USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Kırımlı Tatar sanatkâr Jamala, Ukrayna'dan Türkiye'ye gelişini anlattı

Jamala, "Eşim Ukrayna'da kaldı ve ego buraya, dünyaya gine sesimi yansıtmak düşüncesince geldim. Çünkü bu harp bitmeli ve hepsi bu harbe yarayışlı demeli." dedi.

Kırımlı Tatar sanatkâr Jamala, Ukrayna'dan Türkiye'ye gelişini anlattı
01-03-2022 23:21
İstanbul

Eurovision 2016 birincisi Kırımlı Tatar artist Jamala, 2 çocuğunu alarak geldiği İstanbul'da matbuat toplantısı düzenledi.

TÜRKSİD Uluslararası İş İnsanları Derneğinde gerçekleşen toplantıya eklenmiş bulunan Jamala, Rusya-Ukrayna savaşına bağlı icra ettiği açıklamada, "Ukrayna'da bigünah siviller günlerdir bombalanıyor. Kiev'de Ukrayna'nın şişman müşterek bölümünde kadınlar, çocuklar, yaşlılar ve siviller yaşamda kalmaya çalışıyor." dedi.

Türkiye'ye, Türk halkına ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a verdikleri yanıtsız dayanak noktası düşüncesince Ukrayna halkı yerine teşekkürname ettiğini aktaran sanatçı, "Türkiye, yüzyıllardır bulunduğu denli bu süreçte de nazar boncuğu ödün beklemeden insancasına mesuliyeti ve vicdanı nedeniyle kapılarını sonuna denli açtı." ifadesini kullandı.

"Türkiye'ye sığınmacı şekilde geleceğim on paralık aklıma gelmezdi"

Genç sanatçı, 2 çocuğuyla Türkiye'ye gelinceye denli yaşamış bulunduğu zorluklara değinerek, "Türkiye'ye sığınmacı şekilde geleceğim on paralık aklıma gelmezdi." diyerek konuştu.

Kiev'de 24 Şubat sabahı bomba sesleriyle uyandıklarını dile getiren Jamala, şunları kaydetti:

"Başta ne yapacağımı bilemedim. Çok tereddütlü ve harap haldeydik beklenmeyen geçirdik. Çocuklarımı alıp sığınağa indik. Bir müddet sonradan çıktık. Sonra 2 kat yeniden siren uyarısı geldi ve yeniden sığınaklara kaymak mecburiyetinde kaldık. Akşam saatlerine akla yatkın tamamı Ukrayna'nın çevrilmiş bulunduğunu anladık ve Kiev'i vazgeçme buyurmak mecburiyetinde kaldık."

Jamala, henüz sakıncasız bulunduğu düşüncesiyle ülkenin batısındaki Ternopil'e geçtiklerine ayraç ederek, "Fakat 26 Şubat'ta sakıncasız sandığım Ternopil şehrinde, gene sabahleyin vakit 6.00'da bomba sesleriyle uyandık. Çünkü tarafındaki hava meydanı bombalanıyordu." dedi.

Türkiye'den Romanya sınırına gelmiş şekilde menfaatlerini karşılayanlara güler yüzleri ve ilgilerinden çevre teşekkürname fail sanatçı, "Bizi Türkler kurtardı. Ablamın aşırı içten dostları İstanbul'dan otomobille Romanya sınırına denli gelip bizi oradan aldılar ve çocuklarımla baş başa sağlam salim İstanbul'a ulaştırdılar." değerlendirmesinde bulundu.

Jamala, Kırım Tatarı bulunan şişman annesinin ve Kırım Tatarlarının 1944'te ülkelerinden boşanmak mecburiyetinde kaldığını vurgulayarak, kendisinin de ayrımsız biçimde ülkesinden boşanmak mecburiyetinde kalacağını nazar boncuğu devir düşünmediğine ayraç etti.

Savaşın bitmesi icap ettiğini laflarına ekleyen sanatçı, "Eşim Ukrayna'da kaldı ve ego buraya, dünyaya yeniden sesimi yaymak düşüncesince geldim. Çünkü bu harp bitmeli ve hacısı hocası bu harbe yarayışlı demeli." diyerek konuştu.

"Müzakereler Türkiye'de bitmeme etsin"

Kırım Tatar Türk halkının ulusal önderi ve Ukrayna saylav Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, Rusya-Ukrayna harbinde yaşananları televizyondan izlediğini söyledi.

Ateşkesin sağlanması düşüncesince Rusya ve Ukrayna heyetlerinin gerçekleştirdiği müzakerelere yer veren Kırımoğlu, önceki bölümü sona aziz görüşmelerde nazar boncuğu neticeye varılamadığını, Kırım Tatarları şekilde müzakerelerin Türkiye'de bitmeme etmesini istediklerini aktardı.

Kırımoğlu, Rusya'nın harp başlayınca değişik bölgelere ayrımsız anda saldırdığının altını çizerek, "Ukrayna sonradan toparlandı ve demincek ödün vermeye bitmeme ediyor." diyerek konuştu.

Ukrayna'nın İstanbul Başkonsolosu Roman Nedilskıy ise "Jamala çocuklarıyla baş başa burada güvende bulunduğu düşüncesince aşırı mutluyuz." ifadesini kullandı.

Nedilskıy, Ukraynalıların ve Kırım Tatarlarının yüzyıllardır özgürlükleri düşüncesince savaştıklarını belirterek "Bunu daima bu arada başaracağız. Kırım Tatarları ve Ukraynalılar birler ve biricik anne vatanları var. Bizim anne yurdumuz Ukrayna". dedi.

Ukrayna'nın indinde olma çağrısı karşıcı Nedilskıy, "Dünyanın en şişman ikinci çelimli ordusuyla savaşıyoruz ve halen savaşmayı sürdürüyoruz. Vazgeçmeyeceğiz. Bir arada olacağız ve kazanacağız." değerlendirmesinde bulundu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Fatih Karagümrük3436-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler