiz zira buranın kapasitesi 120 fakat müracaatlar 500'ü buldu. Mülakatlar başladığında 1000'leri de geçecektir."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Beşiktaş3554+6
5Başakşehir FK3452+7
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3449-3
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13MKE Ankaragücü3539-3
14Samsunspor3439-7
15Fatih Karagümrük3436-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler