USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

Karma Komisyon HDP'li Güzel'in milletvekilliğinin düşürülmesi yönündeki tutanağı ikrar etti

TBMM Karma Komisyonu, HDP Diyarbakır Milletvekili Semra Güzel'in "devamsızlık" dolayısıyla milletvekilliğinin düşürülmesine bağlı tutanağı benimseme ederek, Genel Kurula gönderme etti.

Karma Komisyon HDP'li Güzel'in milletvekilliğinin düşürülmesi yönündeki tutanağı ikrar etti
17-11-2022 18:05
TBMM

TBMM Anayasa ve Adalet Komisyonlarının üyelerinden oturmuş Karma Komisyon, HDP Diyarbakır Milletvekili Semra Güzel'in "devamsızlık" zımnında milletvekilliğinin düşürülmesine bağlı Hazırlık Komisyonu raporunu bildirme ederek, Genel Kurula gönderme edilmesini kararlaştırdı.

Karma Komisyon, AK Parti Tokat Milletvekili Yusuf Beyazıt başkanlığında, Güzel'in süreksizlik dosyasına bağlı Hazırlık Komisyonu raporunu müzakere etmek kıl payı toplandı.

Komisyon Başkanı Beyazıt, toplantının açılışında, Beyoğlu'ndaki yıldırı saldırısı zımnında yaşamını kaybedenlere Allah'tan rahmet, yaralılara aceleci şifalar diledi.

Beyazıt, "Her muhtelif terörü, yıldırı saldırısını ve bu saldırıyı meydana getiren teröristleri lanetliyorum. Bilinmelidir ki tek yıldırı saldırısı Türkiye'nin huzurunu, birliğini, dirliğini ve istikrarını bozamayacaktır." sanarak konuştu.

HDP İstanbul Milletvekili Züleyha Gülüm, toplantının başlangıcında fon düzlük kameramanların hariç çıkarılmasına itiraz etti.

Bunun üstünde Komisyon Başkanı Beyazıt, bağlanmış basının programı izlem etmeye bitmeme edeceğini, uygulamanın bu biçimde bulunduğunu belirtti. Tartışmaların arkası sıra kameramanlar salondan baskı ve görüşmelere bitmeme edildi.

- HDP'li Gülüm'ün Hazırlık Komisyonu sonucuna itirazı

HDP İstanbul Milletvekili Züleyha Gülüm, Kovid-19 olması zımnında Hazırlık Komisyonunun akıbet toplantısına katılamayacağını bildirmesine karşın bu talebinin bildirme edilmeyerek, katılmadığı görüşmede kararın alındığını söyledi.

Bu sebeple Hazırlık Komisyonunun kararının makbul olmadığını gelecek devam eden Gülüm, "Ne acelesi vardı? Bir milletvekilinin milletvekilliğini düşürüyorsunuz. Basit ortak şeyden bahsetmiyoruz." dedi.

Bunun üstünde yalan düzlük Hazırlık Komisyonu Başkanı, AK Parti Isparta Milletvekili Recep Özel, Hazırlık Komisyonunun 1 Kasım günlü toplantısında Gülüm'ü arayarak önceki olsun dileklerini ilettiklerini ve namına ne tarihte toplantıya katılabileceğini sorduklarını, arkası sıra elektrik periyodunun 7 çağ bulunduğunu fikren toplantıyı 8 Kasım evveliyatına ertelediklerini anlattı.

Gülüm'ün 6 Kasım'da ortak elan Kovid-19 testi yaptırıp kendilerine ulaştırdığını fakat 8 Kasım günlü görüşmede oy çokluğuyla toplantıya bitmeme edilmesi anlamında değişmeyen alındığını tamlayan Özel, görüşmede elden AK Parti milletvekillerinin değil, ihtilaf milletvekillerinin de bulunduğunu bildirdi.

Karma Komisyon Başkanı Beyazıt ise Hazırlık Komisyonunun çalışmalarını 1 ay zarfında bütünlemek durumunda bulunduğunu hatırlatarak, Kovid-19 ile alakadar hastalıkların derinliğine devamlı bitmeme edebildiğini söyledi.

- Özel, söylem kendince bilgelik verdi

Güzel'in süreksizlik dosyasına bağlı söylem kendince bilgelik sağlayan Hazırlık Komisyonu Başkanı Özel, Hazırlık Komisyonu şekilde bitirdikleri toplantıda, HDP Diyarbakır Milletvekili Güzel'in 2022 senesinde beşi Haziran ayında peyda etmek kıl payı Genel Kurulun 6 birleşimine özürsüz yahut müsaadesiz katılmadığının ve şahsa hususi gönderilen süreksizlik cetveline de rastgele ortak itirazının bulunmadığının belirleme edildiğini söyledi.

Özel, Hazırlık Komisyonunca bu tespitin ehliyetli ve durumunda yer aldığı görüşüyle raporun tertip edildiğini belirtti.

CHP İstanbul Milletvekili İbrahim Özden Kaboğlu, baş döndürücü güzel tanımış yer aldığı milletvekillerini güçlü Genel Kurul salonunda görmediğini söyledi.

Kaboğlu, "Neden güzeşte yıl değil de bu sene? Bu yoklamayı açık başlı ortak eş düşüncesince mi yaptık, olmadan eksiksiz vükela düşüncesince mi yaptık? Bütün vükela düşüncesince yapıyorsak illet 2018-2023 arası değil de 2022'nin muhtemelen ortak ayında? Bir eş düşüncesince yaptıysak o devir Meclisin rolü bu mu? Karma Komisyon hakeza ortak 'tuzak' ve 'avcılık' görevine maşa edilmeli miydi?" sorularını yöneltti.

Milletvekillerinin içtiği Anayasa Andı açısından bunu giyinmek icap ettiğini kaydeden Kaboğlu, "Yargı süreci bitmeme etmiş yer aldığı biçimde ortak cins denklik ilkesini bozarak, açık başlı ortak insana müteveccih prosedür ika iradesini TBMM ortaya koymuş. Bu mevzuda da Karma Komisyonu ortak taşıt şekilde kullanmaya dönük bulunduğunu düşünüyorum." değerlendirmesinde bulundu.

"Kürt problemine yaklaşımla baş döndürücü yakından ilgili"

HDP İstanbul Milletvekili Gülüm, "komplo süreci"nin sonucunda şekilde milletvekilliğinin düşürülmesinin tartışıldığını gelecek sürerek, "Hukuki kadar görünen meselelerin hepsinin Kürt problemine yaklaşımla baş döndürücü yakından merakı bulunduğunu biliyoruz." dedi.

Yargının, içtimai muhalefeti susturmanın ortak uzlaştırıcı bulunduğunu tez fail Gülüm, Semra Güzel'in tutuklanma periyodunun güçlü ortak "linç sürecine" dönüştürüldüğünü öne sürdü.

Milletvekilliği vazifesini yapabildiği zamanlarda Semra Güzel'in Meclis kürsüsünü en baş döndürücü kullanan, en ortak tomar komite toplantılarına eklenmiş olan ortak saylav bulunduğunu korumak için çaba sarfeden Gülüm, "Acaba öteki milletvekilleri birçok çağ geldi? Bir sorma yapılsa anlaşılır. Çoğu AKP milletvekilinin milletvekilliğinin düşmesi gerekirdi bu halde lakin Semra Güzel düşüncesince '6 seksiyon gelmedi' dediniz." sanarak konuştu.

Genel Kurulda 448 birleşimde 11 sorma yapıldığını, 6'sının Semra Güzel düşüncesince yapıldığını gelecek devam eden Gülüm, bu yoklamaların planlanarak yapıldığını ve İçtüzüğün açık açık kötüye kullanıldığını tez etti.

Komisyon Başkanı Beyazıt, HDP'li Gülüm'ün Genel Kurulda sorma tahsil edilen toplantılarda yok milletvekilleriyle alakadar prosedür yapılmadığına müteveccih iddialarına ilişkin, bu milletvekillerinin mazeretlerini bildirdiği düşüncesince onlarla alakadar ortak prosedür yapılmadığını söyledi.

"O resim, çiçek toplarken çekilmedi"

MHP İstanbul Milletvekili Feti Yıldız, Semra Güzel'in yıldırıcı Volkan Bora ile Irak'ın kuzeyinde bulunmuş yer aldığı değerlendirilen teşkilat kamplarında bu arada görüldüğü fotoğrafı anımsatarak, "O resim, çiçek toplarken çekilmedi. O resim, gaddar ortak PKK'lının elinde kalaşnikofuyla, göğsüne başını yaslamış, o örgütün eksiksiz ideolojisini yatkın ortak insana ilgilendiren ortak resim." değerlendirmesinde bulundu.

"HDP, bu ülkenin sevincine üzüntüsüne ortak cümleyle katılmaz mı?" sanarak soran Yıldız, HDP'li milletvekillerinin bu ülkeden koptuğunu ve menfaatlerini Türk milletinin vekili şekilde görmediğini, ortak bölgenin, ortak etnisitenin vekili oldukları iddiasında olduklarını dile getirdi.

İstiklal Caddesi'nde gerçekleşen yıldırı saldırısını hatırlatan Yıldız, "Meseleyi bozunmuş etmeye çalışıyorlar lakin bu asıl değişmez. Biz PKK yıldırı örgütünün kalın pıtrak sivillere müteveccih hunriz eylemler gerçekleştirdiğini biliyoruz." ifadelerini kullandı.

Amacın toplumda düşünce ve ürkü görüntülemek bulunduğunu tabir fail Feti Yıldız, "Kahraman Türk ordusuna erinç biçare halde kalan, ağız ağıza kapasitesini kaybetmiş ortak teşkilat bundan sonra çıplak hedefler seçiyor. Onun düşüncesince maşer titiz olmalıdır." ifadelerini kullandı.

"Bu yoklamalar, 7 Temmuz 2018'den buyana yapılsa ve her insana uygulansaydı"

İYİ Parti Aksaray Milletvekili Ayhan Erel, Genel Kurula gelmeyen yüzlerce saylav bulunduğunu tabir ederek, "Keşke bu yoklamalar, 7 Temmuz 2018'de kasem ettiğimizden bu tarafa yapılsa ve her insana uygulansaydı." görüşünü paylaştı.

Semra Güzel'i tanımadığını kaydeden Erel, "Teröre iane edenleri, terörün reklamını yapanları, rastgele ortak kimse, bu vatanın ekmeğini yiyip de bu vatana yezitlik fail ki var ise Allah kahretsin, pimpirik etsin." dedi.

Güzel'in HPD'den değil de ayrıksı ortak partiden olsa bire ortak uygulamanın yapılıp yapılmayacağını soran Ayhan Erel, "Yapılan işlem, hukuka, İçtüzüğe akla yatkın olanaklı lakin bunun elden ortak insana uygulanması, kişilerden ve partilerden hür şekilde konuşuyorum, ortak insanoğlu şekilde beni tasalı ediyor." sanarak konuştu.

"Eleştirilerimize karşın 'evet' oyu kullanacağız"

CHP Antalya Milletvekili Rafet Zeybek, siyasal yönüyle milletvekilliğinin düşürülmesini hızlı eleştirdiğini, türel şekilde akilane bulunduğunu fakat töre bilimi olmadığını belirterek, "Eleştirilerimize karşın 'evet' oyu kullanacağız." dedi.

HDP Gaziantep Milletvekili Mahmut Toğrul, TBMM Başkanı Mustafa Şentop'un ve öteki Başkanlık Divanı üyelerinin Semra Güzel kendince harcama ettikleri laflar zımnında "tarafsızlık sıfatından ayrıldıklarını" gelecek sürerek, "Meclis Başkanının kamuoyuna verdiği demeçlerde, Semra Güzel'e bağlı yorumda bulunması tarafsızlığına bozma getirmiştir. Bu durumun Anayasa'ya aykırılığı tartışmasızdır." yorumunu yaptı.

"Toplum, Semra Güzel'i şahıs vicdanında mahkum etti"

AK Parti Kırıkkale Milletvekili Ramazan Can, Semra Güzel'in dokunulmazlığının kaldırıldığı dü dosya olmasaydı bugün devamsızlıkla alakadar dosyanın görüşülmeyeceğini belirterek, "İkisi birbirinden hür mı? Hukuk açısından bakarsan 'bağımsızdır' dersin lakin siyasal iradeyi işin içerisine sokarsan o devir ilintilidir." ifadelerini kullandı.

Komisyonda, CHP ve İYİ Parti milletvekillerinin konuşmalarına dikkati çekici Can, "Arkadaşlarımız, türel anlamda değerlendirdiğinde HDP milletvekilinin birlikte oldu. Peki neticeye vardığında ne dedi, 'Biz hakeza düşünüyoruz lakin (evet) oyu vereceğiz' dedi. Acaba niye? HDP tarafının duygudaşlık yapması gerektiğine inanıyorum." sanarak konuştu.

Semra Güzel'in dokunulmazlığının kaldırılması alakadar kararın "PKK yıldırı örgütü ile iltisakından" çevre verildiğini kaydeden Can, "Biz, duruşma değiliz. Siyasi arzu de topluluğun kırılan noktalarını, dinamiklerini değerlendiriyor. CHP ve İYİ Parti milletvekillerinin de dü dosyayla alakadar lehe görüşleri oldu." dedi.

Semra Güzel'in 1 Mart 2022'de dokunulmazlığının kaldırıldığını, milletvekilliğinin düşürülmediğinin altını çizen Can, TBMM'de yoklamalara illet katılmadığını, katılmadığı toplantılar düşüncesince illet bahane bildirmediğini sordu.

Toplumun hissiyatlarını cezaevi önüne almaları icap ettiğini kaydeden Can, "Toplum, Semra Güzel'i şahıs vicdanında mahkum etti. Bu sebeple bu sonucunda aldık" ifadesini kullandı.

"AK Parti ve MHP, HDP milletvekillerinin hiçbirisini Meclis'te giyinmek istemiyor"

HDP Batman Milletvekili Mehmet Ruştu Tiryaki, kudret çeşidinden Semra Güzel kendince ortak "linç kampanyası" yürütüldüğünü tez ederek, dirilik güvenliği tehdidi ile erinç karşıya bulunduğunu savundu.

Bunun ortak kusur şekilde bildirme edilmesi icap ettiğini kail Tiryaki, "Semra Güzel dirilik güvenliği tehdidiyle erinç karşıya bırakılabilirdi, bu sebeple sokağa çıkmadı. İlk sokağa çıktığında gözaltına alıp cezaevine gönderildi." ifadelerini kullandı.

İktidarın, Semra Güzel'in Meclis'e devamsızlığı ile ilgilenmediğini gelecek devam eden Tiryaki, "AK Parti ve MHP Semra Güzel'in Meclis'e bitmeme etmemesini istiyor. Bir aşama ötesini söyleyeyim; esasta AK Parti ve MHP, HDP milletvekillerinin hiçbirisini TBMM'de giyinmek istemiyor." dedi.

Semra Güzel'in İstanbul'da gözaltına alındığını dile getiren Tiryaki, "Semra Güzel'i görüşme ettim, bana 'Polisler benim ne mahallede ve evde olduğumu güçlü biliyordu. Onlar benim çıkıp otomobile bindiğimde diyar dışına kaçacağımı düşünüyorlardı, diyar dışına giderken saptama etmek istiyorlardı. (Yurt dışına kaçarken yakalandı) dedirtmek istiyorlarmış.' dedi lakin Semra Güzel tek yere kaçmadı." halinde konuştu.

Konuşmaların ardından, matbuat personelleri ve komite üyesi sıfır milletvekilleri salondan çıkarılarak, oylamaya geçildi.

Oylama sonucu, Güzel'in "devamsızlık nedeniyle" milletvekilliğinin düşürülmesine oy çokluğuyla değişmeyen verildi. Karma Komisyon, hazırlayacağı tutanağı Genel Kurul'a sunacak ve sonuncu değişmeyen verilecek.


SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Fatih Karagümrük3436-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler