USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

İtalya'da şita aylarında su kaynaklarında kuraklık yaşanıyor

İtalya'nın önde mevrut su kaynaklarının doluluk itibarıyla başağrısı çekmemesi müstelzim şita aylarında yağışların az olmasının da etkisiyle ağırbaşlı kuraklık derdi süresince bulunduğu belirtildi.

İtalya'da şita aylarında su kaynaklarında kuraklık yaşanıyor
21-02-2023 01:08
Roma

Ülkede iklim kontrolleri özne CIMA vakfının verilerine göre, İtalyan Alpleri'ndeki kar oranının kısaca nısıf yarıya azaldığı ve akıbet 10 senenin averajına nazaran yüzdelik 53 hâlâ az kar bulunduğu kaydedildi.

Alpler'deki bu durumun, buradaki karların erimesinden sönümsüz ülkenin en şişman akarsuyu bulunan Po'yu da aracısız etkilediği tabir edildi. Ülkede zirai istihsal düşüncesince anahtar ciddiyete cemaat Po nehrinin yatağında da su düzeyinin akıbet 10 senenin averajına uyarınca yüzdelik 61 hâlâ az bulunduğu bildirildi.

Basında arazi düzlük gayrı haberlerde de kuzeydeki Garda gölünün su düzeyinin de akıbet 30 senedir tek bulunmadığı derece azalarak 60 santim düşmüş bulunduğu belirtildi. Göl ortasındaki küçük adalara bağlanak yollarının su yüzeyine çıkmış bulunduğu kaydedildi.

Bu arada, aracısız kuraklıkla dayalı olmasa da yağışların azalması ve denizin çekilmesi üzere sebeplerden kanallarıyla adlı sanlı Venedik kentinde birtakımı kanallarda su düzeyinin arazi arsa 50-70 santim derece azaldığı bildirildi. Kentin birtakımı kanallarında, gondolların zemine oturmuş bulunduğu ve yüzdürülemez bulunduğu basına yansıdı.

Ülkenin ehemmiyetli mahal kuruluşu Legambiente'nin umumi müdürü Giorgio Zampetti, icra ettiği açıklamada, "2023 hâlâ toy başladı lakin şimdiden baş döndürücü iklim vakaları ve kuraklık seviyeleri açısından endişe donör semboller kaydediliyor." dedi.

Ulusal ortak su tasarruf stratejisi benimsenmesi gerekliliğine aksan özne Zampetti, "Geri dönülmez noktaya gelmeden türlü sektörlerde ve değişik maksatlarla kaynaklardan çekilen suyun azaltılması gerekiyor." ifadesini kullandı.

İtalya'da güzeşte sene akıbet 70 senenin en alevli kuraklığı yaşanmış ve bu kuraklık dolayısıyla ekincilik sektöründe 3 bilyon avronun üzerinde maddesel dokunca yaşandığı belirtilmişti.

Bilim insanları, limonluk gazı emisyonlarının sefer açmış bulunduğu iklim değişikliğinin ısı dalgaları, dehşet fırtına, baskın ve kuraklık üzere olayların hâlâ kalın yaşandığına dikkati çekiyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler