USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

İspanyol gazeteci, Yunanistan'daki sığınmacı kampında yaşanmış olan dramı kitaba döktü

Yunanistan'da nezdinde sığınmacı kampında 2016'da mültecilerle beraberce geçirdiği 40 haset yazdığı nezdinde kitapta özetleyen İspanyol gazeteci Tena, Avrupa'da göçmen problemininin altında yatan en şişman sebebin "bilgi kirliliği ve önyargılar" bulunduğunu kaydetti.

İspanyol gazeteci, Yunanistan'daki sığınmacı kampında yaşanmış olan dramı kitaba döktü
19-11-2022 15:08
Madrid

Yunanistan'ın Yanya şehri civarlarındaki Katsikas'taki müşterek sığınmacı kampında 2016 senesinde mültecilerle baş başa geçirdiği 40 haset yazdığı müşterek kitapta özetleyen İspanyol gazeteci Jose Nunez Tena, Avrupa'da göçmen problemininin altında yatan en iri sebebin "bilgi kirliliği ve önyargılar" bulunduğunu söyledi.

İspanyol gazeteci Jose Nunez Tena, "Shukran My Friends (Teşekkürler Kardeşim)" adıyla im kaleme aldı.

Tena, AA muhabirine verdiği demeçte, Katsikas sığınmacı kampında yaşamış olduğu "zorlu günleri" ve im yemeni periyodunu anlattı.

Mültecilere iane buyurmak düşüncesince fahri yerine 2016'da Yunanistan'a revan Tena, "düzensiz göçmenlere ve sığınmacılara müteveccih düşüncelerinde iç dünyasını ve boşluk açısını değiştiren, burada yaşamış olduğu vakaları kaleme alarak, birikimlerini pazarlık etmek istediğini" aktardı.

Tena, sığınmacılara aşındırmak ve üst dağıtmak, sorunları çözmede aralık bulucu iktisap buyurmak düşüncesiyle başladığı yolculuğun, arzu dışı biçimde aşırı değişik bölgelere gittiğini "zor zorla bire müşterek sürede güzelliği de bulunan bu 40 günün böylecene yol rehberi olabilecek müşterek kitabın çıktığını" tabir etti.

İspanyol gazeteci, "Mülteciler bezden yapılma, su nâkil çadırlarda bekletiliyordu. Yağmur yağdığında gidiş birlik müşterek felaketti. Ayrıca ne derece beklemeleri gerektiği, geleceklerinin ne olacağına bağlı tek bilgelik verilmiyordu. Bu iri müşterek zavallılık ve hayalet kırıklığı yaratıyordu. Oradaki insanoğlu savaştan kaçtıkları düşüncesince gelmişlerdi ve senden değişik değildiler. Bu muameleye müstahak iktisap buyurmak düşüncesince tek bilinçlilik yapmadılar. Bunları görür görmez Avrupalı ve ya dünyanın rastgele müşterek yerinde, nereli olursanız olun, insanlığınızdan utanıyorsunuz." ifadelerini kullandı.

"En iri günah bilgelik kirliliği ve önyargıların bire müşterek sepetin içerisine konulması"

"Katsikas kampı benim düşüncesince birlik müşterek terbiye kursu oldu. Gözlerini açıp ağzını kapattığın müşterek dünya. Çünkü önyargıları yıkan şeyleri öğrenmeye başlıyorsun." diyen Tena, laflarını şöyleki sürdürdü:

"Gün ve devir baş başa olduğun insanlarla müşterek müddet sonradan problemlerini da paylaşarak dost oluyorsun. Aradıkları ne? Neden topraklarını vazgeçme ettiler? Bunları sorgulamaya başlıyorsun. Senin dünyan derece giranbaha apayrı müşterek evren bulunduğunun farkına varıyorsun. Avrupa'daki nice ad derece benim de önyargılarım vardı. Bu önyargılar siyasal, dinî ve ırkla ait sebeplerden. En iri günah da bilgelik kirliliğinin ve önyargıların bire müşterek sepetin içerisine konulması. Ama bu kamplara gittiğin dakika öğrenmeye başlıyorsun. Avrupa ve dünyanın art kalanında aşırı müşterek tomar bilgelik kirliliği ve üstünde enine boyuna çalışılması ve kırılması müstelzim önyargılar var."

Suriyeli 7 yaşındaki çocuk: "Arkadaşım, ego çirkin değilim. Ben kötülerden kaçıyorum"

Tena, kampta en aşırı çocuklarla icra ettiği sohbetlerden etkilendiğini vurgulayarak, "Ya savaştan ve ya DEAŞ'tan kaçanlar vardı. Her insanoğlunun hikayesi aşırı delici zorla en vurucuları çocuklarınki. Kampta aşırı müşterek tomar bebek vardı. Çocukların dünyaları farklı, aşırı şimdi bozulmamış ve temiz. sebep evlerinden uzaklaşmak ve Avrupa'da dünkü müşterek avlu araştırmak durumunda olduklarını bilmiyorlardı. Suriyeli 7 yaşındaki müşterek çocuk, bana (Arkadaşım, ego çirkin değilim. Ben kötülerden kaçıyorum) demişti. Aslında bu kamplardaki tamamı sığınmacıların hissettiği umumi duyguydu. Bunu her insanoğlunun anlaması lazım." biçiminde konuştu.

Yunanistan'daki sığınmacı kampının durumunu, sefaleti gördüğünde müşterek boşluk "Avrupalı olmaktan utanma" duygusu yaşadığını aktaran Tena, bunun "siyasi değil, insanlığından sıkılma yönünde olduğunun" altını çizdi.

"Yunanistan onlar düşüncesince yalnızca müşterek duraktı zorla ne derece kalacakları mahsus sıfır müşterek durak"

Ülkelerindeki savaştan kaçan Suriyeliler düşüncesince geçmiş bakışta Yunanistan'a gelmenin anlamının "Hedefimizi gerçekleştirdik. Bundan sonrası yalnızca sabırla beklemek." bulunduğunu kail Tena, bu düşüncenin giderek elbette değiştiğini şu laflarla aktardı:

"Mülteciler Yunanistan'a geçmiş geldiklerinde (Artık Avrupa'da kalacağım) düşüncesiyle müşterek optimizm hissediyorlardı. Ancak günler, haftalar, aylarca devam eden bekleyiş, kapalılık ve kamptaki çirkin şartlardan sonradan birileri Türkiye'ye art dönmek, birileri da Katsikas'da kalmış şekilde akıbet hedefleri Almanya'ya anlamak düşüncesince dayanmaya bitmeme etmeyi düşünüyordu. Almanya diyorum zira onlar düşüncesince Avrupa düşünmek Almanya demekti. (İspanya'ya ve ya öteki devletlere gelin) dediğimizde değme devir (Hayır) yanıtını alıyorduk. Yunanistan onlar düşüncesince yalnızca müşterek duraktı zorla ne derece kalacakları mahsus sıfır müşterek durak."

"Önyargıları fakat konuşarak, diyalog kurarak yıkabiliriz"

Tena, "Rusya'ya huzur savaştan kaçan Ukraynalılara elden konutlarını açan Avrupalılar, bire müşterek tavrı, ülkelerindeki savaştan kaçan Suriyeliler düşüncesince göstermedi. Sence bunun sebebi ne?" şeklindeki müşterek soruya "Siyasetle, ideolojik ve dinî önyargılarla aşırı irtibatlı bulunduğunu düşünüyorum zorla bari birlik yanıtını ego de bilsem. Cihatçılık Avrupa'da aşırı vahim müşterek şey. Burada yayımcı ağırbaşlı müşterek dezenformasyon var. Aslında bazılarının çirkin yerine görmüş olduğu insanoğlu yalnızca kötülerden kaçanlar. Ama bunu anlamak gerekiyor. Bu önyargıları fakat konuşarak, diyalog kurarak yıkabiliriz." yanıtını verdi.

Katsikas kampındaki sığınmacıların durumunda erte öteki devir rastgele müşterek ulustan birilerinin de olabileceğini, şu anda Ukraynalılar derece gelecekte değişik milletlerin de apayrı devletlerin yardımına gereksinimi olabileceğini dile getiren Tena, "İspanya'dan da sağlam verebiliriz. Zira benzeyen müşterek sürede İç Savaş'tan ve diktatörlük döneminden (1936-1975) kaçan İspanyollar göç yazar öteki ülkelerden iane istedi. Her ülkenin buna benzeşim müşterek geçmişi beli ve ya gelecekte olabilir. Yunanistan'da yaşadığım 40 günce tecrübem bana ne derece düşüt hafızaya ehil olduğumuzu da hatırlattı. Bu yüzden, hafızamızın olmadığı için çevre da perde duydum." ifadelerini kullandı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor33450
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Konyaspor3436-14
16Gaziantep FK3434-15
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler