USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

İsrail Başbakanı Netanyahu ile ABD Dışişleri Bakanı Blinken bir araya geldi

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, bir araya geldi.

İsrail Başbakanı Netanyahu ile ABD Dışişleri Bakanı Blinken bir araya geldi
30-01-2023 23:08

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Kudüs'te İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile bir araya geldi. Görüşmenin peşinde Natenyahu ve Blinken, kuma matbuat toplantısı düzenledi. Netanyahu icra ettiği konuşmada, İsrail ile ABD arasındaki kırılmaz bağın çağcıl tarihin en iri ittifaklarından birisi bulunduğunu vurgulayarak, “Gün geçtikçe büyüyen kuma dikkat sahalarımızı ve kuma değerleri paylaşıyoruz. Bu ittifak, Başkan Biden'ın ilişkin bulunduğu bir şey. Onu 40 senedir tanırım. O, İsrail'in asıl bir dostu, bu ittifakın asıl bir savunucusu, bire bir sizin gibi” dedi.

“Uluslararası topluluğun çoğunun İran'ın asıl yüzünü görmüş bulunduğu bir zaman”

ABD'nin İsrail'e icra ettiği yardımlar düşüncesince gönül borçlusu bulunduğunu aktaran Netanyahu, Blinken'ın ziyaretinin ehemmiyetli bir sürede gerçekleştiğini belirterek, “Uluslararası topluluğun çoğunun İran'ın asıl yüzünü görmüş bulunduğu bir zaman. Bu rejimin kişi halkına icra ettiği barbarlığı gördüler. Saldırganlığı, sınırlarının ötesine ve Orta Doğu'nun ötesine nite ihraç ettiğini gördüler ve bence bu rejimin çekirdeksel tabanca edinmemesi gerektiği dair kuma bir düşünüm donanması var” diyerek konuştu.
İbrahim Anlaşmaları (Abraham Accords) ile İsrail ve nice Arap ülkesi ortada meydana getirilen barışı hâlâ da derinleştirmeye çalıştıklarını aktaran Netanyahu, “Barış çemberini genişletmenin bitim Arap-İsrail çatışması ile alakalı dosyanın kapatılmasına ve Filistin ile uygulanabilir bir çözüme ulaşmamıza da araştırma görevlisi olacağına inandığımı söylemeliyim” dedi.
Netanyahu ile görüşmenin aşırı verimli, içtenlikli ve şümullü bulunduğunu tamlayan Blinken ise, ABD'nin İsrail'in güvenliğine bulunan taahhüdünün bitmeme ettiğini vurgulayarak, bahis konusu taahhüdün 75 senedir bitmeme ettiğini açıkladı.

“İran, Rusya'nın tertemiz Ukraynalı sivilleri gebertmek düşüncesince kullandığı İHA'ları sağlıyor”

ABD'nin İsrail ile İran'ın çekirdeksel tabanca edinmesine katiyen müsaade verilmemesi gerektiği dair oydaş bulunduğunu aktaran Blinken, “İran'ın alanda ve ötesinde istikrarsızlaştırıcı faaliyetlerine dirlik bırakmak düşüncesince işbirliğini derinleştirmeyi tartıştık. İran, İsraillilere ve diğerlerine hücumcu teröristleri derinliğine süredir desteklediği gibi, demincek de Rusya'nın tertemiz Ukraynalı sivilleri gebertmek düşüncesince kullandığı İHA'ları sağlıyor” biçiminde konuştu.
İHA'lara yanıt Rusya'nın İran'a ümranlı silahlar sağladığını tabir fail Blinken, “Şimdi İsrail'i hâlâ sakıncasız bir duruma getirmenin en can alıcı yollarından birisi alanda ve ayrıca bölgenin aşırı ötesinde köprüler mensur etmeye bitmeme etmektir. Bu nedenle, İbrahim Anlaşmalarını ve İsrail ile Arap ülkeleri arasındaki öteki normalleştirme anlaşmalarını derinleştirmek ve bollatmak düşüncesince boyuna çalıştık. Bu ayın başlarında, ABD'nin ciharıyek yanından iri bir heyet, Negev Forum'unun Çalışma Gruplarının evvel toplantısı düşüncesince İsrail, Bahreyn, Mısır, Fas ve Birleşik Arap Emirlikleri'nden temsilcilerle Abu Dabi'de bir araya geldi. Bu, 1991 Madrid Konferansı'ndan buyana İsrail ve Arap yetkililerin en iri toplantısıydı” dedi.

Blinken'dan dü devletli çözüme vurgu

İsrail ile öteki Arap ülkeleri ortada meydana getirilen sulh anlaşmalarının İsrailliler ve Filistinliler ortada yapılacak barışın hesabına geçemeyeceğini vurgulayan Blinken, “İsrail'in entegrasyonunu ilerletirken, bunu Batı Şeria ve Gazze'deki Filistinlilerin günce yaşamlarını iyileştirecek şekillerde yapabiliriz. Filistinlilerin ve İsraillilerin denktaş ölçülerde özgürlük, güvenlik, fırsat, doğruluk ve haysiyete ehil bulunmasına müteveccih mihman hedefimize akıllıca açınmak düşüncesince bu aşırı önemlidir. Başkan Biden, bu gayeye ağız ağıza ilişkin kalmaya bitmeme ediyor” diyerek konuştu.

“Tüm tarafları sakinliği baştan bildirmek ve gerilimi ıskat etmek düşüncesince aceleci adımlar atmaya çağırıyoruz”

Blinken, “Bunu başarmanın en dobra yolunun dü mutluluk vizyonunu arkalamak ve yapmak olduğuna inanmaya bitmeme ediyoruz. Başbakana dediğim gibi, bizi bu vizyondan uzaklaştıran gelişigüzel şey, bizlere göre, İsrail'in derinliğine vadeli güvenliğine ve onun Yahudi ve demokratik bir mutluluk adına derinliğine vadeli kimliğine dokunca verir. Bu nedenle, kâffesi tarafları sakinliği baştan bildirmek ve gerilimi ıskat etmek düşüncesince aceleci adımlar atmaya çağırıyoruz. Umarım bir noktada hem İsrailliler bununla birlikte Filistinliler düşüncesince bir düzenlilik duygusunu baştan kasılma etmeye başlayabileceğimiz koşulları oluşturabileceğimiz bir müstevi bulunduğu için emniyetli iktisap etmek istiyoruz” ifadelerini kullandı.

Blinken, Kudüs'ün kutsi yerlerinde zamanı statükonun korunmasını desteklemeye bitmeme ettiklerini vurguladı.
ABD-İsrail arasındaki ilişkilerin hem kuma çıkarlara bununla birlikte kuma değerlere dayandığını aktaran Blinken, bunların insanoğlu haklarına saygı, adalet, ekalliyet hakları, hukukun üstünlüğü, engellenmeyen basın, berk bir çırçıplak toplum, asliye demokratik öge ve kurumlara maruz dayanaklık etmek bulunduğunu tabir etti.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor33450
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Konyaspor3436-14
16Gaziantep FK3434-15
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler