USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Katar'da evvel el yapılacak mebus seçimlerinde eş adaylar öne çıkıyor

Katar'da 26 eş aday, iddialı düşün ve programlarıyla, ülkede önce olma hususi durumunu haiz 2 Ekim'de yapılacak Şura Meclisi (Parlamento) seçimlerini bekliyor.

Katar'da evvel el yapılacak mebus seçimlerinde eş adaylar öne çıkıyor
30-09-2021 14:35
Doha

Katar'daki 30 seçme branşında 284 aday, 45 sandalyeden 30'unu düzeltmek düşüncesince yarışacak. Meclisteki gayrı sandalyeler ise Emir Şeyh Temim bin Hamed Al Sani kabilinden atanacak.

Seçimlere dahil bulunan avrat adaylar, programları ve hedeflerine ilişkin AA muhabirine konuştu.

lk demokratik deneyim

Seçimlere Rayyan al-Atik alanından aday bulunan Lina Nasır ed-Defa, Katar'ın Şura Meclisinin önceki demokratik deneyimine katılmaktan alım çalım duyduğunu belirterek, bunun tarihe geçecek hissedar gidiş bulunduğunu söyledi.

Defa, "Bir milletin çabucak çocuklarının sayesinde ayağa kalkabileceğini düşünüyorum. Bu nedenle Katar halkı düşüncesince değişmeyen benimseme etme periyodunun hissedar parçası olgunlaşmak neredeyse aday oldum." dedi.

Özel sorunlarının ele katılması ve kâffesi haklarının istem edilmesi düşüncesince Şura Meclisinde hanımefendilerin varlığının önemine dikkati çekici Defa, seçme programı karşı ise şunları anlatım etti:

"Programım, Katar halkının nabzını tutuyor, amme yararına ve millî görüşümüze akıllıca yerine devletin umumi kalkınmasını gerçekleştirmeyi amaçlayan biraz dirimsel temele dayanıyor."

Katarlı avrat aday, programının temaları ortada insani, sosyal, ekonomik, siyasal ve çevresel kalkınmanın bulunduğunu ve bu deneyimin güzel olmasını umduğunu dile getirdi.

Kalkınmanın esas taşı

20. Bölge adaylarından Amal İsa el-Muhennedi ise "Seçilmiş Şura Meclisi, ülkedeki siyasi, hesaplı ve kalkınma hareketini beslemek düşüncesince ehemmiyetli hissedar unsurdur." diyerek konuştu.

Muhennedi, seçme Şura Meclisinin, halkın değişmeyen almada farkındalığının artmasına ağırlık edeceğini vurgulayarak, ayrımsız sürede Katar'ın yaklaşmakta bulunan siyasal kalkınmasının da esas taşı mahiyetinde olacağını savundu.

"Kadınların yukarı dozaj siyasal pozisyonlardaki temsili toptan siyasal arenada hala zayıf. Şura Meclisinde ansızın aşkın avrat adayın kazanmasını umuyorum." diyen Muhennedi, hanımefendilerin siyasal yaşama müdahale olması üstüne toplumda iri hissedar etkileşim bulunduğunu dile getirdi.

Muhennedi, laflarını şu şekilde sürdürdü:

"Demokrasiden bahsederken, temellerinden birinin muadele ve eşey ayrımı yapmadan, çoluk çocuk ve yaşlılar ortada her insana okazyon özgülemek bulunduğunu benimseme etmeliyiz. Katar, vatandaşın değişmeyen benimseme etme sürecine katılımını tutma uğrunda ilerledi ve demokrasinin slogandan evvela hissedar infaz bulunduğunu gösterdi. Başlangıçlar tökezleyebilir ve eksiklikleri olur fakat böylece demokratik pratiğin orijin salması mübrem olacaktır."

Karar almanın ortakları

22. Seçim Bölgesi talibi Aişe Binti Casim el-Kuvari de "Karar benimseme etme süreçlerinde kuma olalım" sloganıyla seçme kampanyasını başlattı.

Kuvari, bu sloganı devletin kalkınmasının camianın kâffesi kesimlerinin ve amme ile hususi piyasanın değişmeyen almada kuma akıntı etmesiyle kabil olduğuna inanması nedeniyle seçtiğini anlatım etti.

Bu seçimlerin, hissedar Körfez ülkesinin kanıt bulunduğu önceki Şura Meclisi seçimleri olduğuna ayraç fail Kuvari, avrat adayların yüzdesinden memnuniyetini vurguladı.

"Bir Katarlı avrat olarak, avrat adayların ağır şartlarda gösterdikleri iri çabadan alım çalım duyuyorum." diyen Kuvari, Katarlı hanımefendilerin siyasette almış bulunduğu rollerle değerlerini kanıtlayarak topluluğu şimdi aşkın hanımı seçimlerde benimseme etmeye zorlaması icap ettiğini aktardı.

Kuvari, seçimleri kazanması yerinde önündeki emek özgülemek programı ile ait olarak, "Kadınlar meselesi hissedar avrat ve Şura Meclisi üyesi yerine benim düşüncesince hususi ciddiyete sahip. Kadınlarla ait yasaların aktifleştirilmesinin strateji edilmesi gerekiyor." ifadelerini kullandı.

Seçimlere 25. bölgeden aday bulunan Fatıma Binti Ganim el-Kubeysi de seçimlerden müspet neticeler beklediğini anlatım etti.

Kubeysi, "Kadın adayların seçme programlarını strateji ettiğim düşüncesince bazılarının şansının emir subayı gideceğini hissediyorum. Kadın ve eş aday önerilerinde toplumda iri hissedar etkileşim görüyorum. Bence camianın hanımefendilerin amme işlerine iştirakı mevzusundaki çekincelerini hissedar kenara bıraktığı açık."

Katar'ın önceki yerine 1999'da şehremaneti meclisi seçimlerinde, arkası sıra 2003'teki sürekli Anayasa referandumu ve halihazırda teşri seçimleri ile halkın değişmeyen benimseme etme süreçlerine katılımının önünü açtığına ayraç fail Kubeysi, hanımefendilerin erkeklerle denktaş haklara eş olmasını desteklediğini aktardı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler