USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Kamerun’da hala bitmeme fail Osmanlı kültürü: Cuma selamlığı

Kamerunlu Sosyolog Muhammed Pagna, 'Bamun kralları "cuma selamlığı" geleneğini Osmanlı kültüründen bulunduğu kabilinden almıştır.' dedi.

Kamerun’da hala bitmeme fail Osmanlı kültürü: Cuma selamlığı
11-03-2022 11:33
Yaounde

Osmanlı padişahlarının cuma hemen sonra icra ettikleri “cuma selamlığı” Kamerun’da Bamun Kralı Nabil Mbombo Njoya kabilinden hala uygulanıyor.

Babası İbrahim Mbombo Njoya’nın ölümünün ardından, 10 Ekim 2021’de kara kara tahta çıkan 28 yaşındaki Kral Nabil de babası ve büyükbabası kabil Osmanlı geleneği “cuma selamlığı’ kültürünü bitmeme ettiriyor.

Cuma günleri, Kamerun’un kuzeybatısında Foumban şehrinde mevcut sarayının karşısındaki "Merkez Cami'de" cuma namazını kılan Kral Nabil, camiden sarayına halkını selamlayarak dönüyor.

Bölgede canlı 2 milyon Bamun’un kralı Nabil, “Cuma Selamlığı” merasiminde, halkın dertlerini dinliyor, şikayetleri değerlendiriyor.

Daha sonradan sarayda bitmeme fail “cuma selamlığı” merasiminde askerler ve yerli yöneticilerin yanı esna halk, Kral Nabil’in uğrunda resmi geçitte bulunuyor.

Geleneksel enstrümanlar ve atlar ile kralın nezdinde tanıtım gösterisi yapıldıktan sonra, dini liderin duası ile “cuma selamlığı” töreni akıbet buluyor.

“Bamun kralları "cuma selamlığı" geleneğini Osmanlı kültüründen almıştır”

Kamerunlu Sosyolog Muhammed Pagna, AA muhabirine, Kamerun’daki Osmanlı izleri karşı açıklamalarda bulundu.

Yedi yüzyıl geçmiş müesses Bamun Krallığının 1905-1910'da İslamiyet'i seçtiğini tamlayan Pagna, Bamun halkının yüzdelik 85’nin Müslüman bulunduğunu aktardı.

İslamiyet'in Kamerun’a Osmanlılar sebebiyle Müslüman bulunan Nijeryalı Müslümanlar kabilinden taşındığını tamlayan Pagna, Bamun halkının ve krallarının Osmanlı kültüründen aşırı bir tomar etkilendiğini vurguladı.

Pagna, “Bamun kralları "cuma selamlığı" geleneğini Osmanlı kültüründen yer aldığı kabil almıştır." ifadelerini kullandı.

Osmanlı kültürünün Bamun krallarını nice mevzuda etkilediğini özetleyen Pagna, Bamun krallarının salat kıldıkları camilerde de Osmanlı kültüründe yer aldığı kabil “kral kapısı” düz yazı ettirdiğini laflarına ekledi.

“İslam bu alanlarda irşad ve inandırma eliyle benimsendi"

Türkiye'nin Yaounde Büyükelçiliği Din Hizmetleri Koordinatörü Yasin Yavuz, İslam'ın Kamerun'a elan geçmiş vilayeti yer aldığı Nijerya üstünden geldiği belirtti.

İslam'ın kumluk dalında çabucak yayıldığını fakat Kamerun kabil dağlık ve ormanlık alanlarda oranla elan aheste ilerlediğini vurgulayan Yavuz, Osmanlı Devleti'nin alana İslam'ın yanı esna kültürünü de taşıdığını söyledi.

Kamerun’da yerli yöneticiler ismi maruz selatin ve kralların Osmanlı halifesine bağlılıklarından dolayı, Osmanlı kültüründen fazlasıyla etkilendiğini dile getiren Yavuz, "İslam bu alanlarda tığ ile değil, irşad ve inandırma alternatifleri ile benimsendiğinden imamlar cuma hutbelerini tığ ile değil asa ile okurlar” diyerek konuştu.

Osmanlı'da cuma selamlığı

Osmanlı zamanında halife cuma namazını çoğu kez bulunmuş yer aldığı yerdeki camilerden birinde halkla baş başa kılar ve hemen sonra “cuma selamlığı” veya “selamlık” ismi maruz merasimle sarayına dönerdi.

Cuma selamlığı merasiminde halife namına haremlik fail mevki erkanı ile beraber, halkı selamlar, onların derdini dinlerdi.

Hükümdarları ile buluşan halk, "Padişahım aşırı yaşa", "Uğrun açık, yaşın etraflıca ola", "Mağrur olma padişahım senden şişman Allah var!" halinde tezahüratta bulunurdu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler