USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

İsrail, Biden'ın Orta Doğu ziyaretinde İran konusu için manzara kırıklığı yaşadı

ABD Başkanı Joe Biden'ın İsrail'e gerçekleştirdiği görüşme esnasında ele tahsil edilen mevzular Tel Aviv yönetimini umumi hatlarıyla mutlu ederken, İran'ın çekirdeksel dosyası meselesi için ise manzara kırıklığına uğrattı.

İsrail, Biden'ın Orta Doğu ziyaretinde İran konusu için manzara kırıklığı yaşadı
17-07-2022 12:04
Kudüs

Biden, 13-16 Temmuz'da gerçekleştirdiği Orta Doğu turu kapsamında İsrail'i görüşme ederek burada türlü temaslarda bulundu. Ziyaret esnasında dayanıklı baş döndürücü husus gündeme geldi.

İsrail ziyaretine 13 Temmuz'da süregelen Biden, Başbakan Yair Lapid ve Cumhurbaşkanı Isaac Herzog ile görüşmeler gerçekleştirdi.

Biden, 14 Temmuz'da Lapid ile müşterek araya geldi. Batı Kudüs'te gerçekleşen buluşmada Biden ve Lapid, ABD ile İsrail ortada Kudüs Müşterek Stratejik Ortaklık Deklerasyonu'nu imzaladıktan sonraları kuma matbuat toplantısı düzenledi.

Lapid, burada meydana getirdiği açıklamada Biden'a hitaben "İran'ın çekirdeksel faaliyetlerine huzur diplomasinin işe yaramayacağını, onları durdurmanın müşterek tane yolunun askeri yıldırma olduğunu" söyledi.

Biden ise konuşmasında Tahran'ın çekirdeksel faaliyetleriyle ilgilendiren adına "İran'ın çekirdeksel çelim bulunmasına katiyen müsaade vermeyeceğiz." derken, Lapid'in bahis konusu meselenin askeri yolla çözülmesi isteklerine ummuş olduğu karşılığı vermedi. Biden, "Diplomasinin, bu neticeye ulaşmanın en dobra yolu olduğuna inanmaya bitmeme ediyorum." ifadelerini kullandı.

İsrail'i rahatlatan konular

Tel Aviv, Biden'ın ziyareti esnasında ele tahsil edilen "İsrailliler düşüncesince ABD'ye girişte ara sınav muafiyeti, Arap ülkeleriyle normalleşme ve Filistin meselesi" kabilinden konulardaki gelişmelerden mutlu kaldı.

İsrail basınına göre, Biden'ın Batı Şeria'da yerleşme birimlerinin durdurulması mevzusu üstünde eğilmemesi Tel Aviv yönetimini rahatlattı.

Biden'ın Lapid ile düzenlemiş olduğu kuma matbuat toplantısında Filistin menşeli ABD yurttaşı gazeteci Şirin Ebu Akile'nin öldürülmesinin üstünde durmaması da Tel Aviv düşüncesince müşterek deşarj oldu.

İsrail basınına göre, Biden'ın Tel Aviv'e verdiği en şişman bağış ise ABD'nin, İsrail'in lazer iklim defans sisteminin geliştirilmesi düşüncesince finansal ve teknolojik dayanak vereceği yönündeki taahhüdü oldu.

Suudi Arabistan'la normalleşme önünde adımlar

Biden'ın İsrail ziyaretindeki en ehemmiyetli meselelerden bir tanesi de Suudi Arabistan'la normalleşme önünde inkişaf kaydedilmesi oldu. İsrail basını, Biden'ın bu husus üstünde eğildiğini, Suudi Arabistan'ın iklim bölgesini İsrail uçuşlarına açmasının da bu mevzuda ehemmiyetli müşterek evolüsyon bulunduğunu yazdı.

İsrailli yetkililer, Suudi Arabistan'ın iklim bölgesini açmasından sonraları memnuniyetlerini tabir fail açıklamalarda bulundu.

İsrail'in görüntü kırıklığı

İsrail basınına gereğince Tel Aviv, Biden'ın ziyareti kapsamında ele tahsil edilen dayanıklı baş döndürücü mevzudan mutlu olurken, İran'ın çekirdeksel meselesinde ise görüntü kırıklığına uğradı.

İran meselesinde Tel Aviv'in Tahran'a huzur askeri alternatif ısrarına huzur Biden'ın diplomatik kez vurgusu İsrail gözetiminde görüntü kırıklığı yarattı.

Yediot Aharonot gazetesinde mevzuya ilişkin müşterek dağ bayır kaleme düzlük çözümleyici Ron Ben-Yishai, Biden'ın İsrail'in baskılarına karşın çekirdeksel üstüne diplomatlık namına askeri seçeneğin yeğleme edilmesine razı olmadığını belirtti.

Ben-Yishai, "Biden, ziyareti esnasında İsrail'in İran'ın çekirdeksel bomba elde etmesi mevzusundaki endişelerine konkre yanıtlar sunmadı. Bunun birlikte Başbakan ile görüşmesinde Lapid'in istediği kabilinden diplomatik alternatif düşüncesince sonuncu devir da belirlemedi." ifadelerini kullandı.

Orta Doğu turuna 13 Temmuz'da İsrail'den süregelen Joe Biden, Batı Şeria'yı da görüşme etmiş, elan sonraları Suudi Arabistan'a geçerek burada 2 çağ devam eden temaslarının peşi esna geçmiş ABD'ye dönmüştü.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Fatih Karagümrük3436-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler