USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

İzmir Adliyesi saldırısında bombaları getiren çirkin düşüncesince savca hazırlandı

İddianamede, saldırıdan kısaca 6 ay ilk patlayıcı, bomba ve mermileri Mardin'den İzmir'e otobüsle getirip teşekkül mensuplarına tasdik etmiş olduğu iddiasıyla yakalanan Suriyeli Delil Hıso'nun 3 kat ağırlaştırılmış müebbet hapse çarptırılması istendi.

İzmir Adliyesi saldırısında bombaları getiren çirkin düşüncesince savca hazırlandı
14-02-2022 13:43
Izmir

Polis memuru Fethi Sekin ile adalet sarayı çalışanı Musa Can'ın martir yer aldığı İzmir Adliyesi önündeki çıyan saldırıda geçer not patlayıcıları, saldırıdan 6 ay evvela Mardin'den İzmir'e otobüsle getirip teşkilat mensuplarına tasdik etmiş yer aldığı iddiasıyla yakalanan Suriye tabiiyetli Delil Hıso karşı 3 kere ağırlaştırılmış müebbet hapishane cezası istemiyle savca hazırlandı.

İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı, Suriye'de yakalanarak Türkiye'ye getirilen ve 12 Ekim 2021'de tutuklanan Delil Hıso karşı yürüttüğü soruşturmasını tamamladı.

Hazırlanan iddianamede zanlı Delil Hıso'nun, silahlı yıldırı örgütü PKK/KCK YPG-PYD içinde çalışkanlık yürüttüğü, İzmir Adliyesi uğrunda 5 Ocak 2017'de meydana gelen saldırıdan tahminî 6 ay evvela İzmir'e geldiği, bu esnada indinde el bombası, baş döndürücü sayıda kurşun ve TNT adına bilinen patlayıcı bap getirmiş yer aldığı kaydedildi.

Delil Hıso hakkında, 1 kere "devletin birliğini ve bütünlüğünü bozma", 2 kere de "kişinin adına getirmiş yer aldığı amme rolü zımnında düşünülerek öldürme" suçlarından iktisap etmek kıl payı 3 kere ağırlaştırılmış müebbet hapishane cezası istendi.

Ayrıca Hıso'nun 19 kere "kasten yaralama" ve 24 kere "patlayıcı bap kullanarak mala dokunca verme" ve "kamu malına dokunca verme" suçlarından da cezalandırılması istem edildi.

İddianame, İzmir 18. Ağır Ceza Mahkemesinde benimseme edilerek, saldırıda geçer not arabası realizasyon etmiş yer aldığı ve henüz sonraları dünya dışına kaçtığı belirlenen Abdulkahar Karasaç ile irtibatı bulunmuş yer aldığı belirlenen İsa Zorlu karşı oluşturulan ve bire müşterek mahkemede tanıdık davayla birleştirilmesine değişmeyen verildi.

Şüpheli emniyette anlattı

Delil Hıso, iddianamede toprak düzlük emniyetteki ifadesinde, YPG'nin baskısı kararı Suriye'nin Kamışlı branşında örgüte katıldığını, ideolojik yetişek aldığını ve müşterek müddet Mardin'de yapım ve dokuma işlerinde çalıştığını aktardı.

Nusaybin'de bulunmuş yer aldığı devirde "çukur eylemleri"ne, dokuma firmasında beraberce çalışmış yer aldığı İ.E'nin arzusu üstüne katıldığını ati devam eden Hıso, bire müşterek ferdin isteğiyle, eylemlerde belli başlı alanlarda barikatlar kurduğunu kaydetti.

Nusaybin'deki Ahmet Kaya Köprüsü'ndeki 3 bombalı eylemde kendisinin de bulunduğunu özetleyen Hıso, Mayıs 2015'te de gine Nusaybin'de şimendifer uğrunda rayların üstünde mevcut yararsız konteynerine bomba koyulması eylemine katıldığını belirtti.

Bombalar lezzetli kutusuyla taşınmış

"Çukur eylemleri"nin arkası sıra Kızıltepe'de çalışmış yer aldığı fabrikanın sahibinin yeğeniyle İzmir'e tatile gitmeye değişmeyen verdiklerini aktaran Hıso, cephane ve bombaların Mardin'den İzmir'e taşıması vakasını şöyleki anlattı:

"Okul dostum Fadi'yi arayıp İzmir'e geleceğimizi söyledim. 2016 yılı Temmuz ayında İzmir'e bilet aldığımızda Fadi bana, terminalin neresinde ve üzerimde nite müşterek elbise bulunduğunu sordu. Bir müddet sonraları Suriyeli 2 şahıs motosikletle terminale geldi. İ.H. adındaki insan elindeki alkan mülevven 5 lezzetli kutusunu gösterdi. Koltuklarımızı sordu ve 1000 liralık mülk verdi. Bu mülk ile lezzetli kutularını İzmir'de Fadi'ye tasdik etmemizi istedi. Kutuların içinde ne işe yaradığını sordum, kutuları açmamam ve içerisine bakmamam dair ısrar etti. Otobüse bindiğimizde koltukların üstünde 3 kutunun, koltuğun uğrunda de 2 kutunun bulunduğunu gördüm."

İzmir'de kendisini ekol arkadaşı Fadi ile 2 ferdin karşıladığını aktaran Hıso, henüz sonraları Buca'da müşterek eve gittiklerini öne sürdü.

"Bana İzmir'i patlatacağız' dediler"

Getirdikleri lezzetli kutularını Fadi ve dostlarının açtığını tabir fail Hıso, şunları kaydetti:

"Kutuların içinde fevkani tatlı, altlarında ise değişik durumda sarılı adına tahmini 150 kalaşnikof mermisi, TNT patlayıcı ve el bombası vardı. Şaşırdım, ne yapacaklarını sordum. Bana, 'İzmir'i patlatacağız' dediler. Sonra Azad, Mesut ve Nizar adlı şahısların evlerine gittik. Fadi, yanımızda getirdiğimiz içinde TNT patlayıcı, kalaşnikof mermileri ve el bombaları bulunan 5 lezzetli kutusunu Azad'a tasdik etti. İzmir'de tahminî müşterek hafta kaldım. Kızıltepe'ye döndüm. 2017 yılına denli Fadi ile tek irtibatım olmadı ancak 2017 yılının ortalarında Fadi beni arayarak, 'İzmir'de adliyede aksiyon yaptık, müşterek manşet öldü, bu vakadan çevre Azad'ı alırlarsa ego de açığa çıkarım, onun düşüncesince Kamışlı'ya gidiyorum' dedi."

Baz istasyonu verileri, boyut gelişi doğruladı

İddianamede, Hıso'nun anlatımlarının, temel istasyonu tespitleriyle de örtüştüğü belirtildi.

İddianamede meydana getirilen araştırı sonucunda, Hıso ve arkadaşının, 25 Temmuz 2016'da Mardin'den cereyan yazar 28 Temmuz 2016'da İzmir'e geldikleri ve gine bire müşterek dü ferdin 4 Ağustos 2016'da İzmir'den Mardin'e döndüklerinin belirleme edilmiş yer aldığı kaydedildi.

Davanın geçmişi

İzmir Adliyesi C Blok girişinde 5 Ocak 2017'de bombalı anahtar ve derinlemesine namlulu silahlarla planlı saldırıda 2 teşkilat mensubu atıl bir vaziyete getirilmiş, teröristlerle çatışmaya giren üslup geliş polisi Fethi Sekin ile adalet sarayı çalışanı Musa Can martir olmuştu, 19 insan yaralanmıştı.

Olayda geçer not arabaları realizasyon fail ve 1 Ocak 2017'de Hakkari Esendere Sınır Kapısı'ndan dünya dışına depar belgesi icra ettiği belirleme edilen Abdulkahar Karasaç ile irtibatı yer aldığı kanıt edilen İsa Zorlu yakalanmış, karşı sorun oluşturulan Zorlu, evvela duruşmada boşaltma edilmişti. Henüz yakalanamayan Karasaç karşı da al sütun çıkarılmıştı.

Saldırıda geçer not cephaneleri Mardin'den İzmir'e taşımış yer aldığı ve teröristlere tasdik etmiş yer aldığı belirleme edilen Delil Hıso da Suriye'de yakalanarak Türkiye'ye getirilmişti.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Fatih Karagümrük3436-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler