USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

İstanbul Finans Merkezi Kanunu Teklifi, TBMM Genel Kurulu'nda bildirme edilerek yasalaştı

AK Parti milletvekillerinin imzasını haiz İstanbul Finans Merkezi Kanunu Teklifi, TBMM Genel Kurulu'nda onama edilerek yasalaştı.

İstanbul Finans Merkezi Kanunu Teklifi, TBMM Genel Kurulu'nda bildirme edilerek yasalaştı
23-06-2022 03:03
TBMM

Kanuna göre, Türkiye Cumhuriyeti'nin mali rakiplik enerjisini arsıulusal bölgede artırmak, mali piyasalarla verim ve hizmetlerin büyümesine ve derinleşmesine katkıda bulunmak, arsıulusal mal ve kapital piyasalarına entegrasyonu perçinlemek ve bu sayede İstanbul Finans Merkezinin (İFM) önde mevrut global mal merkezlerinden bir tanesi olması amaçlanıyor.

İFM'nin alanı, yönetilmesine ve işletilmesine değgin hükümler, İFM'de meydana gelen ameliyat ve bu faaliyetlere değgin teşvik, indirim, ayrıklık ve muafiyetler de düzenleniyor.

Finansal faaliyetlere ilişikli tanımda dayalı yasalara götürme yapılarak; bankacılık, kapital piyasaları, sigortacılık, mali kiralama, faktoring ve benzeşim piyasalar altında mekân meydan söylenegelmiş kıymetler, çıkmış araçlar, ifa sistemleri, elektronik mülk ve benzeşim faaliyet, iş ve işlemlerin İFM'de mali çalışkanlık adına gerçekleştirilebileceği belirtiliyor. ​​​​​​​Yönetici şirket, "kanun kapsamında sunulan fariza ve yetkileri görmek az daha Türkiye Varlık Fonu kabilinden kurulan ve hususi ahbaplık hükümlerine naşir adına çalışkanlık yayınlayan çok ortaklı şirket" şeklinde tanımlanıyor.

Cumhurbaşkanlığı Finans Ofisi kabilinden elçi vesikası verilecek

İFM'de hepsi enfrastrüktür ve üstyapının işletilmesi, yönetilmesi, özgür bölümlerin ve sahaların kiralanması ile kamuya ilgilendiren bulunan ve bayındırlık planında belirlenen fonksiyonlar doğrultusunda dayalı kurumlara tahsis edilmiş alanlar aut kazanmak az daha genel hizmetlere bölünmüş yol, meydan, yeşil alan, otopark ve benzeşim bölgelere değgin rastgele çeşitli patronaj faaliyeti 20 sene süreyle becerikli şeriklik kabilinden gerçekleştirilecek.

Kat Mülkiyeti Kanunu kapsamında büküm sahipleri kurulu, ada temsilciler müesses ve şişman bina temsilciler kuruluna ilgilendiren yetkiler İFM'de mevcut habitat açısından 20 sene süreyle becerikli şeriklik kabilinden kullanılacak.

Ofis dalında çalışkanlık ifşa eylemek az daha katılımcılara Cumhurbaşkanlığı Finans Ofisi kabilinden elçi vesikası verilecek. Katılımcı vesikası verilmesine, elçi vesikası bağışıklık koşullarına, elçi belgesinin askıya katılması ve iptaline ilişikli hususlar müdahale elçi belgesine değgin kökler ve esaslar yürütüm yönetmeliğinde düzenlenecek.

"Tek durak büro"

Katılımcıların faaliyetlerine ilişikli izin, ruhsat, lisans ve benzeşim icazet başvuruları ile bunların çalışanlarına ve bu çalışanların bakmakla görevli bulunduğu bireylere ilişikli müsaade ve icazet kabilinden başvurularının yapılabilmesi ve bu müracaat süreçlerinin hızlandırılması amacıyla, amme gurur ve kurumlarının dayalı birimlerinin fariza alacağı "tek durak büro" oluşturulacak.

Tek durak büroda, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Hazine ve Maliye Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı temsilcileri ile bu bakanlıklarca muktezi görülmesi biçiminde bunların bağlı, ilgili, münasebetli kuruluşları yahut bu bakanlıkların denetiminde bulunan amme gurur ve kurumlarının temsilcileri ve dayalı kaza belediyesi temsilcileri mekân alacak.

İFM'de gerçekleştirilecek iş ve işlemlerin biricik aracısız takibini gerçekleştirmek ve biricik durak büroda mekân meydan amme gurur ve kuruluşları arasındaki koordinasyonu iletmek amacıyla biricik durak büro, dayalı mevzuat hükümleri gizli ikamet eylemek kaydıyla Cumhurbaşkanlığı Finans Ofisi kabilinden götürme ve dümen edilecek. gereksinim duyulması biçiminde ayrımlı bakanlık, amme gurur ve kuruluşları da biricik durak büroya müdahale edilebilecek. Tek durak büronun işleyişine değgin kökler ve esaslar yürütüm yönetmeliğinde düzenlenecek.

Katılımcı vesikası alarak mali çalışkanlık yayınlayan şirketlerin diyar haricinde beledi bireylere sundukları mali hizmetler, hizmetten sonuncu adına diyar haricinde faydalanılması koşuluyla mali iş ihracatı adına değerlendirilecek.

Finansal şirketlerin zat ad ve adına gerçekleştirdikleri çıkmış işlemleri, portföylerine dünya malı benimseme etme yahut portföylerinden dünya malı bey işlemleriyle diyar zarfında beledi insanların tasarruflarını diyar dışına çıkaran faaliyetleri, hizmetleri ve işlemleri mali iş ihracatı adına değerlendirilmeyecek.

Katılımcı vesikası almış mali kurumlar kabilinden İFM'de meydana gelen mali iş ihracatı niteliğindeki ameliyat kapsamında elde edilmiş kazançların yüzdelik 75'i Kurumlar Vergisi matrahının tespitinde, Kurumlar Vergisi beyannamesi üstünde başkaca gösterilmek şartıyla, gurur hasılatıntan indirilecek. İşlemler ile bu işlemler zımnında lehe tahsil edilen nukut Banka ve Sigorta Muameleleri Vergisi'nden; faaliyetlere ilişikli işlemler rastgele çeşitli harçtan, bu işlemlere ilişikli planlı kağıtlar Damga Vergisi'nden ayrıklık tutulacak.

Katılımcı vesikası almış mali şirketlerin İFM'de istihdam ettikleri personele ödenen maaş ücretin asıl duru değerinin; diyar haricinde minimum 5 salname mesleksel tecrübeye erbap şahısda yüzdelik 60'ı, diyar haricinde minimum 10 salname mesleksel tecrübeye erbap şahısda ise yüzdelik 80'i Gelir Vergisi'nden ayrıklık olacak. Bu kapsamda tamlanan istisna, İFM'de çalışmaya başlamadan esbak sonuç 3 yılda Türkiye'de çalışmamış bulunan personelin sevap gelirlerine uygulanacak.

İFM'de mekân meydan taşınmazların kiralanmasına değgin işlemler rastgele çeşitli harçtan ve bu işlemlere ilişikli planlı kağıtlar Damga Vergisi'nden ayrıklık olacak. En az 3 ülkede çalışkan adına çalışkanlık yayınlayan iştirakçilerin diyalekt hazne ve mali patronaj merkezleri karşı da bu husus hükümleri uygulanacak.

Hesap ve defterleri Türkçe sübvansiyon zorunluluğu olmayacak

Katılımcıların avlamak mecburiyetinde oldukları defterler ile düzenleyecekleri belgelerin ecnebi mülk birimiyle tutulabilmesi ve düzenlenebilmesine ilişikli Vergi Usul Kanunu ile Türk Ticaret Kanunu hükümlerine ilişikli olmadan kombinezon hazırlamaya Hazine ve Maliye Bakanlığı izinli olacak.

Katılımcılar, zat aralarında ve İFM'de yürüttükleri ameliyat kapsamında planlı rastgele nevi muamele, mukavele, muhabere, aritmetik ve defterlerini Türkçe tutmaya meraklı olmayacak.

Katılımcılar zat aralarında İFM'de yürüttükleri ameliyat kapsamında, faaliyetlerinin naşir bulunduğu mevzuata karşıt olmaması kaydıyla, hususi hukuka naşir adına bitirdikleri rastgele nevi muamele ve sözleşmelerde serbestçe ahbaplık tarzı yapabilecek.

En az 3 ülkede çalışkan adına çalışkanlık yayınlayan iştirakçilerin diyalekt hazne ve mali patronaj merkezleri karşı da bu ahkâm uygulanacak.

Yabancı personel istihdamı

İFM'de çalışkanlık gösterecek katılımcılar ile minimum 3 ülkede çalışkan adına çalışkanlık yayınlayan iştirakçilerin diyalekt hazne ve mali patronaj merkezleri Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı kabilinden Uluslararası İşgücü Kanunu göre planlı düzentileme izniyle ecnebi tabiiyetli personel çalıştırabilecek. Bu kapsamda yapılacak düzentileme izni başvuruları istisnai adına değerlendirilecek.

İFM'de mevcut taşınmazlar, sadece projesinde ve patronaj planında belirlenen amaçlar doğrultusunda kullanılabilecek. İFM'de rastgele çeşit ve ölçekteki, mekansal plan, parselleme planı, mekân ve toprak düzenlemesi, yöre bilimsel ve jeoteknik etüt, dar bölgeleme, harita ve kentsel dizayn projeleri yapmaya, yaptırmaya ve onaylamaya Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı izinli olacak.

İFM patronaj planı ve pres projesi, becerikli şeriklik kabilinden hazırlanarak doğrudan doğruya tescil ettirilecek.

Katılımcı belgesinin rastgele müşterek nedenle silme edilmesi durumunda, iştirakçilerin İFM'de faaliyette mevcut kazanmak az daha bitirdikleri icar sözleşmesi de kendinden sona erecek. Kira sözleşmesi tapuya yorumlama edilmişse becerikli firmanın isteğiyle yorumlama terkin edilecek.

Kanunun uygulanmasına ilişikli kökler ve esaslar ile gayrı hususlar Cumhurbaşkanı kabilinden çıkarılan yürütüm yönetmeliğinde düzenlenecek.

Kurumlar Vergisi ve harçlara ilişikli muafiyet

İFM'nin faaliyete geçmiş bulunduğu önce dönemde, taşınmaları motivasyon eylemek ve İFM'yi global ölçekte kompetitif restore etmek amacıyla elçi vesikası almış mali çalışkanlık yayınlayan kurumlar kabilinden İFM'de meydana gelen mali iş ihracatı niteliğindeki faaliyetlerden 2022-2031 yılları ortada elde edilmiş hasılatlar düşüncesince Kurumlar Vergisi iskonto payı yüzdelik 100 adına uygulanacak.

Katılımcı vesikası almış mali şirketlerin İFM'de mevcut biçim ve şubelerinden katılması müstelzim mali çalışkanlık harçları, kanunun meriyet tarihinden itibaren 5 sene süreyle alınmayacak.

TBMM Başkanvekili Nimetullah Erdoğmuş, teklifin benimseme edilmesinin peşi sıra birleşime açıklık verdi. Erdoğmuş, aradan sonraları komisyonun durumunda olmaması zımnında birleşimi erte zaman 14.00'te bükülmek az daha kapattı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler