USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Katar'da 2021'e Afganistan müzakereleri ve Körfez'deki normalleşme kaşe vurdu

Katar, 2021 senesinde Taliban ile ABD arasındaki müzakerelerde üstlendiği çalışan gösteriş ve Körfez ülkeleriyle ilişkilerinde yaşanmış olan normalleşmeyle baş başa enine boyuna derin diplomasi trafiğine oyunluk oldu.

Katar'da 2021'e Afganistan müzakereleri ve Körfez'deki normalleşme kaşe vurdu
24-12-2021 14:23
Doha

Körfez devletleri ile Katar ortada 2017'de pırtlak verici kriz, 5 Ocak'ta Suudi Arabistan'ın El-Ula kentinde planlı 41. Körfez İşbirliği Konseyi Zirvesi'yle (KİK) akıbet buldu. Ardından Katar ile Körfez devletleri ortada meydana gelen arka arkaya resmi ziyaretlerle ilgiler normalleştirildi.

Katar'ın ev sahipliğindeki Afganistan müzakereleri de 2021'de ülkedeki diplomasi trafiğini artırdı. Başkent Doha sene süresince Afganistan, ABD ve Batılı dünya yetkililerinin yol uğrağı noktayı biçimine geldi.

Katar'da planlı 22 Arap ülkesinin katılmış olduğu "2021 FIFA Arap Kupası" da Arap dünyasında candan izlem edildi.

Uzmanlar, Katar'da 2021'de yaşanmış bulunan derin diplomasi trafiğini AA muhabirine değerlendirdi.

Afganistan müzakereleri

Katarlı siyasal çözümleyici Ali el-Heyl, 2013'ten beri Doha'nın himayesinde Afganistan hükümeti, Taliban ve ABD, Fransa, İngiltere, Almanya kabilinden müşterek saf NATO ülkesiyle koordineli yerine görüşmeler yürütüldüğünü ve Afganistan dosyasının Katar'ın en ehemmiyetli siyasal başarılarından bir tanesi bulunduğunu söyledi.

Katar'da Taliban'ın ofisinin bulunmasının Afganistan müzakereleri açısından önemine yer veren Heyl, "Taliban'ın Katar'da ofisinin bulunması ABD ve Afganistan hükümetlerine suhulet sağladı. Taliban'ın Afganistan'a bilge olmasının arkası sıra ise Doha'nın Afganistan dosyasındaki görevi hâlâ elit müşterek bir vaziyete geldi." dedi.

Afganistan müzakereleri ile Katar'ın arsıulusal çabaların yürütülmüş olduğu müşterek mıknatısa dönüştüğünü kail Heyl, "Afganistan müzakereleriyle Doha; ABD'li, İngiliz, Alman ve Fransız yetkililerin yol uğrağı noktayı biçimine geldi." ifadelerini kullandı.

Katar'ın Amerikan, Fransız, İngiliz ve Alman vatandaşlarının Afganistan'dan tahliyesi sürecindeki rolüne de dikkati çekici Heyl, bahis konusu devletlerin Katar'ın çabalarından övgüyle lakırtı ettiğini aktardı.

Heyl, Kabil Havalimanının Katar ve Türkiye ortaklığında işletilmesi mevzusuna ayraç ederek Doha'nın halen Afganistan dosyasını vasıtalı yerine dulda ettiğini belirtti.

Türkiye ile nazirsiz ilişkiler

Katar ile Türkiye ortada imzalanan anlaşmaların önemine aksan önleyen Heyl, akıbet 6 yılda dü dünya ortada muhtelif bölgelerde 64 geçim imzalandığını ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın akıbet Doha ziyaretinde bunlara 15 toy anlaşmanın hâlâ eklendiğini dile getirdi.

Heyl, Katar-Türkiye zirvelerine bağlı ise şunları kaydetti:

"Doha'da 7 Aralık'ta meydana gelen zirve, akıbet 70 ayda Katar ile Türkiye ortada meydana gelen 30. zirveydi. Bu, arsıulusal ilgiler tarihinde dikkate bedel ve nazirsiz müşterek olgudur."

Bölgesel ve arsıulusal başarılar

Mısırlı siyasal çözümleyici İzzet en-Nemr, Katar diplomasisinin akıbet 10 yılda çatışmaların iç içe geçmiş olduğu dünyanın muhtelif bölgelerinde kalifiye ve iri başarılar elde ettiğini söyledi.

Katar'ın kendini can alıcı müşterek diyalekt ve arsıulusal aktör yerine onama ettirdiği görüşünü paylaşan Nemr, "Katar'ın en kalburüstü modeli Washington ile Taliban arasındaki açıklık buluculuk çabaları ve Afganistan sulh müzakereleridir. Afganistan'da 20 senedir geçindiren arbede sonlanmış oldu ve sulh sağlandı." dedi.

Nemr, Katar'ın Afganistan dosyasındaki çabalarının emektar ABD Başkanı Donald Trump çağında başladığını, kızgın müzakerat gerçekleştiğini ve ABD ile Taliban ortada zamanı müşterek anlaşmaya varıldığını dile getirdi.

ABD'nin övgüsü

ABD'nin Katar'ın çabalarından övgüyle lakırtı ettiğini kaydeden Nemr, emektar ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo'nun "Katar'ın açıklık buluculuğu olmasaydı tarihe parlak harflerle yazılacak bu zamanı anlaşmaya varamazdık." ifadelerini hatırlattı.

Nemr, Afganistan müzakereleri böylelikle varılan anlaşmanın Katar düşüncesince ehemmiyetli müşterek diplomatik muvaffakiyet olduğunu, arsıulusal sulh ve güvenliğin temini düşüncesince Doha'nın dünyanın değişik bölgelerinde yaşanmış bulunan bambaşka krizlerin çözümü düşüncesince de efor harcama ettiğini söyledi.

İnsani diplomasi

Birleşmiş Milletlerin (BM) faaliyetlerinin çoğunda Doha'nın çelimli müşterek dünya malı gösterdiğini kaydeden Nemr, Katar'ın akıbet senelerde arsıulusal ilişkilere ehemmiyetli yardım sağlayıcı müşterek talih yerine öne çıktığını anlatım etti.

Nemr, Katar'ın başkaca tabii afetler ve siyasal krizlerle savaş fail 88 devlete de dayanak noktası sağladığını aktardı.

Zorlukların aşılması

Körfez ülkeleriyle 5 sene bitmeme fail krizin akıbet bulmasının Katar açısından ehemmiyetli müşterek diplomatik muvaffakiyet bulunduğunu vurgulayan Nemr, "Katar diplomasisi kendini aşmayı, zorlukların üstesinden gelmeyi ve şartları ast etmeyi başardı." ifadelerini kullandı.

Katar'ın ev sahipliğini meydana getirdiği 2021 FIFA Arap Kupası'nın Arapları müşterek araya getirdiğine ayraç fail Nemr, spor dalında en ehemmiyetli arsıulusal etkinliklerden bir tanesi bulunan FIFA Dünya Kupası'nın da 2022'de Katar'da düzenlenecek olmasının bu dünya düşüncesince müşterek kıvanma deposu bulunduğunu söyledi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Fatih Karagümrük3436-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler