USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

İstanbullulara 'barajlar suya doysa da müsriflik etmeyin' uyarısı

İstanbul Üniversitesi Su Bilimleri Fakültesi Deniz ve İçsu Kaynakları Yönetimi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Albay, barajları dolan şehrin 9 maaş su rezervi bulunduğunu, başağrısı yaşamamak düşüncesince suyun tetik kullanılması icap ettiğini söyledi.

İstanbullulara 'barajlar suya doysa da müsriflik etmeyin' uyarısı
20-03-2022 11:33
İstanbul

İstanbul'da sonuç günlerde çarpıcı bulunan yağışlar, mega kentin su ihtiyacını karşılayan toplamda 868 milyon 683 bin metreküp kapasiteye eş 10 barajın doluluk oranını arttırdı. Barajlara biriken yekûn su miktarı, tahminî 757 milyon metreküp oldu.

Yağışların peşi sıra doluluk oranları; Istrancalar ve Kazandere barajlarında yüzdelik 100'e, kentin su ihtiyacının şişman bölümünü karşılayan Ömerli Barajı'nda ise yüzdelik 91,17'ye ulaştı.

Bu oran; Alibey Barajı'nda yüzdelik 80,69, Büyükçekmece Barajı'nda yüzdelik 88,62, Darlık Barajı'nda yüzdelik 96,99, Elmalı Barajı'nda yüzdelik 95,83, Pabuçdere Barajı'nda yüzdelik 96,02, Sazlıdere Barajı'nda yüzdelik 61,09 ve Terkos Barajı'nda yüzdelik 83,02 oldu.

Rakamlar İstanbulluların yüzünü güldürse de, barajlardaki kapasitenin hudutlu bulunduğunu hatırlatan uzmanlar, su derdi taayyüş riski dolayısıyla istihlak dair davranışlarında ölçülü ve tasarruflu olunması uyarısı yaptı.

"Doluluk oranı muştulu zorla davranışlarında ölçülü edinmek lazım"

İstanbul Üniversitesi (İÜ) Su Bilimleri Fakültesi Deniz ve İç Su Kaynakları Yönetimi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Meriç Albay, AA muhabirine, barajlardaki doluluk oranlarının artmasının muştulu bulunduğunu söyledi.

Doluluk oranlarının su standardını etkilediğini tamlayan Prof. Dr. Albay, mütenakıs suyun acele kirlendiğine aksan yaptı.

İstanbul'un su ihtiyacını karşılayan barajların sonuç dü ayda yağışlarla dolmaya başladığını, bu hafta çarpıcı bulunan yağışlarla bu arada de barajların doluluk oranlarının yüzdelik 85'e ulaştığını tamlayan Albay, bunun muştulu bulunduğunu fakat davranışlarında ölçülü davranılması icap ettiğini kaydetti.

Mevcut suyun titiz ve tasarruflu kullanılmasında avantaj gördüğünü vurgulayan Albay, huysuz halde önümüzdeki çağda de su derdi yaşanabileceğini tabir etti.

Albay, kente su sağlayıcı barajların doluluk oranlarının yüzdelik 100'e ulaşmasının caba muhtemel su sıkıntılarının önüne geçemeyeceğine dikkati çekerek, şu halde konuştu:

"İstanbul'da 800 milyon metreküpü az buçuk sabık su kapasitesi var. Günde 3 milyon metreküp suyun İstanbul halkına verildiği düşünülürse, 9 maaş suyu barajlarımızda topluyoruz demektir, doğrusu ağız ağıza dolu olsa bile. Bu da bizlere şu ev ödevini veriyor; suyu akıllıcasına kullanacağız, rahatlamayacağız, boşa harcamayacağız, boşa akıtmayacağız, artırım edeceğiz. Yani rahatlamaya gelmez, zira önümüz yaz ayları. Yaz aylarında buğulaşma artacak, su tüketimi henüz da artacak. Hele birlikte de önümüzdeki sene kar ve yağmuru akıllıcasına birlikte halde almazsak, bizi gelecek senelerde tekrar dünkü birlikte başağrısı bekliyor olabilir. Bu nedenden ego daima şurası söylüyorum, lütfen suyu akıllıcasına kullanalım, artırım edelim, suyu yersiz harcamayalım."

- "Su kültürünü anaokulundan itibaren çocuklarımıza vermemiz lazım"

Prof. Dr. Meriç Albay, İstanbul'un ister kentleşme gerekse popülasyon itibarıyla fıldır büyüyen birlikte site olduğuna ayraç ederek, su tüketiminin artmasında huruç ve yapılaşmanın da çarpıcı bulunduğunu söyledi.

Su sıkıntısının elden İstanbul'da değil, hava değişikliğine ilişkin yerine varlık genelinde yaşandığının altını çizen Albay, bu sorumluluğun her insana düştüğünü, elden İstanbul değil Konya, İzmir, Ankara ve Gaziantep olsun başka şehirlerin de içmece suyu barajlarının titiz strateji edilmesi icap ettiğini kaydetti.

Su havzalarının baş döndürücü güzel arama edilmesinin de önemini vurgulayan Albay, şu halde bitmeme etti:

"İstanbul da karışma nice havzayı koruyamıyoruz. Koruyamadığınız devir havzaların su terviç kapasitesi düşüyor. Yani suyu yakalayıp baraja getirecek bölgeye siz beton yığarsanız maatteessüf suyu yönlendiremiyorsunuz barajlara. Bu da hem suyun standardını bununla birlikte miktarını düşürüyor. Dolayısıyla bizim bu su kültürünü, coğrafya kültürünü, biyoçeşitlilik kültürünü ilkokuldan, anaokulundan itibaren çocuklarımıza vermemiz lazım. Suyu hakkıyla baş döndürücü biçimsiz kullanıyoruz, hem mutfakta hem banyoda bununla birlikte başka sınai alanda. Özellikle şurası bildirmek lazım, bundan sonradan Türkiye'nin suyu enikonu az. Özellikle sınai kullanımda ve zirai kullanımda suyu artırım etmekte kâr mevcut sanarak düşünüyorum."

- "Gereksiz biriktirme gelecekten çalıyor"

Gereksiz su tüketimini "gelecekten çalmak" biçiminde değerlendiren Albay, "Gereksiz açıkça musluk, sizin geleceğinizden çalıyor. Bir sene sonradan kullanacağınız suyu şimdiden tüketmiş oluyorsunuz. Eğer bir, dü veya iptidai kazak yetiyorsa 7'nci, 10'uncu, 15'inci kazağı almamak lazım. Domates üretilirken, kazak yapılırken gerçekte tonlarca su tüketilmiştir. Bilgisayar, makine on paralık ayırt etmez. Endüstriyel ve zirai mamüllerin tüm düşüncesince su tüketiyoruz. Bilelim ki yersiz kullanım, yersiz gider gerçekte geleceğimizden çalıyor. Buna baş döndürücü uyanıklık geçirmek lazım." ifadelerini kullandı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Fatih Karagümrük3436-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler