USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

İranlı komutanı çalmak talip sanıklara 30 yıla denli hapis istemi

Türkiye'ye sığınan İranlı pilot binbaşıyı Van'da kaçırmaya çalışırken MİT ve Emniyet Müdürlüğü ekiplerinin operasyonuyla meşhut suç yakalanan aralarında İranlı ajanların da bulunmuş olduğu 11 sanıkla ilişik anket tamamlandı.

İranlı komutanı çalmak talip sanıklara 30 yıla denli hapis istemi
02-03-2022 13:08
Van

Van'da, Türkiye'ye sığınan İranlı komutanı kaçırmaya çalışmış oldukları iddiasıyla yakalanan aralarında İranlı ajanların da bulunmuş yer aldığı 11 sanığın 30 yıla derece hapsi istendi.

Van Cumhuriyet Başsavcılığı, Türkiye'ye sığınan pilot binbaşı M.A'yı kaçırmaya çalışmış oldukları esnada MİT ve Emniyet Müdürlüğü ekiplerince meşhut kabahat yakalanan sanıklarla alakadar soruşturmayı tamamladı.

İran istihbaratının Türkiye'deki taşeron şirketine MİT operasyonu

Van 4. Ağır Ceza Mahkemesince benimseme edilen iddianamede, sanıkların "açıklanması yasaklanan duyurulmayan detayları casusluk öze realizasyon etme", "suç yapmak üzere kurulan örgüte unsur olma", "nitelikli şekilde kişiyi hürriyetinden mahrum kılmaya teşebbüs" suçlarından 30 sene hapisle cezalandırılmaları istem edildi.

İddianamede, 2018'de yasadışı yollarla ülkesinden kaçarak Türkiye'ye sığınan M.A'nın şikayeti üstünde meydana getirilen incelemelerde, sanıkların İranlı komutanı 3 kat kaçırma girişiminde bulunmuş yer aldığı fakat liyakatsiz oldukları belirtildi.

"Bizi öldürecekler" niteleyerek taksiden atlamaya çalışmış

Kaçırılmak maksut M.A. ifadesinde, sanıklardan birileri kabilinden Özalp ilçesine değgin nezdinde köye götürüldüğünü, burada kendisini Kanada'ya götürmesi düşüncesince servet verdiği maznun C.S'den 20 bin dolar karşılığında İran duyum görevlilerine konfirmasyon edileceğini öğrendiğini anlattı.

Yaşanan nezdinde sorundan ötürü bu teslimatın gerçekleşmediğini tamlayan M.A, 10 Ağustos 2021'de de dini nikahla beraberce yaşamış yer aldığı M.E. ile parasını benimseme etmek düşüncesince C.S'nin ofisine gittiğini, buradan nezdinde vasıtaya bindirilerek Bostaniçi Gölü yakınlarına götürülürken M.E'nin "bizi kaçırıyorlar" niteleyerek acı attığını, bunun üstünde araçtan indirildiklerini aktardı.

Yaşanan hadiseler karşısında manşet merkezine değişik şikayette bulunduklarını anlatım fail M.A, "İran istihbaratı kabilinden elan geçmiş de Türkiye'ye sığınan askerlerin kaçırılma girişimleri bulunduğunu biliyorum. Beni kaldırmak isteyenlerin İran duyum birimleriyle cereyan ettiğini düşünüyorum. Beni 2 kat kaçırma girişimleri he ve bunu bitmeme ettirebileceklerinden ötürü dirilik güvenliğimden ide etmekteyim. Kaçırma girişimleri liyakatsiz olunca M.E. ile irtibata geçmişler. M.E. nezdinde süre görüştüğü İran duyum elemanlarının güvenlerini kazandı. Beni uyutarak onlara konfirmasyon etmesi dair anlaştılar. İran'dan mevrut nezdinde bireyin kendileri düşüncesince etkin nezdinde taksiciyle lüp uğrunda bekleyeceklerini, göçüm şoförünü arayarak ona '530' kodunu söyleyip hastaneye kullanmak düşüncesince göçüm istemesini ilettiler. Beni almaya geldikleri tam lüp uğrunda muntazır polisler onları yakaladı." biçiminde beyanda bulundu.

"İçeceğine hab ilacı atmam düşüncesince 10 bin dolar öneri ettiler"

M.E. ise sanıklardan bazılarının vakadan nezdinde hafta geçmiş kendisini arayarak M.A'yı kaçırma planlarının bulunduğunu ve bu mevzuda iane istediklerini, bunun karşılığında da 10 bin dolar öneri ettiklerini belirtti.

Bu insanları polise yakalatarak M.A'yı örtbas etmek düşüncesince devir istem ettiğini ve mevzuyu namına ilettiğini özetleyen M.E, ifadesinde şunları anlattı:

"Şahıslara paranın alımlı geldiğini söyleyerek teklifi benimseme ettim. Bana M.A'yı hab ilacıyla uyutup uyutamayacağımı sordular. Ben de yapabileceğimi söyledim. 24 Eylül'de beni arayarak ilacı içirmemi ve ondan sonra kendilerine malumat vermemi, bundan böyle da kendileriyle yazışma kurmamamı istediler. Onların dediği plana uyarak cereyan ettim. Daha sonraları bana maruz numaradan polisi arayarak M.A'nın kaçırılacağı suç duyurusunda bulundum. Bunun akabinde bu şahıslar evimizin uğrunda yakalandı. M.A'yı kaçırsalardı İran'da ölüm cezası edeceklerdi."

İddianamede, birtakımı sanıkların 22 Eylül 2021'den itibaren 3 çağ süresince müştekilerin evinin uğrunda sezinleme yaptığı, nezdinde iş yerinden koli bandı aldıkları, lüp uğrunda beklerken de takımlar kabilinden yakalandıkları belirtildi.

"Casusluk alavere dalavere ile bilgiye algı faaliyetidir"

Casusluğun, "bir bilim yahut maksata iktiran etmek düşüncesince planlı duyurulmayan malumat benimseme etme faaliyeti, kodifikasyon ve metotlara maruz isim" şekilde tanımlandığına toprak maruz iddianamede, nezdinde görgü bilimi bilimi dönemini kapsayan, organize, geri hizmet desteklere sahip, belli başlı nezdinde aşama sırası ve kurallara gereğince cereyan fail tamamı faaliyetleri kapsadığı aktarıldı.

Casusluk faaliyetini gayrı duyum faaliyetlerinden ayıran özelliğin, bilginin bulunmuş yer aldığı yere yahut bilgiyi bilici kişilerin arasına girerek alavere dalavere ile bilgiye iktiran etmek yer aldığı ifadesine toprak maruz iddianamede, şunlar kaydedildi:

"Casus ve duyum memuru kavramlarının ayrımsız açıdan olmadığını vurgulamakta kazanım vardır. İstihbarat memuru, zat devletinin yahut organizasyonun siyasa üretmesinde kolay getirmek öze bilginin toplanması, birleştirilmesi ve çözümleme edilmesi hikayelerinde uzmanlaşmış, silahlı kuvvetler, manşet teşkilatı yahut gayrı çıplak duyum birimlerinde memur mensubu tarif etmek düşüncesince makbul nezdinde kavramdır. Hem adamla bununla ortak teknolojik vasıtalarla meydana getirilen casusluk faaliyeti, üstünde çalışılmış olan grubun sırrını bellemek maksadıyla, derinliğine nezdinde bekleyiş, tuzak, alavere dalavere ve bunlara benzeşim nice yöntemle gözlem, tetkik ve şike yapabilen nezdinde insanoğlu grubunu gerektirmektedir."

Kaçırılmayı İran'dan düzenli etmiş

Ülkesindeki baskılardan kaçarak 30 Ekim 2018'de Van Göç İdaresi Müdürlüğüne arsıulusal himaye ve dehalet talebinde bulanan M.A. kendisince Van Valiliği kabilinden arsıulusal himaye müracaat sahibi pırtı vesikası düzenlenmiş yer aldığı ve yaşanmış olan vakalardan ötürü asayiş nedeni öne sürülerek apayrı nezdinde yere sevkinin yapıldığı dökme iddianamede, sanıkların evlerinde ve üzerlerinde meydana getirilen aramalarda müştekiye ilgilendiren fotoğraflar ile mahiyeti duyurulmayan kalması müstelzim belgeleri ele geçirdiklerinin belirlendiğine toprak verildi.

İranlı komutanın kaçırılmasına değgin 3 olayın da birbirinden özgür olmadığı, kabahat yapmak düşüncesince kurulan örgütün dahilinde gerçekleştirildiği tamlanan iddianamede, şöyleki denildi:

"Sanıkların üstlerine iftira edilen eylemleri gerçekleştirmeye çalışmış oldukları tamamı olayların ayrımsız gaye doğrultusunda nezdinde etraflı şekilde ele katılması gerekmektedir. teşkilat önderi H.E'nin talimatlarının gerçekleştirilmesi üzere A.S. ve S.H. kabilinden olayların düzenli edildiği, 1 ve 2. kaçırma girişimlerinde A.S'nin şahsen toprak aldığı, S.H'nin ikinci kaçırma girişimini İran'dan düzenli etmiş yer aldığı anlaşılmaktadır. Bu girişimin başarısızlıkla neticelenmesi dolayısıyla 3. kaçırma girişiminde İran'dan S.S. ile gelmiş şekilde müştekinin evinin uğrunda sezinleme ve planlamalar icra ettiği belirlenmiştir. Olayın gerçekleştiği çağ tedbiren ülkesine dönen S.H'nin, kaçırma vakası düşüncesince S.S'yi görevlendirdiği ve takibini de İran'dan icra ettiği değerlendirilmektedir. Şüphelilerin suçtan kurtulmaya müteveccih beyanlarına Cumhuriyet Başsavcılığımızca değer edilmemiş ve alakadar atıf maddelerince cezalandırılmaları istem edilmiştir."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler