USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

İspanya'da Katolik Kilisesinde cinsel istismar iddiaları uysallık duvarını yıkamıyor

İspanya'da Katolik Kilisesinde küçüklere müteveccih cinsel istismar vakalarının bugüne derece ortaya çıkarılandan baş döndürücü elan bir tomar bulunduğu iddiaları, kilisede, siyasette, basında ve toplumdaki sessizlikten çevre mergup kurda araştırılamıyor.

İspanya'da Katolik Kilisesinde cinsel istismar iddiaları uysallık duvarını yıkamıyor
18-02-2022 11:35
Madrid

İlk namına 2002 senesinde ABD'de yırtık verici kilise müesseselerinde cinsel istismar olayları, akıbet senelerde Avrupa'nın nice ülkesinde gündeme gelse de İspanya bu mevzuda minimum inkişaf kaydeden ülkelerden bir tanesi oldu.

İspanya'daki cinsel istismar olaylarını 3,5 senedir gündeme getiren El Pais gazetesinin oluşturduğu araştırı kadrosunun başındaki gazetecilerden İnigo Dominguez, AA muhabirine verdiği hususi demeçte, kendisini en birlikte tomar etkileyen şeyin, binbir güçlükle yıkmaya çalışmış oldukları "sessizlik duvarı" olduğunu anlattı.

İspanya'da tekinsiz bulunan bu mevzuyu araştırmaya, Ekim 2018'de başladıklarını aktaran Dominguez, Katolik kült adamlarının "yalan söylememek ve Kilisenin imajını korumak", siyasetçilerin "siyasi kutuplaşmadan kaçmak", basının "Kiliseyi eleştirmekten çekinmek", mağdurların ise "toplum baskısından" ötürü "sessiz kaldığını" söyledi.

Diktatör Franco zamanında (1936-9175) eğitimin Kilisenin doktrini altında bulunduğu İspanya'nın zamanı ile yüzleşmesinin değme devir sıkkın olduğunu, "eski hayaletlerin baştan çıkacağı endişesinin devletin tamamı müesseselerinde halen hissedildiğini" anlatım fail Dominguez, "Cinsel istismar iddialarının ortaya çıkarılmasında daha başlangıçtayız, çabucak yüzeyi kazıyoruz ve altından ne çıkma bilmiyoruz." niteleyerek konuştu.

Dominguez, küçüklere müteveccih cinsel istismarların en birlikte tomar vaktiyle çalışkan bulunan fakat halihazırda kaldırılan, Kiliseye ilişkin leyli okullarda görüldüğünü belirtti.

İspanyol gazeteci, incelemelerde birlikte tomar az inkişaf kaydedilmiş olmasını, "Küçük bölgeler ilkin edinmek az daha Katolik Kilisesinin toplumda halen geri planda birlikte tomar güçlü olmasına, mağdurların yaşadıklarını anlatabileceği akıllıca içtimai atmosferin yaratılmamasına ve "Kilise, talih ve basının bugün güçlü olayları inkar fail birlikte büyüklenme sergilemesine" bağladı.

Bugüne denli 100 denli mağdurla konuştuğunu, dünya genelinde dü il haricinde değme ilden kıygın bulduklarını aktaran Dominguez, duyduklarından bazılarının heyecan derecede acıklı olduğunu, girintisiz çıkıntısız kabil görülebilecek; evlatların bacaklarına tuşe kabil olayların bile gözyaşları süresince anlatıldığını vurguladı.

"Çok acıklı ahval var"

İspanyol gazeteci, mağdurlarla konuşmasında yaşamış bulunduğu tecrübeyi şu laflarla dile getirdi:

"Her dönemden, değme yaştan insanoğlu bizlere telefon etti. Ne çeşit birlikte cinsel istismar bulunduğunu yaşamadıkça bilemeyiz. Bunun birlikte çocukta bıraktığı izi değerlendirmek emniyetsiz birlikte şey. Bu olayların mağdurları, maşeri ayrıca familya süresince dışlanma korkusuyla yaşadıklarını anlatamamışlar. Şimdi 30-40 sene sonraları söylemeye başlıyorlar. Çok lakin birlikte tomar acıklı ahval var. Bir çocukta bıraktığı tramvayı katiyen dört dörtlük namına anlayamayız."

"Kilise detayları saklayıp olayları gizliyor"

Şiddete vasıl cinsel istismarlarda mağdurların mahkemeye ve ya polise gitmeden Kilise ile anlaşarak ödence ve ya birtakımı yardımlar aldığını da öğrendiklerini kail Dominguez, İspanya'daki Katolik Kilisesini, "İddiaların üstüne gitmeyerek tek nesne yapmamakla ve ellerindeki detayları saklayıp, olayları gizlemekle" suçladı.

"Basın düşüncesince ehemmiyetli bulunan Kiliseyi korumak"

Sessizliğin basında da olmasının kendisini birlikte tomar şaşırttığını vurgulayan Dominguez, "Galisya branşında iyice ehemmiyetli 9 olayı mağdurlarıyla ortaya çıkardık. Galisya'da birlikte tomar birlikte araba ehemmiyetli yerli gazete var. 1-2 devir bizi eşme göstererek çelimsiz bilgi yaptılar lakin devamını getirmediler. Oradaki yerli gazetecilerin telefonu eline alıp, bizim konuştuğumuz şahısların dershane arkadaşlarına intikal etmeleri ve onlarla konuşup toy olayları araştırmalarının birlikte tomar da güç olacağını sanmıyorum lakin değme yerde ayrımsız dava var, kimesne üstüne gitmiyor. Basının şişman kısmı tutucu ve onlar düşüncesince ehemmiyetli bulunan mağdurlara iane eylemek değil, Kiliseyi korumak." ifadelerini kullandı.

Vatikan'dan yanıt bekleniyor

"Bu vakte denli 300'den birlikte tomar haber, yazı yazdık lakin tek şeyin değişmediğini görür görmez toy birlikte yol çizmeye değişmeyen verdik." diyen Dominguez, 251'i toy edinmek az daha 1237 mağdurla ilişik hazırladıkları raporu, iddiaların araştırılması isteğiyle güzeşte sene boşluk ayında Vatikan'a ve İspanya Piskoposlar Konferansı'na gönderdiklerini söyledi.

Normal koşullarda 3 ayda Vatikan'dan yanıt gelmesi icap ettiğini fakat bu işlerin aceleci ilerlemediğinin farkında bulunduğunu kail İspanyol gazeteci, girişimlerinin peşi sıra çabucak akıbet dü ayda tahminî 200 toy mağdurdan elmek aldıklarını, sayının değme güzeşte devir arttığını kaydetti.

"Meclisteki araştırı komisyonu toy birlikte süreci başlatabilir"

Dominguez, Katolik Kilisesinde küçüklere müteveccih cinsel istismar vakalarıyla ilişik İspanyol meclisinde araştırı komisyonu kurulacak olmasının birtakımı şeyleri hızlandırabileceğini vurgulayarak, şöyleki bitmeme etti:

"El Pais okuyucusu olmayanlar ve ya bizlere güvenmeyenler bu vakte denli bizlere iktiran kılmak istememiş olanaklı lakin karşılarında sedir komisyonu kabil devletin ehemmiyetli birlikte kurumu olduklarını görür görmez güvenleri artacak ve şimdi birlikte tomar nesne paylaşacaklardır. Bize şimdiye denli 800 mağdurdan elektronik defa geldiyse sedir komisyonuna 5 bin elektronik defa gelecektir. Kilise iane ederse tabii birlikte tomar şimdi birlikte tomar nesne devir ışığına kazanç lakin meclisteki alt kurul da toy birlikte süreci başlatacaktır."

İspanya'da cinsel istismar vakalarıyla ilişik istatistiklerin çabucak El Pais'in hazırladığı raporlarda olduğunu, Kilise'nin teşrikimesai yapmamasından ötürü sayıların ceninisakıt kabil görüldüğünü kaydeden Dominguez, "Biz 3,5 yılda gazeteci namına ilkin bilinenden 20 büküm şimdi birlikte tomar cinsel istismar mağduru bulunduğunu ortaya çıkardık. Bu araştırmayı talih yapsa ki bilgili neler ortaya çıkacak?" dedi.

"Siyasetçiler bundan böyle bu mevzunun şimdi birlikte tomar hasır altı edilemeyeceğini anlar anlamaz harekete devredilmek durumunda kaldılar." diyen Dominguez, mecliste inandırıcılığı bulunan birlikte alt kurul kurulması şeklinde Fransa'dakine benzeşim birlikte biçimde İspanya'da da kıygın sayısının 300 binleri bulacağını her insanın bildiğini savundu.

İspanya'da hükümetin önemsiz ortağı birlikte tomar sol görüşlü Unidas Podemos ile Katalan ve Bask ayrılıkçı partilerin (ERC ve EH Bildu) desteği ile sedir gündemine getirilen, cinsel istismar iddiaları düşüncesince araştırı komisyonu kurulması önerisine hükümetin şişman ortağı Sosyalist İşçi Partisi (PSOE) dayanak verirken anne muhalefetteki Halk Partisi (PP) ve birlikte tomar sağcı Vox erinç çıkıyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler