USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Kazakistan Cumhurbaşkanı Tokayev, erk partisi Amanat'ın umumi başkanlığından çekildi

Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, kudret partisi Amanat'taki (Nur Otan) umumi riyaset vazifesini ve üyeliğini sonlandırdığını bildirdi.

Kazakistan Cumhurbaşkanı Tokayev, erk partisi Amanat'ın umumi başkanlığından çekildi
26-04-2022 18:21
Nur Sultan

Tokayev, partinin devir içi geçekleştirilen 23. dehşet toplantısında meydana getirdiği konuşmada, bugünden itibaren Amanat Partisi umumi başkanlığı yetkileri ile üyeliğini sonlandırdığını duyurdu.

Ülkesinin hepsi piyasası havi koyu ortak tekelden kaçma sürecinden geçtiğine dikkati çekici Tokayev, "Bu proses siyasal sistemi de atlamamalıdır. Cumhurbaşkanının rastgele ortak partiyi yeğleme etmemesini, başka ortak deyişle siyasal adına etkisiz olmasını akilane buluyorum." dedi.

Tokayev, bu kararın hepsi ortalık düşüncesince denk fırsatların yanında ülkenin siyasal sisteminde doğruluk ve rekabeti sağlayacağına inandığını söyledi.

Yaklaşık ortak ay önceki dünkü siyasal ıslahat paketini açıkladığını ve bu reformun uygulanması düşüncesince Anayasa'da tadilat yapılmasının araç bulunduğunu kaydeden Tokayev, "Anayasa reformunun amacı, devletin elan şümullü siyasal modernleşmesi düşüncesince sert ortak asliye oluşturmaktır." sanarak konuştu.

Tokayev, böylecene "Yeni Kazakistan" modelini kurmayı hedeflediklerini belirterek şu şekilde bitmeme etti:

"Yeni Kazakistan'ın ne işe yaradığını soruyorlar. Buna endamsız ve özlü ortak yanıt verilmesi icap ettiğini düşünüyorum. Yeni Kazakistan, bu gerçekte adaletli ortak Kazakistan demek. Katılıyorum, yurttaşlarımız açık açık içtimai adil şikayetçi."

Tokayev, toplantıda, Amanat Partisi'nin dünkü umumi başkanlığına Meclis Başkanı Yerlan Koşanov’un adını önerdi ve öneri, fırka üyelerince oy birliğiyle benimseme edildi.

Cumhurbaşkanı Tokayev, 16 Mart'ta Parlamento’da meydana getirdiği bölüt seslenişinde, "süper başkanlık" hile sistemini sonlandırarak parlamentoyu güçlendireceklerini açıklamıştı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler