USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Kanada Başbakanı Trudeau Acil Durumlar Yasası'nı uygulamaya koydu

Kanada Başbakanı Justin Trudeau, aşılama karşıtlarının eylemlerine karşı, Kanada tarihinde önce kere federal bazda olağanüstü hal uygulamasını getiren Acil Durumlar Yasası'nı yürürlüğe koyduğunu açıkladı.

Kanada Başbakanı Trudeau Acil Durumlar Yasası'nı uygulamaya koydu
15-02-2022 03:02
TORONTO

Kanada Başbakanı Justin Trudeau, Başbakan Yardımcısı Chrystia Freeland, Adalet Bakanı ve Başsavcı David Lametti, Kamu Güvenliği Bakanı Marco Mendicino ve Acil Durum Hazırlık Bakanı Bill Blair ile matbuat toplantısı düzenledi.

Trudeau, “Her gayrikanuni ablukayla birlikte, yerli manşet kuvvetleri öz salahiyet sahalarında barışı arkalamak düşüncesince akıntı ediyor. Tüm çabalarına rağmen, manşet kuvvetlerinin yasayı çarpıcı ortak biçimde infaz becerisine müteveccih ağır zorluklarının bulunduğu bundan böyle açık. Çok açıkça edinmek istiyorum, bu önlemlerin kapsamı giderek sınırlı, coğrafi kendisine hedefli ve ele katılması müstelzim tehditlerle akla yatkın ve özenli olacak. Acil Durumlar Yasası, iklim genelinde değme düzeydeki manşet kuvvetlerini pekitmek ve beslemek düşüncesince kullanılacak.” dedi.

Alınan kararın hemen uygulamaya konulduğunu duyuran Trudeau, infaz ile kollukçu güçlerine düzeni baştan iletmek düşüncesince olağanüstü yetkiler verileceğini söyledi.

Trudeau, Acil Durumlar Yasası'nın uygulamaya konulmasının, polise, ablukalar ve işgaller kabil gayrikanuni ve kazalı faaliyetlere, oldukları yerlerde düzeni baştan iletmek düşüncesince hâlâ aşkın taşıt sağladığını tabir etti.

Uygulama hükümete ayrıca, hudut geçişleri ve havaalanları kabil eleştiri alanları belirleyip asayiş dibine kabul etme yetkisi veriyor.

Trudeau, yasanın uygulanmasıyla baş başa protestoculara ilgili kamyonları feshetmek kabil asliye hizmetlerin adına getirilmesinin de sağlanacağını bildirdi.

Yasa, federal hükümete gayrikanuni ablukaları akçalanmış kılmak yahut beslemek düşüncesince mal müesseselerinin kullanılmasını zecir izni de veriyor.

Trudeau, "Bu, Kanadalıları güvende tutmak, şahısların işlerini arkalamak ve kurumlarımıza bulunan itimatı baştan sağlamakla ilgili" söylediği açıklamasında, uygulamanın mutluluk güçlerine "acil ve eleştiri ortak gestalt kararında ortaya çıkan etkilerle başa genişlemek düşüncesince alışılagelen yıllarda birebir olmayabilecek özel, iare önlemler alma" kabiliyeti verdiğine ayraç etti.

Başbakan Trudeau, yasanın müsaade vermesine karşın gösterileri bloke kılmak düşüncesince orduyu göreve çağırmayacağını tabir etti.

Trudeau ihtilaf partisi liderlerine yasanın uygulanacağına müteallik bilgelik verdiğini belirterek, “İnsanların kanuni kendisine gıcırtı haklarını kullanmalarını engellemiyoruz. Tüm Kanadalıları engellenmeyen markajcı ilkeleri, değerleri ve kurumları güçlendiriyoruz" dedi.

Başbakan, Acil Durumlar Yasası'nın uygulamalarının Haklar ve Özgürlükler Şartı'nın korumasına naşir bulunduğunu da laflarına ekledi.

Kanada’da 1980'lere derece Savaş Tedbirleri Yasası kendisine aşina yasa, hem metni bununla beraber adı değiştirilerek Acil Durumlar Yasası durumuna getirildi.

Birinci Dünya ve İkinci Dünya Savaşları esnasında devreye sokulan Savaş Tedbirleri Yasası, en akıbet 1970 senesinde dönemin başbakanı Pierre Elliott Trudeau kabilinden Quebec’te yaşanmış bulunan tutak krizi esnasında kullanıldı.

1980 senesinde mütebeddil şartlara gereğince güncellenen yasanın adı de Acil Durumlar Yasası kendisine değiştirildi.

Kanada Acil Durumlar Yasası, mütebeddil bu haliyle bugüne derece on paralık uygulanmadı.

Federal bazda olağanüstü hal uygulaması anlamına da mevrut yasa, millî ortak aceleci durumu, "Kanadalıların yaşamlarını, sağlıklarını yahut güvenliğini ağır biçimde tehlikeye sokan ve hudut değerlerini aşacak oranlarda yahut özellikte bulunan iare ortak aceleci ve eleştiri durum" kendisine tanımlıyor.

Kanun; natürel afetler ve salgınlar kabil amme refahını ve çıplak başkaldırı ve rahatsızlıklar kabil amme düzenini negatif etkileyen olaylarla, millî yahut arsıulusal harp kabil aceleci gestalt senaryolarına karşılık hasretmek düşüncesince resmi görevlilere hususi yetkiler veriyor.


SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3799+64
2Fenerbahçe3796+62
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler