USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

Kılıçdaroğlu'ndan Merkez Bankası'na ziyaret

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu'nu ziyaret etti. Ziyaret sonrası Kılıçdaroğlu, peşi sıra da Kavcıoğlu açıklamalarda bulundu.

Kılıçdaroğlu'ndan Merkez Bankası'na ziyaret
15-10-2021 19:34

CHP Lideri Kılıçdaroğlu, Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu ile Merkez Bankası’nda kısaca 1,5 sayaç görüştü. Kılıçdaroğlu, görüşmenin peşi sıra çıkışta matbuat mensuplarına izah yaptı. Kılıçdaroğlu, Merkez Bankası’nın ortak Cumhuriyet kurumu bulunduğunu vurgulayarak, 'Cumhuriyet' sözcüğünün amme kurumları ortada ortak Cumhuriyet Savcıları düşüncesince ortak de Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası düşüncesince kullanıldığına uyanıklık çekti. Kılıçdaroğlu, "Burası hür ortak kurum. Fiyat istikrarından mesul bulunan ortak kurum. Kurumun bağımsızlığı yalnızca bizim düşüncesince değil evren para piyasaları düşüncesince de sonuç aşama önemli. Sıcak siyasetin Merkez Bankası’na karışma etmesini katiyen istemedik ve istemiyoruz da. Bu düşüncemizi de Sayın Başkana tabir ettik. Ayrıca Merkez Bankası’nın yetkilerinin kararnamelerle alınıp apayrı kurumlara verilmesinin de akıllıca olmadığını, başta Fiyat İstikrar Komitesine aksan yaparak da tabir ettik" dedi.

'FİYAT İSTİKRARININ OLMADIĞINI GÖSTERİYOR'

Merkez Bankası’nın elleme ortak kültürü bulunduğunu vurgulayan Kılıçdaroğlu, "Bu kültürün namevcut olmamasını istedik. İyi ortak ekibi var, kadronun korunması icap ettiğini istedik. Bu mevzuda da elimizden mevrut gelişigüzel çeşitli katkısı da yapabileceğimizi tabir ettik; Merkez Bankası'nın kimliğinin, benliğinin korunması açısından. Zam yağmuru geliyor zaten, art arda geliyor. Dövizin arama edilememesi, Türk Lirasının daim bedel kaybetmesi bizim açımızdan da sokaktaki yurttaş açısından da sanayici açısından da ortak dava şekilde önümüzde duruyor. Bu konudaki hassasiyetimizi ve iri seviyede tabir ettik. Son 45 günde Türk Lirası yüzdelik 10 bedel kaybetti. Bu miktar ağırbaşlı ortak rakam. Yani 45 günde Türk Lirasının bu genişliğinde iri bedel kaybetmesi eder istikrarının olmadığını gösteriyor ve bunun yansımaları sokaktaki kişiye gelecek. Sokaktaki insanoğlu bunun yansımalarından iri seviyede etkilenecek. Esnafından tutun, taşeron işçisine genişliğinde yahut işçiye genişliğinde yahut işi gücü olmayanlara genişliğinde mutfağı iri seviyede etkileyecek bu" niteleyerek konuştu.

'KARAKIŞ FONU OLUŞTURULMALI'

Dövizin yükselmesine dirlik endişelerini de tabir ettiklerini kaydeden Kılıçdaroğlu, "Çünkü önümüzdeki şita ortak bindirim yağmuru gelecek. Elektrikten, akaryakıttan, katıksız gazdan tutun doğrudan çabucak gelişigüzel bölgede ağırbaşlı mesail çıkabilir. Bu mevzuda ego kadro toplantısında ortak 'Kara şita fonu' oluşturulması icap ettiğini tabir etmiştim. Burada da adı 'Kara kış' olmayabilir; ancak fakirin, fukaranın hakkını hukukunu arkalamak açısından, onların fiyatlı elektrik, katıksız gazla karşılaşmamaları açısından en azından bütçelerine muhtemelen devir dilimleri ortamında katkıda mevcut olmak düşüncesince ortak fonun oluşturulması icap ettiğini tabir ettim. Bu görüntü kesinlikle olmalı hırçın biçimde bu şita yurttaşlar düşüncesince baş döndürücü biçimsiz olacak" niteleyerek konuştu.

'KARARI LİYAKATLİ KİŞİLER VERSİN'

Kılıçdaroğlu, Merkez Bankası'nın istiklaline karışma fail ferdin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan bulunduğunu savunarak, "Faiz oranları düşsün yahut nema oranları şu seviyeye insin niteleyerek evvel bilgiyi veren, kamuoyunu haberdar eden ferdin yahut bu mevzuda yönerge verdiğini kail ferdin Erdoğan bulunduğunu biliyoruz. Buradan Erdoğan'a açıkça ve kupkuru davet cihazı yapıyorum; lütfen Merkez Bankası'nın kurumsal kimliğine hürmet göster ve Merkez Bankası'nın nema yükselir mi, nema düşer mi bu mevzuda sonucu sen değil bu mevzuda sonucu değimli eşhas versinler. Eğer onlar bu sonucu verebilirlerse o devir dünyada dayanıklı baş döndürücü para kuruluşu da katıksız şekilde Merkez Bankası'na hürmet gösterecektir" ifadelerini kullandı. Kılıçdaroğlu, açıklamasının peşi sıra istifham almadan ayrıldı.

'MERKEZ BANKASI'NI HERKESİN SAHİPLENMESİ GEREK'

Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu, Kılıçdaroğlu'nun ziyaretinin peşi sıra yapının uğrunda gazetecilere açıklamada bulundu. Kavcıoğlu, müzakere talebinin Kılıçdaroğlu’ndan geldiğini ve namına termin verdiklerini belirtti. Görüşmede, çapraz düşünce alışverişinde bulunduklarını kail Kavcıoğlu, "Merkez Bankası, bu ülkenin en gözde, en seçilmiş kurumlarından birisidir. Bu ülkenin gelişigüzel kişisinin sahiplenmesi müstelzim ortak kurumudur. Dolayısıyla Merkez Bankası'nı yıpratıcı açıklamaların bizi üzüldüğünü, buradan da gine her kişiye tabir edeyim. Merkez Bankası güçlüdür. Rezervleriyle, rakamlarıyla, eder istikrarı anlamındaki mücadelesiyle müstelzim gelişigüzel şeyi öz ortamında öz Para Politikası Kurulu ile beraberce almaktadır. Bugün rezervlerimiz 125 bilyon dolara yaklaşmıştır. Dolayısıyla her insanoğlunun bu sayıları açıklaması ve bu sayıları gündeme getirmesi hem Merkez Bankası'nı elan çelimli kılacaktır hem ülkemizin bu açıdan elan çelimli görünmesini sağlayacaktır. Son 7 ayda 35 bilyon dolara DOĞRU esas ortak rezervi Merkez Bankası'nın artmıştır. Bu Merkez Bankası'nın, ülkemizin enerjisini göstermektedir" niteleyerek konuştu.

'HER ŞEY DAHA GÜZEL OLACAK'

Kavcıoğlu, dövizin düşmesi düşüncesince Merkez Bankası’nın artık elbette adımlar atacağının sorulması üzerine, "Dünyada doların baki nukut karşısındaki çelimli gelişimi bütünü önemli, bütünü etkiliyor. Biz de bu açıdan çalışmalarımızı sürdürüyoruz. İnşallah gelişigüzel bilinçlilik elan elleme olacak" dedi.

'HERHANGİ BİR SIKINTI YOK'

Merkez Bankası’ndaki görevden almaların Kılıçdaroğlu ile görüşmesinde gündeme gelmediğini kaydeden Kavcıoğlu, ortak istifham üstünde Bankadaki görevden almaların Banka yönetimi kabilinden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a iletildiğini söyledi. Görevden almalara bağlı kusur spekülasyonlar yapıldığını kail Kavcıoğlu, "Bu halis muhlis kurumlarda ihtimalî şeyler. Bir bölümü arkadaşların öz tercihi ortak bölümü bizim öz tercihimiz. Dolayısıyla rastgele ortak başağrısı yok. Bir başağrısı varmış kademe anlatılması da Merkez Bankası’nı yıpratıyor" niteleyerek konuştu.

'SPEKÜLASYON MERKEZ BANKASI’NA ZARAR VERİR'

Merkez Bankası'nın halis muhlis sayıları ve iletişiminin açıkça bulunduğunu kaydeden Kavcıoğlu, "Bunların üstünde montaj gerçekleştirmek bu ülkeye, Merkez Bankası’na dokunca verir. Herkes siyasa yapacaksa, ortak tenkit yapacaksa apayrı şeyler üstünden yapmaları bu ülkeye elan az dokunca verecektir. Merkez Bankası’nı bu genişliğinde baş döndürücü konuşulur biçimde kritik etmek ve yanlış, nahak yere biçimde kritik etmek akıllıca değil. Bu açıdan herkesi elan aklıselim olmaya çağırıyorum. Bu mevzuda da Sayın Kılıçdaroğlu ve saylav arkadaşlarla hemfikiriz. Onlardan da bunu dileyiş ettiğimde onlar da bunu nazikâne karşıladılar" dedi.

Kılıçdaroğlu’na gelişigüzel şeyi kupkuru ortak biçimde anlattıklarını kail Kavcıoğlu, "Eğer kafalarında ortak istifham göstergesi olursa bizlere gelişigüzel devir arayabileceklerini kupkuru ortak biçimde tabir ettik" niteleyerek konuştu.

'BU KARAR HERKESİN KARARI'

Görevden tahsil edilen Merkez Bankası yöneticilerinin nema indirimine dirlik bulunduğu iddialarının sorulması üstünde Kavcıoğlu, "TCMB senelerdir nema indiriyor, nema artırıyor. Bu arkadaşların bütünü de senelerdir fariza yapıyorlar. Bir insanoğlunun ortak tenkit yaparken az buçuk dersine emek vermesi lazım. Bu ihvan nema inmiş bulunduğu çağda de bu bankada fariza yaptılar. Faiz artırıldığı çağda bu bankada fariza yaptılar. Dolayısıyla hakeza ortak duygunluk bahis konusu değil. Kaldı ki tığ Para Politikası Kurulu şekilde halis muhlis beceri ekiple çalışacağız. Bütün verileri, içeride dışarda çözümleme ederek 21’inde ortak değişmeyen vereceğiz. Bu açıdan öz içimizde elbette ki tartışıyoruz; ancak bu baş döndürücü doğal, böylecene ortak değişmeyen açıklıyoruz. Bu değişmeyen her insanoğlunun kararı. TCMB’nin sonucu bugüne genişliğinde hakeza he artık da hakeza olacak" niteleyerek yanıt verdi.

'DÜNYADA BÖYLE BİR TARTIŞMA YOKTUR'

Merkez Bankası’nın rezervleri kendisince bürüt ve kupkuru sakınma tanımları kendisince tartışmalara da yer veren Kavcıoğlu, kendilerinin bu konudaki tanımlarının IMF kabilinden da onama edildiğini belirterek, "Şu an kısaca 125 bilyon dolar ortalamanın üstünde ortak sakınma noktasına geldik. Ben arkadaşlardan bunun da konuşulup, tartışılmasını isterim. Bu Türkiye açısından baş döndürücü ehemmiyetli ve kazançlı şekilde elleme gelişmedir. Eksi sakınma tartışması dünyanın tek durumunda yoktur. Swapları çıkıyorlar, amme parasını çıkıyorlar, eksiye atlanmak düşüncesince gelişigüzel şeyi çıkarıyorlar; dünyada hakeza ortak tanımlama yok" değerlendirmesinde bulundu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler