USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Kırgızistan ile Tacikistan sınırında çıkan silahlı arbedede 81 Kırgız yaralandı

Kırgızistan ile Tacikistan sınırında dü diyar muhafızları ortada silahlı çatışmanın baştan başladığı ve arbedede Kırgız tarafında 81 ferdin yaralandığı bildirildi.

Kırgızistan ile Tacikistan sınırında çıkan silahlı arbedede 81 Kırgız yaralandı
17-09-2022 01:59
Bişkek

Kırgızistan Milli Güvenlik Devlet Komitesinden meydana getirilen açıklamada, Kırgızistan-Tacikistan sınırında çatışmanın sürdüğü belirtildi.

Açıklamada, Tacik tarafının Kırgızistan'ın sınır köyleri Kulundu, Maksat ve Janı-Jer yerleşme birimlerini acı dibine almış olduğu anlatım edildi.

Sağlık Bakanlığı Bölge Müdürlüğünden meydana getirilen açıklamada, bölgedeki hastanelerde Kırgız çeşidinden 81 yaralının bulunmuş olduğu kaydedildi.

Bu arada diplomatik kaynaklar, Kırgızistan Dışişleri Bakanı Ceenbek Kulubayev ile Tacikistan Dışişleri Bakanı Siraciddin Muhriddin'in sınırdaki vaziyeti görüştüğünü ve sınırda ortaya çıkan problemlerin yalnız siyasal ve diplomatik yollarla çözülmesi gereğinin vurgulandığını bildirdi.

Tahliye emek harcamaları başladı

Kırgızistan Acil Durumlar Bakanlığından meydana getirilen açıklamada, ülkenin Batken sahasında "tehlikeli" yerleşme birimlerden tahliyelerin başladığı bildirildi.

Açıklamada, bakanlığın domestik çırçıplak dulda komisyonu ile iş donanmasında Batken'de biraz eğreti korunma merkezi açmış olduğu anlatım edildi.

Bölgedeki Ak-Say, Samarkandek, Ak-tatır karye sakinlerinin Ravat köyüne boşaltma edilmiş olduğu tamlanan açıklamada, Janı Jer, Arka, Dostuk, Sentralnıy ile Jaştık karye sakinlerinin yüzdelik 70-80'inin bölgeden şahıs olanaklarıyla uzaklaştığı aktarıldı.

Tacik tarafa muhtıra verildi

Öte yandan, Kırgızistan Dışişleri Bakanlığı, gayrikanuni ve tahripkâr eylemlerine bağlı Tacik bölümüne gıcırtı notası verdi.

Kırgızistan ve Tacikistan sınır muhafızları ortada esbak devir yaşanmış olan arbedede Kırgız tarafında 1'i er 2 ad yaralanmıştı.

Kırgız tarafı cevap verdi

Milli Güvenlik Devlet Komitesi Sınır Birliği Hizmetleri Basın Merkezinden meydana getirilen açıklamada, Batken bölgesindeki Kırgız-Tacik sınırındaki silahlı çatışma sırasında, Kırgızistan Sınır Birliği Hizmetlerinin, Tacikistan'ın Lyakkan ve Bogdari sınır karakollarına acı açmış olduğu ve ehemmiyetli oranda ağırbaşlı teçhizatı imha etmiş olduğu bildirildi.

Batken bölgesindeki çatışmaların kesintisiz ve alevlenmiş sürdüğü tamlanan açıklamada, gönül rahatlığı tarafı ateşkese mecbur etmek düşüncesince çağdaş tabanca ve donatı kullanıldığı kaydedildi.

Kırgız basınında, Tacik çeşidinden fırlatılan roketlerden birinin Batken kent merkezine zedelenmek etmiş olduğu aktarıldı.

Yerel vakit 16.00'da mütareke dair anlaşmaya varıldı

Kırgızistan Milli Güvenlik Devlet Komitesi Başkanı Kamçıbek Taşiyev ve Tacik mevkidaşı Saymumin Yatimov'un görüşmesi kararında sınırda mütareke dair anlaşmaya varıldığı belirtildi.

Ateşkes dair anlaşmaya varılmasının arkası sıra sınırda tabanca seslerin belli başlı aralıklarla geceleyin yarısına denli sürdüğü anlatım edildi.

Kırgız ve Tacik liderleri Semerkant'ta müşterek araya geldi

Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sadır Caparov'un, Tacikistan Cumhurbaşkanı İmamali Rahman ile Şanghay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ) Liderler Zirvesi'nin yapıldığı Özbekistan'ın Semerkant kentinde görüştüğü bildirildi.

Kırgızistan Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezinden meydana getirilen açıklamada, dü yurt liderinin, ilgilendiren kurumlarına, sınırdaki değinme hattından güçlerini çekmeleri emirini vermeyi bildirme ettiği, sınırdaki çatışmanın nedenini araştıracak komisyonun kurulacağı anlatım edildi.

Caparov, Güvenlik Konseyi topladı

ŞİÖ Liderler Zirvesi'nin arkası sıra ülkesine dönen Caparov, Batken sahasında mevki sınırındaki bir vaziyete bağlı Güvenlik Konseyi üyeleri ile derinti yaptı.

Toplantıda, Kırgız-Tacik sınırında olan durumun hâlâ da tırmanmaması ve huzursuzluğun azaltılması düşüncesince alınacak tedbirlerin konuşulmuş olduğu anlatım edildi.

Caparov'un, ilgilendiren kurumlara, sınır bölgelerindeki sakinlerin güvenliğini getirmek düşüncesince tamamı önlemleri almanın yanı sıra, çorlu ve boşaltma edilen Kırgızistan vatandaşlarına lüzumlu tamamı katkısı terazi buyruğu verdiği kaydedildi.

"Çok sayıda kaybımız var"

Kırgızistan KABAR Ajansı'nın haberine göre, sınır sahasında olan Kırgızistan Milli Güvenlik Devlet Komitesi Başkanı Kamçıbek Taşiyev, Kırgızistan tarafında baş döndürücü sayıda dirilik kaybının bulunduğunu, belirleme çalışmalarının sürdüğünü söyledi.

Halkı provokasyonlara sorumluluk eğmemeye ve çabucak resmi bilim kaynaklarına güvenmeye çağıran Taşiyev, bölgedeki dü Kırgız köyün gönül rahatlığı tarafın kontrolünde olduğuna ayraç ederek, şunları aktardı:

“Tacik tarafı biraz köyü ele geçirmeye çalıştı, evleri yaktı, ayrıca şehirlere güçlü yaklaştı. Karşı tarafta da evler yandı. Neden köylerimize geldiler? Çünkü sınıra baş döndürücü yakınlar. Şu anda bu problemi nakız sürecindeyiz. Şimdi dü karye hâlâ kaldı, onları arka alıp baştan nesir edeceğiz”.

Kırgızistan Milli Güvenlik Devlet Komitesi'nin açıklamasında ise Tacik askerlerinin çatışma esnasında bölgedeki okulları, dükkanları, keyif ocakları ve evleri amaç almış olduğu savunuldu.

Sınır alanından tahminî 136 bin ad boşaltma edildi

Kırgızistan Acil Durumlar Bakanlığından meydana getirilen kayıtlı açıklamada, çatışmanın yaşandığı sınır alanından 136 bin yöresinde bireyin emniyetli bölgelere boşaltma edilmiş olduğu bildirildi.

Bişkek ve Oş şehirlerinde insancasına iane kampanyaların başlatıldığı, Sağlık Bakanlığı ile kimi millî ve arsıulusal çırçıplak maşer müesseselerinin bölüt iane sağlamış olduğu kaydedildi.

Kırgızistan-Tacikistan sınırında dü yurt kolcu askerleri arasındaki silahlı çatışma bu sabahleyin başlamıştı.

İki yurt arasındaki sınır anlaşmazlığı yüzünden alanda arazi, zirai sulama, efsanevi otlatma, kaçakçılık, eş kez kullanması ve sınırdan destursuz geçişler kabil nedenlerle gerginlikler yaşanıyor.

Kırgızistan, 21 Mayıs 2021'den itibaren sınır problemi çözülene denli Tacikistan ile gümrük kapılarını kapatmıştı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler